Back to top

Fent memòria de les macrorotondes de la carretera

Obres a l'entrada de l'Argentina, entre Maó i Alaior. Gener 2015

L'equip del Partit Popular al Consell Insular ha presentat una petició perquè l'estructura que havia de servir de rotonda de dos pisos a l'Argentina, es mantengui tal i com estava prevista.

Diu l'equip del PP que s'han forçat informes tècnics i que no està justificat esbocar la construcció iniciada. Des del GOB, es volen recordar algunes coses que es van dir, per activa i per passiva, entre 2013 i 2015, quan Menorca va viure una forta polèmica pel disseny previst a tota la carretera general.

Hi ha molt de material sobre aquest tema. Es van escriure abundants articles, es van fer nombrosos actes informatius i es va debatre profusament les diferents alternatives que s'hi veien. Però com que han passat gairebé dos anys, pot ser molt oportú recordar algunes informacions essencials.

El disseny del tram de Maó a Alaior va començar amb un concurs convocat el 30/08/2011 per l'equip de govern del Consell Insular, amb majoria absoluta del Partit Popular, acabat de ser elegit a les eleccions de maig de 2011. Al concurs es van avaluar 16 propostes i se'n va elegir una guanyadora. Aquest disseny, escollit d'entre totes les altres, no incloïa cap rotonda a doble nivell.

Però dins el partit hi havia debat i postures enfrontades. A la part de ponent, demanaven obertament un desdoblament de tota la carretera. No hi havia diners per una obra així, de forma que es va decidir fer alguna cosa que aparentàs. I va ser per motius polítics que es van acabar dibuixant quatre rotondes a doble nivell: Biniai, Rafal Rubí, Argentina i Alaior.

Les veus que es van alçar en contra van dir ben prest que actuacions d'aquest estil només es podien entendre a l'entrada d'Alaior, que dóna servei al polígon industrial i al tercer nucli més gran de l'illa. Tot i que el projecte guanyador hi dibuixava una gran rotonda al mateix nivell que la carretera, no es va fer campanya contra l'estructura de doble nivell d'Alaior.

Però si que es va discutir amb molta fermesa la justificació de les altres tres grans actuacions. I -aquesta és la part important- no ho van discutir només els ciutadans que opinaven en contra. Els informes tècnics que es van emetre també van plantejar des del primer moment, que eren actuacions desproporcionades i difícils d'encaixar en el territori.

Un dels papers destacats és l'informe tècnic de la Comissió de Medi Ambient, de 17/07/2013, que en aquells moments depenia del Govern Balear presidit per José Ramon Bauzà. Era, per tant, un informe emès per una administració del mateix signe polític que el que hi havia al Consell. Vegem què deia al respecte de la macrorotonda de l'Argentina:

“aquest pas inferior i les seves vies d'accés es plantegen dins el llit d'un torrent, parcialment dins una plana geomorfològica susceptible de patir inundacions de manera natural (...) per la qual cosa és especialment important preveure uns bons drenatges que evitin que l'ampliació de la carretera es pugui arribar a convertir en un dic de contenció de l'aigua que un futur provoqui una catàstrofe”.

I continua: “Pel que fa a l'ocupació de terreny, l'actuació sembla desproporcionada en relació a l'escassa població de l'Argentina. La quantitat de territori necessària per construir els quatre brancs i el pas inferior amb rotonda oval, serà molt superior a l'actual i no es justifica ni al projecte ni a l'EIA (Estudi d'Impacte Ambiental)”.

De manera que qui va forçar els informes tècnics, com ja va entendre molta gent aquests anys passats, va ser l'equip presidit per Santiago Tadeo. Van palanquejar les votacions de tal manera que, perquè finalment es pogués fer l'obra de l'Argentina ho havien de dotar d'uns grans drenatges, que no se van arribar a executar. I l'herència que aquesta postura ha llegat a la ciutadania de Menorca és un monstre de ciment que no compleix els requisits tècnics que se li havien exigit.

Després d'haver pogut constatar tantes vegades la prepotència amb què s'actuava en aquest tema, no és de rebut que el mateix equip que ho va fer, digui ara que s'estan forçant informes tècnics per eliminar aquesta estructura. Segurament que ho presenta el conseller Vilafranca perquè és l'únic de l'actual equip que no hi era la passada legislatura. Però els seus companys i companyes bé que saben la realitat del què va passar.

Quan es van conèixer els resultats de les eleccions de 2015, on van sortir majoritàriament elegides candidatures que s'havien manifestat en contra de les macrorotondes, i sabent que es trigarien quasi dos mesos en fer efectiu el canvi d'equip de govern, el GOB va demanar públicament que l'obra de la carretera es centràs en altres zones i que no es continuassin alçant unes estructures que els votants havien demostrat que no volien. Una vegada més, va ser inútil.

El GOB seguirà amb detall l'evolució del disseny del traçat entre Maó i Alaior i treballarà perquè el projecte es pugui reconduir al màxim cap a paràmetres de sostenibilitat. Seria un gran exemple, per a Menorca i per a la resta de l'Estat, poder veure com s'esboca una construcció que era, com tantes altres, un monument al despropòsit.

Comentaris

rotondes

El nyap que han deixat els deliris monumentals del pp fan mal als ulls. Als ulls i a les butxaques. Proposo que aquest gènere de malifetes urbanístiques les paguin els partits causants dels engendres. O sigui ,el pp que pagui per enderrocar el bodri i recuperar el paisatge a nivell estètic i que no siguin els ciutadans els que ho hagin de fer. Fora malfactors!

Macro rotondas .

As bodrio que vaig veurà fa uns días al van i a visitar la meva família mà va alucinar tireulos baix en què sigui a pedrades gràcies par sa feina que feix

rotondes

jo ho tiraria baix,però mentre no es faixi posaria un cartell ben gros que poses:- açò es un nyap del PP que haurem de pagar tots per a fer-lo i per a tirar-lo baix.

Afegeix un nou comentari

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.