Back to top

La central tèrmica de Maó i la salut

El fum de la central afecta la salut de les persones

Reduir les emissions contaminants és una qüestió de salut i d'obligació normativa. La notícia que sorgia ahir advertint que el Govern Central no accepta canviar el combustible de la central tèrmica de Maó requereix més explicacions.
Fa un temps que es ve negociant amb Endesa perquè la central que genera electricitat a Menorca a partir de fuel i de gasoil, pugui passar a cremar gas portat amb vaixell. Això permetria estalvis significatius en emissions de CO2 (un 30 %), de SO2 (100 %), de Nox (50 %) i partícules (100 %).

Semblava un bon camí per una transició energètica que ha d'anar incrementant renovables però que igualment requereix d'una central que subministri energia quan calgui. L'esperança és que en uns anys es pugui disposar de tecnologies com la de l'hidrogen, que podria obtenir-se de l'aigua del mar i produir només vapor d'aigua en la combustió.

El problema de les emissions que contaminen l'atmosfera afecta la salut del planeta i també la salut de les persones. Tothom coneix la relació que aquesta activitat té amb el canvi climàtic, però fa poc es va difondre un estudi del Centre Nacional d'Epidemiologia, on Maó surt marcat com una de les zones amb més afectació per emissió de substàncies cancerígenes. També hi surt Alcúdia, que alberga la central des Murterar.

La reducció en l'emissió de substàncies contaminants és també una obligació legal actualment. En 2020, la central tèrmica de Maó podria quedar fora de la legalitat si no fa una reconversió important. L'opció de canviar el fuel i el gasoil actual, per gas, sembla una bona solució. Però Endesa fa temps que en tramita una altra, que ja no sembla tan bona.

La idea de l'empresa seria instal·lar uns filtres a la ximeneia per capturar gran part dels contaminants. Però aquests filtres s'han de netejar permanentment amb aigua, que seria abocada al clavegueram. Això voldria dir enviar els contaminants a la depuradora pública Maó-Es Castell, que no està preparada per tractar substàncies d'aquest estil.

Així, si es posàs en marxa aquesta proposta dels filtres, el problema que actualment genera una empresa privada es traspassaria a una instal·lació pública. L'aigua de la depuradora no es podria reaprofitar i la que es llancés al mar per l'emissari tindria nous contaminants. Això no és una solució acceptable.

Actualment, la central tèrmica de Menorca és responsable aproximadament del 60 % de les emissions de CO2 de l'illa. Recordem que només tenim un 3 % d'energia que prové de fonts renovables. Un augment en aquest sentit, permetria reduir l'activitat de la central.

Però l'ampliació del parc solar de Son Salamó, que podria significar arribar a un 20 % en renovables, també fa temps que es troba paralitzada a Madrid, perquè el Ministeri d'Indústria ha d'autoritzar la connexió de l'energia solar generada a la subestació elèctrica de Ciutadella.

El GOB confia que el Govern Balear continuï la feina política per intentar millorar la preocupant situació de la central menorquina. Que els diputats a Madrid gestionin per desbloquejar els tràmits del Govern Central (per fer funcionar la central amb gas i perquè es pugui executar Son Salamó). I que les institucions que hagin d'autoritzar qualsevol modificació, posin sempre per davant els interessos generals.

Comentaris

Hidrògen O.K.

He treballat amb hidrògen en un aparell de laboratori mèdic. No desprèn contaminants. Hi ha un interès dels poders petroliers per frenar i impossibilitar la combustió d'Hidrògen.

hidrògen

Alerta, l' hidrògen no es cap font d' energía, es un portador d'energía que s' ha de produir, normalment amb electricitat, també amb carbò(!). Es bastant perillós i mal d'emmagatzemar. Existeix la possibilitat de mesclar-lo en certa medida amb gas natural i emprar les estructures de gas com a magatzem. En tenim a Menorca? El rendiment de convertir electricitat (solar?) en H2 no passa el 0,7 a escala industrial i la reconversió a corrent ~0,5. Es dir un total de 0,35 ( 35%) sense contemplar perdues d' estocatge... Val molt més invertir en emmagatzemament elèctric (bateríes), millor encara de manera disseminada. Salut des de Mallorca Rolf

Central termica

He observat que en dies de vent solament es fan funcionar dos dels 4 generadors eolics des Grau. Hi ha alguna limitacio per no fer funcionar els 4 a la vegada?

Aerogeneradors

Fa mesos que n'hi ha dos d'avariats i sembla que és molt complex el procés administratiu actual de reparació.

Central de Maó

¿Segur que s'aigo que vol sa central de Maó és per fer açò que dieu?. Segons es va parlar fa temps aquesta aigo era per injectar amb es combustible a ses turbines de gasoil per així disminuir sa temperatura de combustió, amb aquesta acció s'aconsegueix una reducció significativa de NOx. Parlant de contaminació, també podríem anomenar es vehicles a motor que circulen per es pobles, cotxes que passen a un metro de ses persones que van caminant per sa vorera, es tub d'escape si fa no fa està a un metre i mig des nas i boca, òrgans per es quals inhalem aire per respirar, i de passo un poc o molt d'aquests gasos contaminants que emeten aquests cotxes. Lo de Son Salomó sí que no té preu. Ens agradi o no, de paratges com es de Punta Nati no n'hi cap més, i justament en de fotre aquesta gran quantitat de plaques solar allà damunt, en sa de llocs abandonats que hi ha a s'illa, justament allà. Açò sense entrar amb es tema de què sa centralització de producció elèctrica no sembla que sigui es futur, aquest futur tira cap a sa micro generació.

Central de Maó

Hem vist la proposta que avui fa Endesa per la premsa d'usar aigua a les turbines de gasoil. Està bé que les solucions es vagin fent cada vegada més raonades. Les primeres idees plantejaven treure aigua amb una minidessaladora que havia d'abocar la salmorra al port. De tota manera, amb aquesta nova proposta no s'evita la combustió dels tres motors diesel que funcionen amb fuel i que són els que estan en marxa sempre. És evident que els vehicles també contaminen, però l'estimació d'emissions contaminants de Menorca correspon, a grans trets, en un 20 % als vehicles i en un 60 % a la central tèrmica. Sembla clara quina és la prioritat, sense desmerèixer altres actuacions. Respecte al parc solar, es tracta a una nota recent titulada La reflexió energètica

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.