Back to top

"La bossa i la vida" al mercat de Ciutadella

Les parades de fruita i verdura del mercat agrari de Ciutadella aniran substituint les bosses de plàstic per bosses de paper per a pesar els seus productes. A més, a partir del 2019, l’Ajuntament de Ciutadella obligarà a l’ús de material biodegradable en les concessions de venda al mercat.

Seguint en la línia de treball de medi marí i la problemàtica dels plàstics a la mar, aquest dimecres es va fer entrega de 25.000 bosses de paper a les parades de fruita i verdura del Mercat Agrari que té lloc cada dimecres i dissabte a Ciutadella.

Les bosses de plàstic emprades per pesar aliments, són un dels residus d’utilitat curta més usats a l’illa. Per les seves característiques, és molt fàcil que es descontrolin i acabin al mar on són sovint ingerides per aus, tortugues i mamífers marins que les confonen amb aliment.

Amb el lema "La bossa i la vida. Per una mar sense plàstic", el GOB impulsa una campanya que pretén conscienciar a la societat menorquina de la importància d’eliminar, o si més no reduir al màxim, el consum de materials plàstics d’un sol ús. En el cas de les bosses per pesar, la millor opció la trobem en els materials reutilitzables, tot i que si no és possible, existeixen materials biodegradables com el paper.

Gràcies a un acord múltiple, amb la Fundació per a la Preservació de Menorca, la Fundació Marilles, l’empresa Sunseeker, la Fundació Blue Marine i el GOB, s’han pogut servir als mercats tradicionalss de Maó i Ciutadella una gran quantitat de bosses de paper per pesar fruita i verdura, amb l’objectiu de facilitar als comerciants la transició de les bosses de plàstic a les de materials biodegradables.

En aquest marc de recerca de sostenibilitat, l’Ajuntament i el GOB han firmat també un conveni en el qual es posa de manifest la preocupació per part de les dues entitats envers l’enorme presència de plàstics a la mar i el compromís municipal d’incorporar a les clàusules que regeixen les concessions de parades a la via pública del Mercat Agrari, l’obligació de canviar les bosses de plàstic per altres biodegradables a partir de 2019, sempre que els productes ho permetin.

Des del GOB animem a tots aquells comerços i particulars a usar bosses reutilitzables o de fàcil biodegradació, a fi que en 2020 no hi quedi quasi ningú a Menorca que consumeixi elements de plàstic de durada curta i problemàtica ambiental llarga.

Comentaris

bosses de paper

Al final som els ciutadans amb els nostres impostos que sufraguem aquestes bosses de paper a comerciants privats

Costos

En aquest cas, els fons usats per a comprar les bosses no són públics, sinó privats. Aquesta actuació es planteja com una manera d'ajudar a la reconversió dels comerciants, perquè es vagi disminuint el consum de bosses de plàstic d'un sol ús. A l'hora de valorar l'esforç econòmic, també s'ha de tenir present què ens costa gestionar els residus de llarga durada -com són tots els plàstics-, què ens costa netejar el mar i què ens costa en termes de salut tenir l'entorn contaminat.

Costos

Cada día vaig a la vora de la mar,per plaer i duc bossa degradable per recollir tots els plàstics que hi ha, bé, els que puc, perquè hi ha de micros que ni es poden agafar. Ningú em paga per aquesta feina però el Planeta és casa nostra i qualsevol acció que l'ajudi no té preu.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.