Back to top

Habitatge: camins i paranys

 

Jo voldria tornar a Menorca, sa meva Menorca. Així diu una tonada habitual entre els estudiants universitaris, que es troben periòdicament per fer catarsis que combatin l'enyorament. Molts agafaran sendes que els mantindran a altres indrets, però uns quants altres comencen a pensar en tornar a establir-se a Menorca en haver passat la trentena.

Llavors es troben amb que els preus per compra o lloguer d'habitatges s'han situat fora de l'abast de les rendes normals, no diguem ja de les baixes. Tornar a la seva Menorca vol dir anar a viure amb els pares o haver de compatir pis com quan van començar a estudiar. Els mateixos escenaris poc engrescadors amb què es troben els joves que no han sortit a estudiar a fora.

Independitzar-se és cada vegada més complicat. Però hi hauria solucions. Tot és cosa de saber estructurar la demanda ciutadana i preparar la resposta institucional. I com sempre, no equivocar el diagnòstic.

Per exemple, hi ha gent que ha descobert fa molt poc que vénen jets privats a l'illa. Alguns diuen que això passa perquè som una Reserva de Biosfera, i d'altres ho atribueixen a l'arribada d'una important firma de galeries d'art. Si apliquem el mètode científic a aquestes hipòtesis i les creuam amb les dades, veurem si hi ha o no fonament.

Mirem el moviment de jets privats de la setmana santa de l'any passat. A Menorca es van registrar 33 vols privats, a Eivissa van ser 134 i a Mallorca 220. Oh, sorpresa! A les illes del costat, que no són Reserva de Biosfera ni tenen aquests firmes de galeries d'art, hi ha més avions privats que a Menorca. O sigui, que a l'illa més protegida és on hi ha manco aviació d'aquest estil.

La ciència ens diria per tant que la hipòtesi elaborada és falsa, i que la presència de jets no és deguda a cap de les dues causes descrites. Ben segur que el tipus de milionari que ve a Menorca té altres sensibilitats que els d'Eivissa, però queda clar que no calen ni Reserva ni galeries d'art perquè venguin milionaris. I sembla que, com més es pugui especular, més s'incrementa la seva presència.

A Menorca s'han fet algunes inversions interessants, que generen produccions i renda. Però també s'han comprat finques agràries i s'han venut al cap d'uns mesos amb guanys astronòmics. Això ha anat bastant lligat a les perspectives de llicències d'agroturismes sense límits de places, que per sort s'han apaivagat amb les noves regulacions. Però l'altra inversió sistemàtica, que encara es manté, és la destinada a habitatges que són dedicats al lloguer turístic no declarat.

La manca d'efectivitat en el control d'aquesta modalitat d'allotjament turístic ha fet que es disparés, amb conseqüències quantitativament catastròfiques per les cases residencials, com ara podrem veure.

Any 2019, darrera referència turística preCovid. El mes d'agost, segons l'Obsam, hi ha una punta d'unes 205.000 persones sobre l'illa. A l'hivern érem unes 80.000. N'hi ha 13.400 més que estan empadronats però no hi són a l'hivern (estudiants i gent de segona residència). Tenim unes 81.000 places turístiques legals. Sumem (80000+13400+81000 = 174400) i ara restem (205000-174400 = 30600). O sigui, tenim 30.600 persones que no sabem on dormen. No estan empadronats, ni tenen plaça turística legal.

Potser alguns consideraran que, dins d'aquest grup, hi pot haver gent no empadronada que tengui casa pròpia o familiar. Fem-ho per eliminar dubtes. En podem restar 10.000 i ens queden encara 20.600 persones que deuen dormir a lloguer turístic no declarat. A 5 persones per casa, surten uns 4.000 habitatges.

Cap programa oficial és comparable al que es pot fer ara a Menorca en aquesta matèria. Aplicant un servei d'inspecció turística eficaç es poden retornar al mercat residencial centenars i milers de cases i pisos. Que ja estan construïts i preparats. Tenim plenes competències per fer-ho i no hi falta legitimitat social.

L'any que ve hi ha eleccions i començaran els discursos que diuen que a Menorca no hi ha cases per viure perquè està massa protegida. Que hauríem de poder construir més. Però a les immobiliàries hi ha milers de cases per vendre i per llogar i tots els municipis tenen terreny habilitat per créixer.

Quan el mercat es deixa sense control, se'n va cap els rendiments més alts, encara que sigui a costa de vulnerar un dret fonamental, reconegut com a tal a la Constitució, com és el dret a l'habitatge. I els nostres joves han de poder tornar a la seva Menorca.

 

(Article publicat per Miquel Camps. com a coordinador de política territorial del GOB, al diari Menorca d'11/07/2022)

Comentaris

Dificultat al lloguer d’habitatge

No solamente tienen dificultades para alquilar vivienda l@s jóvenes, las personas mayores jubiladas tampoco lo tenemos fácil, muchas vivimos y’a solas, con lo cual tenemos que hacer frente a los gastos en solitario. Echad cuentas, una pensión de jubilación media puede rondar los 1000 - 1200€ con suerte. Y los precios de alquiler de un piso o apartamento sencillo, de 2 o 3 habitaciones no baja de los 700 - 800€. Y de 700 hay pocos….y luego tenemos los demás gastos, luz, teléfono…etc. Así podéis imaginar los malabares que se tienen que hacer para pagar todas las facturas y llegar a fin de mes. Esperamos viviendas sociales….llegarán ?

Comptes

Miquel… son molts propietaris de segones residències que no hi estem empadronats…i també hi han molts residents (i estudiant s) que conviden amics i famílies durant les vacances… no vols dir que has fet un poc llarg amb es comptes?

Els nombres dels comptes

Hola Pere. Els nombres que s'han usat estan exposats a l'article. S'han descomptat les 13.400 persones que estan empadronades i no hi són a l'estiu, i també s'han descomptat 10.000 persones més per preveure aquells que tenen casa i no estan empadronats, o aquells que s'allotgen a cases d'amics. Tanmateix, la reflexió principal no va de donar nombres exactes, sinó d'entendre la magnitud del problema. N'hi podem llevar 5.000 més i encara ens quedaran 15.000 persones que no sabem on s'allotgen. A 5 persones per casa (que ja és un nombre generós) tindríem 3.000 cases que s'estan destinant a lloguer turístic no declarat. Però si qualcú ho sap explicar d'una altra manera, estarem encantats d'escoltar-ho.

Comptar persones no es la solució

En el vostre escrit, feu uns numeros no gaire creibles, i no veig quin problema hi ha amb les galeries d'art en tot això. Que una persona a l'estiu vengui a Menorca, no te que sempre ser un turista. Hi ha inmobles llogats tot l'any per a estudiants, que a l'estiu els utilitzen els seus amics i familiars ens visiten. També hi ha de cada vegada més persones que venen amb autocaravana i furgonetes adaptades per pernoctar, i també es poden fer intercanvi de cases (plataformes que existeixen, i es totalment legal), deixeu de comptar turistes i comenceu a pensar que aquesta illa sempre els tindrà i que no faltin. La manca de vivenda per a joves no es culpa dels turistes, ja que aquest volen pisos amb parking al costat i no tenir que reformar ni fer res en inmobles que s'han de reformar o estan sense us. Aquest tema, es un tema que els polítics fa temps prometien i que no han fet res en temps.

Comptar persones

Hola allobet. Una cosa és que els nombres siguin sorprenents (per la magnitud que tenen) i una altra que no sigui creïbles, perquè són els nombres oficials i fa molts anys que es venen recollint a Menorca. La gent que hi ha a l'illa el mes d'agost, les places turístiques legals, el padró d'habitants... tot això és bastant mal de discutir. Les caravanes i furgonetes que cites, es compten a Menorca per dotzenes, no per centenars, de manera que tenen poca influència en el gruix dels números, igual que la gent que dorm a la platja. Si fas una mirada a algunes plataformes que ofereixen cases a l'estiu a Menorca, veuràs el nivell de problema que s'ha creat. I quan hi ha tant de negoci a fer (igual que va passar a les altres illes uns anys enrere) s'atreuen inversors que compren habitatges als nuclis tradicionals i els destinen al lloguer turístic. Amb aquesta dinàmica, hem acabat restant milers de cases que serien habitatge potencial pels residents, siguin joves o jubilats. I estem parlant només de les no declarades. Tenguis present que, a més de les places il·legals, Menorca té 28.000 places legalitzades de lloguer turístic, que ja representa el 34 % de tota l'oferta turística menorquina.

Sóc un dels que va a Menorca a casa de la família

Vull afirmar dues coses que es comenten a l'article. Cada any vaig per Nadal a Menorca per passar-lo amb la família, i ens allotgem a casa els meus germans que viuen permanentment a s'Illa, per tant som 4 de les 13400 persones que no s'allotgen en cap vivenda de lloguer legal. També constato, que els meus 5 nebots i nebodes, després de diversos anys estudiant o treballant a Barcelona, han acabat tornat a Menorca abans de la trentena. Els que sou de Menorca, no podeu viure gaire temps lluny de la Illa.

solucions

Potser semblaré radical: El problema de l'habitatge es soluciona amb vivenda de protecció oficial a preu de cost, sol assignable a residents o treballadors de llarga durada i amb inspeccions (sorpresa) periódiques de compliment dels requisits pels quals es va assignar. Si no tens res a amagar no tens a temer. En quant a la massificació turística limitar el nombre de cotxes que puguin entrar (màxim mensual o semanal) i també el nombre de persones. A l'era del big data això es possible de gestionar. I imprescindible: voluntat i mans per fer-ho.

Sobre les solucions

Hola Jordi. Gràcies pel comentari. El problema que mostra la vivenda de protecció oficial és que fer noves construccions de promoció pública acaba posant molts pocs habitatges cada any al mercat i, per tant, no és la resposta (o no la única) que serveixi per la problemàtica que tenim. És molt més efectiu intentar retornar uns quants centenars de cases que ara s'usen de manera no declarada pel lloguer turístic. Respecte de la massificació, és possible limitar l'entrada de cotxes (a Formentera ho fan), però per això necessitam la Llei de Reserva de Biosfera. En canvi, no és possible limitar el nombre de persones, només es pot fer limitant la capacitat d'allotjament. Quan destinam milers de cases al lloguer turístic, estem augmentant la massificació turística.

Habitatge

Crec que tot suma a aquest problema, pero dubto que tot vengui motivat per el lloguer turistic ilegal. Hi ha moltes zones on no es fa aquest lloguer, barriades senceres que, es on vivim sa gent d’aqui i per tant no seria aquesta sa causa. Es ben cert que es lloguers son molt elevats, amb un sou normal una persona no es pot independitzar ( com em va passar a jo) fins que no s’ajunta o casa. Algun sap quans habitatges estan permanentment buits? Pens que ens enduriem una sorpresa si en sabessim es nombre, i una sorpresa mes gran si en sabessim sa rao. Potser valdria la pena mirar-ho. Vivenda publica. Que n’han fet els Ajuntaments de tot el sol que reben cada cop que s’urbanitza una zona ( crec que actualment un 15% del sector)? Iniciativa propia. Tambe podem pensar en fer-ho noltros mateixos. Cooperativisme, perque es inexistent en habitatges ara mateix? Nomes son preguntes, pero crec que si es vol analitzar en profunditat es problema, cal plantejarles. No tot es culpa des lloguer turistic ilegal. Pens.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.