Back to top

Idees d'inversions públiques davant la recessió econòmica

La intervenció de les administracions públiques en la sortida de la crisi econòmica posterior a la sanitària, hauria de tenir en compte que els diners públics serveixin per a generar llocs de feina al mateix temps que solucionin problemes ambientals. Hi ha moltes possibilitats per orientar l'esforç cap a línies d'aquest estil. Aquí se'n proposen unes quantes.

Millores en els reptes de l'aigua o de l'energia, inversions en els espais naturals o en el paisatge, en la mobilitat, la indústria, l'alimentació o el turisme, poden ajudar a dinamitzar una economia lògica, que aconsegueixi impactes positius a nivell social i ambiental.

La paralització de la gran majoria d'activitats econòmiques i l'important fre de l'activitat turística internacional, deixa entreveure que les administracions públiques hauran de tenir una funció important en els pròxims mesos per intentar tornar activar l'economia. Des del GOB es llencen una sèrie d'idees de possibilitats on invertir.

A les idees concretes, que es poden veure a baix i en el document adjunt, cal afegir-hi algunes qüestions transversals que semblen ben oportunes en el moment actual.

Per exemple, seria un moment per a demanar una adequació de la legislació a fi que els ajuntaments puguin usar els romanents aconseguits en anys anteriors per a inversions orientades a la sostenibilitat ambiental.

Ajudaria molt poder crear un servei de suport tècnic i jurídic per part del Consell Insular, per tal d'assessorar els ajuntaments (especialment els més petits) per desenvolupar els projectes.

Es fa necessari trobar sistemes per a descentralitzar l'execució d'algunes actuacions, com ara les aprovades per l'Impost de turisme sostenible o pel Comitè Posidònia, que permetin agilitzar les actuacions, que sovint es veuen llastrades per la complexitat de l'execució pública directa.

Així mateix, és el moment d'apostar per un treball important en la consciència ambiental de la societat. Potser no hi tornarà a haver possibilitats com l'actual. Els problemes vigents de canvi climàtic o de pèrdua de biodiversitat són enormes i cal que tothom, governs i ciutadania, treballin en conjunt per a revertir les dinàmiques i preveure les adaptacions.

La llista d'idees que aquí es llença és també una convidada a la reflexió i al debat, a fi d'intentar que el món que ve a continuació millori les situacions conflictives d'abans.

AIGUA

 • Intensificar la detecció i reparació de fuites d'aigua al sistema públic d'abastiment.
 • Recuperar i construir grans aljubs urbans per aprofitar les aigües pluvials.
 • Incentivar la recuperació de cisternes privades.
 • Incentivar l'aprofitament d'aigües grises.
 • Implementar sistemes urbans de drenatge sostenible (com tancs de tempesta, pavimentacions permeables a aparcaments, etc.) a fi de reduir la càrrega de pluvials en els sistemes unitaris de clavegueram.
 • Desviar pluvials recollits a conjunts de carrers que ja tenguin xarxa separativa, per descarregar els sistemes de clavegueram.
 • Construir claveguerams pendents a nuclis importants.
 • Incentivar la construcció de filtres verds a cases aïllades sense clavegueram.
 • Dotar a les depuradores dels sistemes necessaris per a poder reaprofitar l’aigua.

ENERGIA

 • Remodelar les torres elèctriques electrocutants.
 • Promocionar l'energia solar tèrmica (aigua calenta) a edificis públics i privats.
 • Instal·lar plaques solars fotovoltaiques (electricitat) a les taulades d'escoles, poliesportius i aparcaments, amb projectes oberts a la participació econòmica ciutadana.
 • Incentivar l'aprofitament tèrmic de la biomassa a les indústries de Menorca, en base a projectes d'explotació sostenible de les zones forestals.
 • Incentivar la rehabilitació energètica d'habitatges, en especial en relació a l'aïllament tèrmic.

ESPAIS NATURALS

 • Mantenir i empedrar zones del Camí de Cavalls que pateixen erosions.
 • Conduir aigua depurada d'Addaia cap a l'Albufera des Grau.
 • Ampliar la xarxa d'albergs amb la rehabilitació d'edificis públics o privats d'interès.
 • Executar les accions aprovades pel fons Posidònia.
 • Executar i descentralitzar les accions aprovades per l'impost de turisme sostenible.
 • Eliminar nuclis d'espècies invasores.

PAISATGE

 • Aixecar tots els enderrossalls dels camins públics rodats.
 • Soterrar el cablejat urbà i rural.
 • Netejar els abocadors descontrolats.
 • Recuperar zones de conreu, sense perdre elements estructurals del mosaic rural.

MOBILITAT

 • Habilitar un tram segur de Camí de Cavalls de Maó fins sa Mesquida.
 • Construir carril bici entre Es Castell i Sant Lluís.

INDÚSTRIA

 • Ajudar a la reconversió de la indústria lletera cap a obradors de transformació que puguin usar les finques agràries que estan diversificant produccions.
 • Incentivar iniciatives de reparació d'electrodomèstics, mobles i voluminosos.
 • Ajudar les empreses a adaptar i consolidar de manera efectiva el teletreball.
 • Promocionar les adaptacions ambientals en les empreses (residus, contaminació, petjada ecològica...).

AGRICULTURA i ALIMENTACIÓ

 • Llogar o habilitar espais urbans desaprofitats o perifèrics com a horts urbans condicionats a agricultura ecològica no professional.
 • Promoure horts educatius per a infants, amb educadors.
 • Incrementar compra pública de productes amb els valors de salut, natura i proximitat.
 • Incorporar línies de formació agrària orientades a la diversificació i l'elaboració de productes alimentaris diferenciats.

TURISME

 • Incentivar la reducció de dimensions d'hotels de turisme massiu i la seva transformació en allotjaments de significativa sostenibilitat ambiental.

Comentaris

Agreiment

Moltes gràcies, propostes com aquestes tan necesaries. Alguna idea q hem roda x el cap desde fa estona, es podria incentivar l'administració a crear industria, cooperatives en temes de gestio de residuus? - creant trituradirs de neumatics x acabar convertintho en cauxo. - trituradors de plàstics, així quan sho endufuin a reciclar no fara tant embolum. - crear empresa per reciclar aperells electronic, ordinadors... Desfent totes ses parts de l'aperell, i aixi poder obtenir material molt valuosus d'aquest aparells.

Indústries de reparació i reciclatge

Hola Edu. Veuràs que a l'apartat dedicat a Indústria, hi ha la proposta d'incentivar iniciatives de reparació de voluminosos. La idea que tu dius, d'aprofitar components per a reciclatge també valdria, tot i que normalment a Menorca no hi ha prou volum com perquè hi hagi economia d'escala que ho faci viable. Però no ho descartem, perquè podria ser que els paràmetres de viabilitat econòmica canviïn en els pròxims temps. En qualsevol cas, creim que a Menorca es necessita impulsar l'aprofitament dels residus i veure'ls com a recursos, una dinàmica que havia tingut moments bons a l'illa i que ha disminuït en els darrers anys.

Camp agrari

Crec que la implementació de la tecnologia al camp agrari seria afavoridora, ja que el futur pròxim s'encamina cap a la tecnologia IOT, que és bàsicament la digitalització de l'agricultura. Serà quelcom molt beneficiós en tots els sentits, ja que gràcies al coneixement intel.ligent del camp es milloraràn les condicions que hi tenim per un millor aprofitament, una reducció de costos i un control actualitzat per a gestionar-ho tot de forma més sostenible, entre d'altres. Crec oportú que s'investigui cap aquesta formació en tecnologia aplicada al camp i a la naturalesa.

Tecnologia al camp

Encara és prest per fer pronòstics, però sembla probable que els nous escenaris afavoriran la producció agrària diversificada i de comerç directe. Evidentment, la tecnologia intel·ligent que es pugui adaptar a la nova situació, podria resultar molt útil.

Energia

Ja existeix tecnologia que permet aprofitar el moviment de les ones del mar per fer energia elèctrica: en un lloc com Menorca sembla un altre possibilitat lògica d'inversió pública.

Energia de les ones

Gràcies per l'apunt Santiago. Sembla que poder fer l'aprofitament energètic que suggereixes, cal trobar espais d'onatge quasi permanent però de poca alçada. El Pla de Descarbonització de Menorca va incorporar la idea d'una planta experimental lligada al dic de Son Blanc de Ciutadella.

Geotèrmia

Fins on sabem, no sembla una font molt significativa, atès que a Menorca no hi ha activitat volcànica. Si que hi ha algunes experiències que aprofiten la diferència de temperatura entre l'aire i la terra per a soterrar part de les instal·lacions de climatització i així aconseguir estalvis.

Menorca

No puc afegir res, tant de bo les propostes del GOB es portessin a terme ja que semblen abastar totes les possibilitats. i tenir en compte quin volum de turisme pot assolir l'illa? Dessitjar que la recuperació de la Natura ens serveixi de lliçò

Millores sostenibilitat

Bon dia, Us heu oblidat, la contaminació luminica. Menorca es lloc Starlight. Un lloc on es respecta dormir de nit per els animals és molt important. Jo sóc guia turística i tinc un projecte d'empresa per promocionar, el turisme Astronòmic i divulgar-ho a les escoles, també sóc Educadora Infantil. Les instiitucions s'han de compremetre a invertir. El Consell va estar present al II ENCUENTRO DE LA FUNDACIÓN STARLIGHT. Salut !!

Contaminació lumínica

Bon apunt Silvia. No vam incorporar a la llista la inversió en lluminàries públiques més eficients, perquè mos consta que s'hi ha fet molta feina en els darrers anys. Però hi queden certament molts punts de llum que provoquen una contaminació lumínica innecessària, que va en detriment de poder promocionar el cel nocturn que tan bé ha funcionat a d'altres indrets com a turisme diferenciat.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.