Back to top

La central elèctrica i els titulars creatius

Hi ha moltes maneres d'analitzar les dades i de titular les notícies. De vegades, les dades s'analitzen bé, però els titulars no hi fan gaire justícia. Com en el cas de la central elèctrica de Maó.

Aquests dies hem vist un titular anunciant que les turbines de la central tèrmica de Menorca han reduït la seva contaminació en un 83 %, gràcies a la injecció d'aigua depurada. Qualsevol persona que no conegui els detalls del funcionament de la fàbrica on es genera energia a l'illa pensarà que tota la central ha tingut aquesta reducció. Però no és així.

La producció elèctrica que es fa a Maó es genera amb tres motors dièsel, que funcionen sempre, i cinc turbines, que s'engeguen i s'aturen en funció de la demanda. Per tant, quan es parla de "les turbines" de la central, no queden inclosos els motors dièsel, que estan en marxa les 24 hores i que cremen fueloil, un combustible bastant més contaminant que el gasoil.

Però n'hi ha més. De les cinc turbines, només tres reben injecció d'aigua depurada per reduir contaminació. O sigui, que quan es parla de "les turbines" de la central, no es refereix a totes, sinó a tres de les cinc.

I darrera puntualització: la injecció d'aigua depurada serveix per baixar la temperatura de combustió i disminuir la formació d'òxids de nitrogen, sense reduir, per tant, les altres contaminacions com el CO2, els òxids de sofre o les diferents partícules.

En resum, que l'estalvi del 85 % en emissions es refereix a tres dels vuit sistemes de generació d'electricitat, que no sempre estan en marxa i només pel que fa als òxids de nitrogen. Una conclusió bastant diferent a pensar que tota la central ha reduït un 83 % la seva contaminació.

Considerant el funcionament de cada sistema durant 2019, segons les dades oficials publicades, i sabent que la central de Maó ha treballat un 18,1 % manco que en 2019 (per l'aturada econòmica derivada de la pandèmia), es pot estimar que amb  la injecció d'aigua depurada (que ha tingut un cost sobre projecte de més d'onze milions d'euros) la central elèctrica de Maó hauria reduït menys del 30 % dels gasos de NOx, sense cap efecte sobre les altres contaminacions.

Unes dades que caldria matisar bastant si consideram que durant bona part de 2020 les obres per portar aigua de la depuradora no estaven acabades i es va funcionar amb una mitja superior als 400 viatges de camió cada mes.

Fets aquests aclariments, el GOB vol recordar que s'ha comprovat en reiterades ocasions que la contaminació que afecta la població de Maó s'incrementa molt quan hi ha vent del nord. Per això, l'associació ve demanant que quan hi hagi previsió de vents del quadrant nord s'aturin els motors dièsel (els més contaminants).

La solució a la contaminació atmosfèrica passa per racionalitzar els consums i per apostar per anar substituint els combustibles fòssils actuals per les renovables.

Comentaris

Menos población

Los gobiernos no ponen el acento en que lo que sobra es población, incentivan la natalidad y nos llenan de extrangeros. Así se talan pinares enteros, se amplian carreteras y el asfalto y ladrillos crecen, la naturaleza pierde siempre, la basura, purines , mierda y residuos en general aumentan. Los combustibles contaminan etc. Menos gente es una naturaleza sana y una gente feliz sin aglomeraciónes ni restricciones. Mucha gente , estrecheces, malvivir y mucha mierda.

Respuesta a Menos población

Eso es: una buena limpieza de "extrangeros" como dices tú. Limpieza total, sin miramientos. Por curiosidad, ¿Como lo harías? ¿pruebas de ADN?, o mejor la famosa frase que pone en tu DNI? Porque supongo que tu naciste en Menorca hace 5 generaciones y no tienes hijos ni familiares que te visiten, no?

Plumall

Crec que es titular és bastant clar: "Las turbinas de la central de Maó reducen un 83 % la emisión de sus gases más contaminantes", més avall explica que si és per s'injecció d'aigua, falta de demanda i tot açò més accentuat des de fa un temps amb sa connexió de s'enllaç amb Mallorca, quan surti s'informe anual des ministeri 2020 a veure què trobeu. Unes dubtes damunt es vostre escrit: Amb ses dades de quina estació o estacions d'immissions heu fet ses comparances?, quan dieu tramuntana, voleu dir vent del nord?, o del nord i fort?. Quan dieu cinc turbines, imagino que sabeu que tres d'elles són dobles, allò de dos generadors de gasos que empenyen un alternador, total sis, que son ses que funcionen habitualment i equipades amb injecció d'aigua, ses altres dues roden molt poc, és més, segons diu sa normativa, si passen xx hores (no record es nombre exacte) de funcionament s'han de fer mesures periòdiques, i si passessin xx s'han d'instal·lar equips de mesura d'emissions en continuo, és a dir, crec que no poden "estirar" gaire d'elles. Per altra banda, arran d'un estudi que va fer s'ajuntament de Maó de sa contaminació des poble, fet a través d'una empresa especialitzada, no va quedar gens aclarit que es problema més gros de Maó fos sa central, per dir que es punts més dolents eren sa Rotonda de La Salle i avingudes, amb uns valors molt superiors damunt els altres indrets on van posar sensors, per allà on passen cotxos i cotxos de tota mena, com furgonetes dièsel destertalades, que no vegis com contaminen, coneixeu aquest estudi? Salut!

Turbines

Gràcies per les informacions que incorpores Biel, però no canvien les que es troben a la nota que hem publicat. La central té sempre en funcionament tres motors dièsel que cremen fueloil les 24 h, i també té cinc turbines de gasoil que es van engegant segons la demanda de la xarxa. La injecció d'aigua depurada per reduir la formació d'òxids de nitrogen només s'està aplicant a tres turbines, no a la resta de la instal·lació. La menor demanda d'electricitat registrada en 2020 per la pandèmia ha fet que les turbines (totes) funcionessin manco hores, però no així els motors dièsel. Per tant, l'efecte de reducció sobre la contaminació de NOx ha estat també molt menor. Plantejar que els vehicles també contaminen no invalida cap dels plantejaments que es fan sobre la central (que s'estima que genera el 60 % de les emissions de tota Menorca). Si vols aprofundir en l'estudi que demostra que amb vent del nord s'incrementa molt la contaminació damunt Maó, trobaràs tot el detall a la notícia que vam publicar a aquesta mateixa pàgina web: https://www.gobmenorca.com/la-direccio-del-vent-multiplica-els-contaminants-a-mao

Botil mig ple o mig buit ?

Seria fantàstic que sa central no contamines en absolut. Però quan es fa qualque cosa be que va en es bon camí, crec que es per a celebrar-ho enlloc de queixar-se constantment, en aquest cas perquè sa depuració només es parcial.

Plumall

Un poc barata, es motors dièsel funcionen tot es dia, però a menor potència, menor potencia=menys metres cúbics d'emissions=menys merda a s'atmosfera, torno a dir que ja es veurà a s'informe 2020. De focus d'emissions per banda de ses turbines n'hi ha vuit, sis d'ells de turbines amb injecció d'aigua, aparellades de dues amb dues a un mateix generador. Pel que sembla ¿? heu fet s'anàlisis amb s'estació de ports, sa d'Autoritat Portuària, si és aquesta, no és una estació, són diverses, cinc crec, escampades per es port, no vaig poder arribar a afinar com generen es resultat final. Aquestes estacions són bastant senzilles, si voleu dades bones i amb una localització coneguda de s'estació s'ha de fer amb ses altres. Plantejar que es vehicles contaminen crec que és bastant interessant, potser haguéreu de fer més fort cap aquest tema. Per jo es gasos contaminants que emeten ens afecten molt més directament, ja que aquests contaminants des cotxos són emesos amb una temperatura "teba" i a escassa distància de sa boca per sa qual inhalem (aspirem!!) s'aire que necessitem per viure. Sense anar més enfora, la setmana passada, una furgoneta dièsel destartalada acabava d'arrancar en es pati de material d'obra de Palliser, en va deixar entabanat, i així tantes altres vegades, sobretot si ets un usuari de bicicleta com jo. No teniu constància de s'estudi que es va fer per part de s'ajuntament?. És més, es cotxos tenen un problema afegit, que és sa contaminació per partícules finíssimes de metalls, es que es fan en es discs de frens, aquests materials també són molt fotuts per sa salut, i volen per tot es nostre voltant!!, comença a haver-hi estudis damunt aquest tema, amb resultats preocupants a ses grans ciutats o zones amb molt de trànsit i amb retencions (vegeu resultats de s'estudi fet a Maó amb sa Rotonda de La Salle?). Per aquí ve es titular d'aquesta resposta "plomall", perquè una cosa són ses estimacions de gasos contaminants fetes damunt es consum des combustibles fòssils, que crec deuen ser del tot certes, i s'altre és s'afectació directa a ses persones.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.