Back to top

Horta regenerativa i pastura de boscos, aquest dissabte as Mercadal

Flors entre els cultius com a estratègia per a combatre plagues
Cobertes vegetals
Zona afectada per l'incendi de las Hurdes

Aquest dissabte tenim una segona cita amb el Seminari d’Agricultura i Medi Ambient, as Mercadal. Horta regenerativa i aprofitament de les zones boscoses per a producció agrària seran els temes d’aquesta jornada.

Ernest Mas, de l’empresa hortícola Verdcamp, ens descobrirà com ho estan fent per a produir horta a gran escala sense agroquímics. El paper de les flors entre els cultius, com potenciar la fauna auxiliar, l’aposta per les cobertes vegetals, la producció dels seu propi compost... Aquests són alguns dels temes sobre els que ens compartirà la seva experiència.

A Verdcamp tenen molt clar que la rendibilitat econòmica és un objectiu ineludible i han comprovat que treballar a favor de la natura els ajuda a millorar els seus resultats. De fet, amb el seu model mantenen més de 300 Ha en producció i 100 treballadors. Són un exemple clar de com aplicar els mètodes regeneratius a l’horta professional.

De fet, no paren d’investigar i innovar en les seves tècniques. La seva experiència és singular i ha despertat interès a nivell nacional i internacional. N’Ernest prefereix treballar a la finca i no és habitual poder-lo escoltar en directe. Aquest dissabte teniu l’oportunitat de fer-ho. Si voleu saber més, en aquest vídeo, que s’ha tornat viral, podeu escoltar-lo a ell directament.

També tindrem l’oportunitat d’escoltar Fernando Pulido, que ens explicarà com estan fomentant els usos agraris productius a les zones forestals d’Extremadura. A la Sierra de Gata, on ell treballa, van patir un gran incendi forestal i això va fer que habitants i administracions s’haguessin de replantejar la seva estratègia antiincendis.

Així és com la Universitat va començar a impulsar la gestió de les zones boscoses amb la intenció de trobar estratègies d’intervenció que s’auto-mantinguessin. Fomenten la pastura d’aquestes zones, així com la producció de determinats cultius dins el bosc. Això resulta en una reducció del risc d’incendis i en rendiment econòmic d’aquestes zones altrament improductives.

Menorca està canviant progressivament de ramat, cap a races més rústiques (com la vermella menorquina i d'altres) que podrien aprofitar molt més les zones boscoses per pastura i refugi de la calor durant l'estiu. Algunes ja ho estan fent amb bons resultats. El bosc, tot i que fragmentat, representa gairebé el 40 % del territori menorquí. L'experiència d'Extremadura hi suma a més el valor de combinar-ho amb l'estratègia de prevenció d'incendis.

Us esperem a tots, dissabte de 9:30 a 13:30 al Centre de Convencions des Mercadal. La gent interessada es pot inscriure a través del següent formulari o bé visitant-nos a la nostra oficina del Camí des Castell 53, a Maó, de dilluns a divendres de 9 a 14 h. En cas de dubtes podeu escriure'ns al mail custodia@gobmenorca.com o trucar al 971350762. Per a més informació, vegeu el programa adjunt.

Aquesta activitat compta amb el suport econòmic del Consell Insular de Menorca.

Vegeu aquí el vídeo commemoratiu dels 45 anys del GOB a Menorca

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.