Back to top

Hotels de Son Bou: oportunitat factible

El Consell Insular de Menorca té a les seves mans la decisió de reconduir els dos macrohotels de Son Bou o donar via lliure perquè es puguin mantenir en peu per 50 anys més. En opinió del GOB, hi ha eines a l'abast per no acceptar la proposta de l'empresa de mantenir els volums actuals.

Els dos hotels de Son Bou són identificats per a molta gent com la imatge més clara de l'urbanisme desmesurat que es va dur a terme en els anys setanta. En primer línia de costa, planta baixa + 11 plantes, constitueixen dos enormes volums que transformen completament la visió de la platja més llarga de Menorca.

Molta gent esperava amb resignació que arribés el moment que les dues construccions quedassin obsoletes per a poder-les reconduir, però vet aquí que la llei de Turisme de 2012 va incorporar una disposició addicional que permet que es presentin projectes de modernització que puguin quedar exclosos dels paràmetres vigents a nivell d'ordenació territorial, urbanística o turística.

L'empresa ha aprofitat aquesta conjuntura i ha presentat un projecte que, bàsicament, manté l'alçada de les dues torres, ho escalona una mica a la part que mira al mar, i afegeix volums a les parcel·les laterals als hotels. L'impacte paisatgístic no es disminueix en alçada i creix en extensió.

El GOB opina que el projecte presentat és frontalment contrari als interessos generals de l'illa, per més que pugui ser una iniciativa rendible per a la companyia. No sembla admissible que, en 2017, es pretengui consolidar per vàries dècades més un impacte d'aquest estil, que romp l'harmonia del paisatge i desfigura la perspectiva del mateix.

Per aquests motius, l'entitat creu que el projecte ha de ser sotmès a valoració en totes les seves incidències. Això és, l'afectació paisatgística, el consum d'aigua, la producció de residus, la generació d'aigües residuals, el consum energètic, els efectes sobre la mobilitat rodada, la contribució a la massificació de ple estiu, etc. I s'ha de valorar amb criteris de 2017, que no poden ser mai els mateixos que es van usar l'any 1973 quan es van fer les construccions.

Han passat 44 anys i ni la situació econòmica, ni la situació ambiental, ni la societat, són les mateixes. El GOB creu que hi ha prou jurisprudència per avalar la negativa a autoritzar un projecte com el què s'ha presentat i demana que s'usin totes les eines a l'abast perquè els dos grans hotels de Son Bou no siguin autoritzats de nou.

Comentaris

Gol

És llàstima que en aquesta legislatura no s'hagi encara modificat la llei, o derogat la disposició addicional. Ara el més probable és que fer el més desitjable, que és enderrocar aquests edificis, acabi costant una quantitat inversemblant en indemnitzacions a l'empresa propietària. D'altra banda això servirà per veure si una empresa de matriu local té cap tipus de sensibilitat vers l'entorn, o si preferiria convertir Son Bou en nou Benidorm. De totes maneres i per car que costi, quan s'hagin enderrocat es veurà que el resultat no té preu.

Resposta a Gol

Hi ha una solució per enderrocar aquets edificis sense cap cost per s'administració (que son els nostres doblers) per pagar les indemnitzacions, que asumesquin el cost tots els qui estan a favor d'el enderrocament. Que li sembla?

No se que le parecerá a Gol...

... pero a mí su propuesta me parece capciosa. No se si a otro comentarista le parece justificado explicarle por que. A mi me da pereza. Por si acaso le dejo una definición: capcioso, capciosa adjetivo 1. Que es engañoso o induce al error. "esta visión capciosa sitúa los acontecimientos en una perspectiva estrecha y momentánea" 2. [pregunta, razonamiento] Que se hace con habilidad para comprometer o hacer caer en una trampa. "un interrogatorio capcioso"

Hotels de Son Bou

Si als anys setanta no hi havia sensibilitat,com voleu que als 2000 n'hi hagi?Llavors no hi havia Pla General i tothom llaurava pels seus interessos,ara això no es pot consentir.

Prou especulació urbanística

Les llicències de nous hotels o modificacions com la que es pretén fer a Son Bou no s,han d,autoritzar en cap cas. La llei del mes de juliol I el Decret del mes d,agost relatius al lloguer turistic també generen places d, allotjament...sembla lògic pensar que mentre s,estudia pel COnsell la.zonificació I.el PTI tots els allotjaments han d,estar en la mateixa situació. O.tots o cap. I que l,Administració treballi prest !!

UNA MENORQUE NETA

De segur que sa opinió de totes ses persones que desitgem una Menorca neta i edificacions en seny, des de fa molts anys axó encara està per dur-ho a terme, edemes, quasi bé tots els membres que han tingut sa oportunitat dins el Consell menorquí, han permés i permeten encara avui nefastos permisos si més no, a Menorca hi ha moltes coses que encara avui son il•legals sens que cap membre polític tingui sa valentia de o bé derrocar-los o fer que siguin legalitzats........................

Bella i abatussada Menorca

Si, enderrocament! i em pregunto per què s'ha d'indemnitzar? Va ser i és un atemptat cap a l'illa, i qui s'ha embutxacat els doblers del negoci durants tots aquests anys passats? Han amortitzat sobradament les inversions. Politics honestos i intel.ligents voldrien ser els responsables d'haver prioritzat la Natura i no als empresaris cobdiciosos.

Hotels Son Bou

Demanar l'enderrocament pur i simple és utòpic, doncs les construccions estan amparades per la llei de 2012. Projectes que podrien satisfer els desitjos dels justament preocupats per la conservació son possibles, però segurament precisen la col.laboració de moltes administracions i instàncies polítiques, i pertant l'inversor pot enfrentar-se a una gran incertesa jurídica. Hi ha precedents a la illa d'actuacions frustrades, i aquesta mance de coordinació perjudica i perjudicarà el seu desenvolupament.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.