Back to top

La carretera, el calendari i la polèmica (2)

Ja abordada en un anterior comunicat la polèmica de les factures pagades en relació a la carretera general, analitzem ara la segona qüestió important que es va tractar a l'acte informatiu que el GOB va organitzar el passat divendres davant la seu del Consell Insular.

El debat ciutadà sobre la carretera sorgeix a finals de 2012 quan, després que el Consell fes  un concurs pel tram de Maó a Alaior on s'hi van presentar 17 propostes i d'haver-ne escollida una que no tenia intervencions a doble nivell, el projecte final que es va presentar al públic havia incorporat quatre macrorotondes de dos pisos.

A les setmanes de començar les obres, ja en 2014, la constructora va aturar i va exigir 2,5 milions més. Això va alentir l'avanç i, després de les eleccions de 2015, l'empresa va acceptar rescindir el contracte en saber que no s'incrementaria el pressupost.

De llavors ençà, s'ha anat revisant l'obra executada. Això va permetre constatar que el pont iniciat a l'Argentina no havia observat el requisit de drenatge amb què se l'havia condicionat. El llarg periple a la Comissió de Medi Ambient s'ha resolt apostant per una nova intervenció a nivell.

Paral·lelament ha sorgit una petició signada per diferents entitats (no sospitoses de posicionaments radicals) que demanen que es revisi el pont iniciat a Rafal Rubí. Si s'acabassin les obres tal i com es van projectar inicialment, la carretera quedaria a manco de 50 metres d'una de les dues magnífiques navetes que hi ha al cost nord.

La recent resolució de la UNESCO sobre la candidatura de la Menorca Talaiòtica ha plantejat la necessitat de contemplar molt especialment l'entorn dels monuments arqueològics i ara és el moment de revisar la intervenció de la carretera en aquest cas.

Per aquests motius, a l'acte informatiu de la passada setmana es va demanar poder conèixer un calendari del tram Maó-Alaior. Un tema que alguns mitjans han desplaçat per la polèmica de les factures, però que en realitat té molt més pes.

Representants de la Federació de Vesins, de Menorquins pel Territori, de SOS Menorca, de la Plataforma pel diàleg a la carretera i del GOB, es van entrevistar després de l'acte informatiu amb la Presidenta del Consell i amb el Conseller de Mobilitat. Es va repassar tot el periple viscut amb aquesta temàtica i es va pronosticar un calendari. Pel mes de juny, sembla que es tindrà resolta una proposta per als dos punts més conflictius de l'Argentina i Rafal Rubí. L'objectiu és que, abans de final d'any, hi hagi un projecte aprovat que pugui equilibrar seguretat i impacte.

Caldrà seguir amb detall els avanços que es vagin anunciant. Per part del GOB, continuarem emetent informació al respecte a mesura que hi hagi novetats que ho mereixin.

Comentaris

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.