Back to top

Fornells i els impactes evitables

El GOB ha treballat i treballa per reduir i controlar els impactes derivats de la remodelació del port de Fornells. S'ha incidit en uns quants paràmetres, al nostre entendre molt importants a nivell ambiental. S'han usat al·legacions, recursos, reunions i notes d'opinió, però no es va dedicar temps al projecte del nou edifici projectat a la zona urbana perquè ja hi havia molta altra gent analitzant aquesta intervenció.

Durant els molts mesos que s'ha fet el seguiment del projecte de Fornells, tot el poble parlava de l'edifici dissenyat per servir de noves oficines portuàries. En parlaven els comerciants, els vesins, les formacions polítiques, la Junta local, l'Ajuntament des Mercadal... Pensant que aquesta qüestió tenia sobrada cobertura, es va decidir actuar sobre els molts altres impactes prevists que no eren objecte de comentari.

Així, s'ha incidit en l'ordenació dels pantalans per disminuir el seu impacte físic sobre els esculls de posidònia existents, sobre el control exhaustiu dels productes tòxics (hidrocarburs, olis, pintures, etc) que solen arribar al mar des de les esplanades on es fa manteniment d'embarcacions, sobre la caracterització clara de la toxicitat dels fangs de dragatge, sobre la contradicció de construir en zones verdes, sobre l'abalisament de les zones excloses de navegació o sobre la capacitat de càrrega nàutica de l'entorn proper.

El GOB va interposar un Recurs contra la licitació de les obres per garantir el compliment de les condicions que s'havien imposat des de la Comissió de Medi Ambient i que no quedaven reflectides en les bases de licitació. La majoria de qüestions han estat modificades i incorporades. Algunes encara són objecte de tramitacions actuals.

Per això sorprèn que, mentrestant, l'edifici que genera polèmica hagi seguit endavant tal i com estava projectat. Cal demanar-se si qualcú va realitzar els tràmits que permet la legislació, en forma d'al·legacions o recursos. Si les institucions establertes van dur a terme reunions -com les diverses que ha fet el GOB amb Ports per tractar els temes esmentats- per analitzar les alternatives a l'impacte visual d'aquest edifici de nova construcció sobre la zona que ocupava l'antic restaurant Es Pla.

Qualsevol iniciativa de modernització d'un espai portuari implica una llista considerable d'incidències ambientals. Fer compatible el disseny d'una zona d'ús intensiu amb la conservació, no és mai fàcil i sovint es paga un peatge. Però s'han d'utilitzar els mecanismes que la normativa permet per mirar d'aprendre a avançar d'una manera més equilibrada.

Comentaris

Port de Fornells

Una vergonya lo que estan fent amb el poble de Fornells. Acabarán amb el seu encant. Culpables: Ports de Balears i l'ajuntament de Es Mercadal que lo unic que interesa de Fornells es el seu potencial economic per revertirl-lo a favor des nucli urbá de Es Mercadal. Una vergonya i ningú diu res.

Fornells

Quan es tracta de fer doblers no hi ha ni ajuntaments d'esquerres ni de dretes tots són iguals. El cas de Fornells és de manual. Aprofito aquesta finestra per preguntar-vos si heu posat fil a l'agulla per denunciar el descontrol de les autocaravanes a Menorca. Cada estiu n'arriben més a part de les que es lloguen a Menorca mateix. Gràcies

Fornells

Si això ho fa l'esquerra, què ens espera quan torni la dreta? Cal enfortir el GOB!

Port de Fornells

Heu tingut en compte el que volen fer també en el carrer Governador? Vam fer recollida de signatures, i no han fet cas a la voluntat del poble

Edificio

Ese edificio es un monstruo, es indignante para los vecinos de Fornells. Me resulta extraño, que ahora se de cuenta el Gob, que han construido un edificio al lado Del Mar mientras la gente de Fornells lo queríamos como playa para nuestros niñ@s Pues a tirarlo abajo y dejar ese espacio para disfrutarlo todos.

Fornells

Hola, soc menorquina i crec que s'ajuntament de Mercadal está triplicant fornells está perdent tot s'encant de poble petit,pescador i Débora la mar,és increíble que en aquests temps es turisme cerca lo diferent a un altre lloc Nosaltres volem vendré. lo que fins ara em conservat sensa tocar.I Ho tornam construir tot com si fossim una gran capital i perdegen tot lo Nostru.

quin rot d edificació

Caram ! no sé si la foto es tendenciosa pero tal com es veu sembla un rot (eructo en castellà) de lo més groller. Ja veieu gent del GOB, no te'n pots fiar de res (em refereixo al seguiment del projecte de l'edifici). Com deia el meu pare, "el que no et facis tu no t'ho farà ningú". Anims i endavant.

Casa gobernado fornells

Despues de veure es poc cas que an fet emb sadifici de es pla que mus faran emb equestes casas construi un macro resteurant es eso lo que li falta al poble ?? No seños tenim un metge que sols ve 2 horas cada 3 dies no tenim un centre de dia per a la gent gran tenim unas oficines municipals emb el vuelva usted mañana crec que equets governants sols veuen negoci y no pensam emb lo que vol es poble

Port Fornells

Bon dia, vergonya Sr Amatller i Sr Pons, amagat a Madrid. Com a pescador jubilat sempre hem demanat serveïs pes pescadors,res de res terraçes bars mes amares a un preu desorbitat en poques paraules fer diners.El seguent sera privatiça es port,visca l’esquerra visca PSOE

Firnells

Això què estén fent és pa per Avui i fam per demà¿Que serà el proper que faran? Destrucció del fons marí,de la camamilla,del encant de un petit poble fins de una badia preciosa. Que volen un : Lloret de Mar,Margulez, Marbella.......

VITAL MONITORITZAR/MANTENIMENT BOIES ECOLÒGIQUES

Hola, ♧ atenció a sa monitorització i es manteniment adequat de boies ecològiques compostes de vàries boies. ☆☆☆ Sa boia a mitja aigua que eleva sa cadena qualque pic es forada prest, i aleshores es redol erosiu de sa cadena torna mooooolt més llarg que una boia comuna. ☆☆☆ Cal treure tot es conjunt si no es monitoritzen i/o reparen inmediatament. ♧♧♧ Pel demés, bona entrada, i gràcies GOB-Menorca ♡

Ports

Si veim que Costes vol llogar les cases d'en Millet per fer un restaurant i Ports aixeca aquest mamotreto, arruïnant la façana, tenim que Fornells, abans el poble més polit de Menorca, passarà a ser una m. de poble, se l'estan carregant a consciència. Sembla fet a posta.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.