Back to top

Fora llums! Encenguem les estrelles

El cel estrellat forma part dels nostres monuments i de la nostra cultura (Fotografia cedida per Antoni Cladera)

El GOB demana que Menorca adopti mesures per a convertir-se en Destinació Turística Starlight, on es respecti el dret a la contemplació del cel nocturn sense contaminació lumínica. S'hauria de reconsiderar la política d'il·luminació de monuments i de carreteres, que degraden el producte turístic de Menorca, basat en la cultura i el medi ambient.

La Declaració sobre la Defensa del Cel Nocturn i el Dret a la Llum de les Estrelles diu en el seu primer punt: El dret a un cel nocturn no contaminat que permeti gaudir de la contemplació del firmament, s'ha de considerar com un dret inalienable de la Humanitat, equiparable a la resta dels drets ambientals, socials i culturals. La progressiva degradació del cel nocturn ha de ser considerada com un risc imminent que comporta la pèrdua d'un recurs fonamental.

El GOB ha demanat al Consell Insular, a través dels departaments de Turisme i de Cultura, que s'incorpori la bona visualització del cel nocturn en el patrimoni cultural de Menorca a preservar, que es reconsideri la política d'il·luminació de monuments i que es valori la possibilitat d'engegar el procés per a que Menorca es pugui declarar Destinació Turística Starlight. La contaminació lumínica no és només un problema pels astrònoms, sinó sobretot un problema pel nostre medi ambient, el patrimoni cultural i la nostra salut.

La contaminació lumínica altera el bon funcionament dels ecosistemes. A Menorca és prou coneguda la desorientació dels joves de baldritja ocasionada per la il·luminació de les poblacions de la costa. Cada any el Centre de Recuperació ha d'atendre un bon nombre d'aquests ocells degut a aquesta causa.

Els astres han tingut un paper central en la cultura mediterrània, des de la mitologia a la navegació. És sabut que els monuments prehistòrics de Menorca es dissenyaven tenint en compte el cel nocturn. Il·luminar els jaciments implica no poder-los contemplar amb el fons estrellat, i per tant devaluar-los en una part important i empobrir l'experiència i les emocions rebudes en les visites nocturnes.

L'alteració de les hores de llum altera la salut de les persones. Sobretot és perillosa la llum d'ona curta en hores nocturnes, l'espectre del blau. Tenim prou coneixements per anar adoptant mesures i tecnologies per fer més saludables les nostres ciutats en aquest aspecte. Evidentment la primera mesura és reduir la il·luminació a la estrictament necessària. Aquestes accions repercutirien també en un estalvi econòmic i una reducció d'emissions de CO2.

Menorca és la Seu Mundial per al Desenvolupament Sostenible de la Xarxa d'Illes i Zones Costaneres Reserva de la Biosfera. Vam quan es comença a notar.

Comentaris

La Palma

A La Palma han sabut treballar aquest tema amb gran èxit. Ells han declarat el dret a la contemplació del cel i de les estrelles com a part important de la seva Reserva de Biosfera.

las estrellas

El mayor espectáculo del mundo, lo tenemos todas las noches del año con el cielo despejado. COMPREMOS ESTRADAS PARA CONTEMPLARLO

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.