Back to top

Etopeia de les rotondes soterrades. 3.- L'Argentina

Tercer article orientat a explicar la trajectòria i les característiques de les grans rotondes soterrades que el Consell Insular proposa fer entre Maó i Alaior. Avui centram l'atenció en la gran infraestructura proposada davant el nucli de l'Argentina, en el quilòmetre 8,2.

Què proposa el projecte oficial?

L'Argentina és un nucli de cases que va començar com una parcel·lació il·legal i que més tard va ser classificada com urbà. Actualment la zona està dotada amb un carril central de gir a l'esquerra i no està registrada com a punt negre en l'estadística d'accidents.

A ponent de l'entrada, hi ha un canvi de rasant pronunciat, que disminueix la zona de visibilitat. Així mateix, els vesins han demanat poder disposar d'una parada d'autobús.

El projecte que proposa el Consell Insular hi planteja una enorme rotonda soterrada, situada un pis per davall de la carretera. Lògicament, cal construir carrils addicionals a cada banda per accedir i sortir de la rotonda.

La carretera actual arriba amb 9 metres i creix fins els 12,5 a la zona on hi ha el carril central de gir a l'esquerra. Amb la rotonda soterrada arribarà als 83 metres d'amplada. Longitudinalment, afectaria a 700 metres de carretera i la zona que quedaria transformada és de 22.000 m2.

Què proposava el projecte tècnic guanyador del concurs?

Talment com en els casos de Biniai i Alcaidús, analitzats en els dos primers articles, la rotonda soterrada de l'Argentina tampoc apareixia en el projecte que va guanyar el concurs convocat pel Consell Insular.

El projecte guanyador proposava mantenir el sistema de carril central actual per girar a l'esquerra. I per resoldre la implantació de la parada de bus, es plantejava dues opcions. Una primera basada en situar una parada a cada costat de la intersecció, mitjançat un sobreample del voral. Aquesta proposta anava acompanyada de la construcció d'un pas soterrat per a vianants (com el que hi ha as Mercadal) per aquells que usin el bus en direcció a Alaior.

Una segona proposta era situar la parada del bus dins la pròpia urbanització. Així s'estalviava el pas de vianants però calia resoldre el gir del bus dins la urbanització i obligava a remodelar els actuals accessos a l'Argentina.

Com veim una vegada més, idò, ens trobam que la gran rotonda situada a un pis inferior, va ser incorporada després d'haver-se adjudicat el concurs. Al no respondre a cap necessitat de seguretat ni trobar-se inclosa a la proposta tècnica guanyadora, l'única explicació és que les rotondes s'han afegit per qüestions partidistes, per intentar satisfer, ni que sigui parcialment, a aquells que voldrien un desdoblament. I així ens trobam ara amb un projecte públic que planteja grans intervencions territorials i una enorme despesa pública, que no responen a l'interès general, sinó a una estratègia de partit.

Què ha proposat el GOB?

A les al·legacions que va presentar el GOB, es considera adequat l'actual sistema de carril central per girar a l'esquerra. Es proposta actuar per disminuir el canvi de rasant de ponent, que dificulta la visibilitat. Si s'intervingués en aquest sentit, l'efecte territorial seria nul (es rebaixaria sobre la pròpia carretera existent) i tindríem un gir a l'esquerra molt segur. També s'ha demanat incorporar una aturada per autobús al nivell de la calçada actual.
Com es pot veure, hi ha solucions tècniques molt manco impactant, i infinitament més econòmiques que la de les rotondes soterrades.

Aquests dies ha transcendit que el Ministeri de Foment, el mateix que ha de pagar les obres de la carretera general, es planteja reduir el descompte de resident en els viatges per estalviar diners. Mentrestant, aquí dibuixam grans infraestructures innecessàries per gastar-lo.

Comentaris

Rotondas innecesaries

El projecte desproporcionat de L'Argentina, no será per incrementar els presuposts o la base de un inconfesable percentage de commissio?

CARRETERA PRINCIPAL

No en tinguis cap dubte amic Lluiso. La multitud de corruptes al govern, que cada cop en son més segons anem veien cada dia, necessiten mantenir i incrementar les seves butxaques plenes a costa de la societat, sigui la que sigui i mitjançant la destrossa de patrimoni que calgui, en aquest cas el dels menorquins....A...i la dels que els han votat també.

rotondes soterrades

Les rotondes soterrades son una barbaritat en tots els aspectes. Un de ells es que s'empren molts diners per unes rotondes que no serveixen de gaire cosa i que el poble no vol. Em sembla un insult fer aquestes rotondes quan s'utilitzen diners de famílies que no arriben a final de mes. Ja se que son diners destinats a la millora de les comunicacions, però ara hi han coses molt mes importants que fer, com la creació de llocs de treball. Els polítics tindrien que negociar un canvi de partida, que per això hi son, per mirar per el bé del poble. Desgraciadament els nostres polítics miren només per el bé propi i del seu partit.

Que podem fer ?

A part de fer caminates , que per cert , m´agradaria tenir el contacte de qui ho organitza per apuntar-m´hi.Que podem fer els ciutadans, una manifestaciÓ ?

caminada

Caterina Maria no se si ho has vist, però en aquesta mateixa pagina, a destacat, hi ha les dades de la propera caminada diumenge 27.

rotondes soterrades

Cada vegada la fan més grosa. Fins quan haurem de soportar aquest sistema polític que fa el que vol sense comptar amb ets ciutadans? Ens hem de desenpallegar d´aquesta lacra de sistema, partits corruptes fins el moll de l´os, sistema que fa que perdurin les desigualdats i axafin les classes mitjes , treballadors i petits empresaris i que estan conduïnt-nos a la ruïna. Això ho hem d´aturar!

sembla que algú ha comprat

sembla que algú ha comprat una remesa de rotondes soterrades i la ha de col·locar com sigui. o poder estem davant un nou fenomen uniformitzador: davant l'uniformitzat mon global ara es el torn de la rotonda global. la comissió també serà global? em temo que aquí encara no ha arribat la globalització i encara segueix essent individual. curiós curiós. i que passa amb els concursos guanyadors? els premis es donen de florero?

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.