Back to top

La carrera de fons

Si vols anar ràpid, ves-hi sol. Si vols anar lluny, ves-hi acompanyat. Així s'expressa un conegut raonament, que té veritablement molta aplicació en la vida diària i també, especialment, a l'entorn de la gent que vol fer alguna cosa per a millorar el món.

Les desigualtats socials, l'economia alternativa, les crisis humanitàries, les problemàtiques ambientals, les necessitats personals desateses, i un llarg etcètera de temàtiques, són camps on molta gent es troba per a intentar canviar les coses cap a millor.

No són la majoria, ni probablement els més eminents, però són els que fan l'aposta de sortir, ni que sigui per algunes estones, del cicle d'entreteniment i consum on la gran part de la població de quasi tots els països, es troba immersa. Són aquells i aquelles que, amb més o manco destresa, miren de treballar per a impulsar una certa transformació social.

A l'hora de decidir participar en col·lectius que generalment van contracorrent, és bo fer-se la idea que no tot seran victòries, ni que serà un camí fàcil. Això es diu ràpid, però té moltes conseqüències periòdiques. Quan es treballa en el sentit contrari al de la majoria, es pot trobar incomprensió, es poden rebre crítiques i és habitual col·lisionar amb d'altres interessos que busquen exclusivament beneficis privats. 

També es trepitgen calls, de manera voluntària o no. Dels dos peus. Calls de peu dret que consideren que aspires a massa canvis, i durícies de peu esquerra que te retreuen no ser prou exigent.

Hi ha qui, quan cau en el compte de la necessitat de transformar algunes coses, s'ho pren com una carrera a l'esprint. Com una cursa de velocitat. Però quan arriben les tropissades, les crítiques dures o les derrotes -que hi són-, solen abandonar amb frustració pensant que aquest món no té remei.

I és que, en general, el canvi social és una carrera de fons. On cal resistència, perseverança i voluntat. Tot i que les maneres, com sempre, poder ser diverses, cal buscar sistemes que permetin treballar els temps de manera constant i profunda, per prospectar també les alternatives que semblin més adients.

Encara que la immensa majoria hi queda inclosa, no tota la fauna humana que freqüenta els col·lectius alternatius respon al perfil de generositat. La gent que té experiència en activitats socials transformadores de la realitat sol tenir ben identificades les persones concretes que, sota l'aparença d'una gran integritat, dediquen part del seu temps a dinamitar les organitzacions que, en teoria, són més properes al seu ideari.

En realitat, solen ser persones que es senten interiorment impotents per afrontar els adversaris reals i acaben desviant la seva energia cap a objectius que consideren més vulnerables, malgrat que ja no siguin objectius lògics a combatre.

No hi falten tampoc puntuals espècimens que s'apropen a les entitats no lucratives pensant que hi trobaran un camp adobat de candidesa i ingenuïtat, on podran tramar amb facilitat maniobres per a satisfer interessos estrictament personals. I quan no ho aconsegueixen, marxen renegant de la presumpta autenticitat de l'associació en qüestió.

En tot cas, un camí llarg i complicat sempre és millor fer-lo amb companyia. Buscar grups que es saben coordinar per tenir recursos humans i materials que facin possible dur a terme actuacions que suposin canvis reals, més enllà del desig intel·lectual o del comentari a les xarxes socials. Que siguin capaços de dotar-se de mecanismes de funcionament que garanteixin democràcia interna i transparència.

Organitzar-se sense afany de lucre però pretenent tenir una incidència important, representa un repte complex. Oscar, d'Open Arms, confessa que a partir d'aconseguir un vaixell, va començar el complicat camí de problemes per adaptar-lo, fer-lo funcionar de manera efectiva i mantenir-lo. Però el vaixell és una eina que multiplica la seva capacitat d'actuació. Gràcies al seu compromís i a la tenacitat per sumar altra gent, milers de persones estan salvant la vida al mig del mar. Més maldecaps, però a canvi d'un major compliment de la finalitat que s'havien marcat.

Els grups humans ben organitzats aprenen a reforçar-se uns als altres, ajuden a encaixar bé els cops, a curar les ferides i a tornar-se a alçar. Serveixen també per compartir les alegries que carreguen d'energia.

La participació en causes de bé comú és tan bona per l'esperit que fins i tot molts metges ho recomanen. Quantes persones no han aconseguit refer un moment vital complicat a partir d'apuntar-se de voluntaris en alguna causa justa.

Ho deia Josep Anselm Clavé en el segle XIX: Il·lustreu-vos i sereu lliures, associeu-vos i sereu forts.

 

(Article publicat per Miquel Camps, com a coordinador de política territorial del GOB, al Diari Menorca de dia 24/10/2016)

Comentaris

Junts som més forts

Bon article Miquel. Vivim un moment en què les xarxes socials a internet han agafat gran rellevància pel que fa a la reivindicació. És sense dubte una nova via interessant, però no substitutiva de la tasca imprescindible de les entitats. Cal transmetre el missatge que per canviar les coses no basta clicar "m'agrada" o iniciar un fil de denúncia. Segueix essent ben necessària la feina grupal, organitzada, planificada, democràtica, transparent que es pot fer des de les entitats.

Junts som més forts

Enhorabona Miquel....uns bons i necessaris raonaments. Quant de fàcil és encara per molts qüestionar als que aporten idees i dedicació altruista en lloc de fer valer drets i atacar a aquells que volen manipular i anular aquestes aportacions.

agraïments

Gràcies Miquel per sa teva reflexió, sensa dubte apreném caminant i si anem ben acompanyats, el passeitg serà més agradable...sino, serà més instructui.

La saviesa de l'experiència

La teva reflexió, Miquel, mostra que el GOB Menorca és una experiència única, de persones que aprenen contínuament confrontant-se amb la realitat concreta, i que acumul·len coneixement, com el que tu tens, que pot ensenyar a molts altres que vulguin seguir el camí de moure tota la societat a partir de la consciència crítica. Que gran pot ser una minoria!

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.