Back to top

Fugir dels graus

Dels raonaments que facem per esbrinar els orígens d'allò que ens preocupa, es deduiran unes conclusions o unes altres. I això n'hi ha que ho tenen molt present.

Estem a un estiu on algunes costures s'estan rompent. Fa molta calor i ha plogut poc en hivern i primavera. Diversos ajuntaments estan avisant que no tindrem prou aigua. També els incendis són una amenaça i envesteixen seriosament terres properes. El canvi climàtic mostra els seus efectes. Però, per què tenim canvi climàtic? I per què estem acabant l'aigua? Mirem si podem afinar l'anàlisi.

A diferència d'altres episodis terrestres d'èpoques primigènies, aquest canvi climàtic està provocat per l'espècie humana. Això no s'ha de confondre amb que tots els humans hagin causat un trasbals d'escala planetària. No és així i, per tant, no tothom té la mateixa responsabilitat. Ni, per suposat, la mateixa capacitat de posar-hi solucions.

El canvi que estem vivint al clima es comença a gestar a finals del segle divuit, quan s'inicia l'ús dels combustibles fòssils a escala industrial. Ja unes dècades després hi va haver científics que van avisar de l'acumulació artificial de gasos que s'estava observant a l'atmosfera, però els enormes avanços tecnològics i la capacitat que els humans agafaven amb l'ús d'energies tan poderoses, s'imposava a qualsevol precaució.

Ara els efectes comencen a ser molt evidents. Quasi cada any superam les puntes de calor registrades històricament. Hi ha més evapotranspiració, plou amb manco regularitat i enguany... ai, enguany hi ha molta gent damunt Menorca. El mes de maig ja semblava juliol. Gastin més o manco als restaurants, és inevitable que cada persona requereixi aigua. I no hem aconseguit que els que la malgasten deixin de fer-ho.

No té la mateixa responsabilitat qui rega els testos de la casa que qui té un gran jardí tropical a l'agost. No és igual de responsable el pagès que rega l'horta i dóna de beure als animals, que la granja amb dotzenes de vaques que rega farratges amb aspersors a ple estiu per fer una llet que després no surt a compte. No genera conseqüències tan importants la indústria que neteja per higiene com la fàbrica que té un circuit obert per refrigerar els motors amb aigua d'aqüífer.

No és comparable una aixeta que degota, amb una empresa concessionària que tolera pèrdues enormes a la seva xarxa de distribució. No té un efecte anàleg concedir llicències per cases adossades al nucli tradicional, que unifamiliars amb piscina vora el mar. No té el mateix pecat qui fa propaganda perquè vengui gent a l'hivern que qui destina diners públics a promocionar l'estiu.

El canvi climàtic no ha caigut del cel. No és la llei de la gravetat. No és la causa, és la conseqüència. És el resultat d'un model econòmic que no vol contemplar les derivacions ambientals que provoca, a les quals molt hàbilment anomena "externalitats".

Aquests dies podem veure com Europa s'oblida dels compromisos ambientals, declara "verdes" les energies del gas i de la nuclear o revifa les mines de carbó. Qualsevol cosa manco tocar els esquemes erronis de l'economia. Ho fan sabent que això no és cap sortida, però ningú s'atreveix a dir-ho. En plena crisi energètica, hi ha companyies que estan obtenint els majors beneficis de la seva història. I tenen palanques molt potents dins els mecanismes que estructuren el poder.

Fa poc que els científics s'han manifestat davant el Parlament perquè no se'ls fa cas. Pesen més les pressions econòmiques que els informes fonamentats.

Aquells que no volen que es vagi a les causes originals, perquè és on hi posen el negoci, empren dues estratègies bàsiques. O fer-ho passar com un fet natural (és l'eix de la terra, sempre hi hagut canvis climàtics...) o difuminar les responsabilitats (això només ho arranjarem entre tots, el problema és la sobrepoblació del món, etc).

I sempre, de manera transversal, l'intent que tothom quedi aïllat a casa seva. Que no hi hagi interacció col·lectiva. Que no es pugui fer innovació social.

Caldrà impulsar tarifes ben diferents per a l'aigua, per separar qui empra de qui malbarata. Incentivar canvis cap una jardineria més mediterrània. Apostar per una producció d'aliments adaptada a la realitat climàtica. Aplicar tecnologies per reduir l'ús industrial i les pèrdues a les xarxes. Trobar-nos en comunitat per entendre què cal fer i per què no es fa.

Aprendre, en definitiva, a diferenciar qui aposta per la vida plena de qui ens empeny cap a la desertització. El 2022 serà obligat fer-ho.

 

(Article publicat per Miquel Camps, com a coordinador de política territorial del GOB, al diari Menorca de 25/07/2022)

Comentaris

Fugir dels graus

És tant clar i evident, que provoca abisme... També i de manera inequívoca caminem cap a la desertització de les idees, del debat. Tot està perdut? Espero que no... sempre hi ha veus conscients i accions contundents per, si més no, minoritzar els efectes del canvi climàtic. Cal un coratge comunitari per mirar de cara el problema i no defugir de la responsabilitat col•lectiva i individual. Ens activem?

Disminuir la temperatures dels forns (parkings)

Ara en ple estiu amb aquestes temperatures tant calentes es podria de mirar de no contribuir. Els cotxes s'escaufen i agafen grans temperatures sa gran majoria de parkings d cotxes per no dir tots no están coberts i no diguem tots els cotxes aparcar als psrkings de les platges. Es podria sembrar a tots els psrkings de les platges Ullastres Perque d'aquí 10, 20anys hi hagi bona hombre natural en tots aquest parquins?

Feina de bisturí

Felicitat Miquel, has fet un treball de bisturí per desgranar el que sí i el que no. Estem en una època d'eslogans publicitaris en què si penses això o allò vas a parar en un sac on hi ha moltes altres idees i qüestions que res tenen a veure amb el que s'està parlant. Ara li toca al canvi climàtic de ser utilitzat com a eina de manipulació per afavorir els interessos de molt pocs. Fa que es confongui tot y que persones que sempre hem defensat la sostenibilitat i un canvi de model econòmic i energètic, sembla que se'ns vulgui presentar com tot lo contrari perquè critiquem que es culpabilitzi a la población enlloc de resoldre els problemes des de l'arrel. Això només es pot fer amb voluntat política. Enhorabona per la dissecció que has fet, tant clara i necesaria de sentir en boca d'un ecologista de veritat.

Tarifes

No és solsament canviar de tarifes, hi ha coses que no haurien d'estar permeses per molt que paguem.

Fugir dels graus

Bè, com sempre en Miquel ens diu el que és i potser arribi a qualcú que no hi pensa... Gracies! tot i que d'acord en activar nos!!! Sabem??? De moment i a nivell personal intentem no malbaratar l'aigua!

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.