Back to top

Sostenibilitat

Natura cultural

www.freeimages.com

No tots els incendis cremen coses materials. També es poden incinerar savieses que han requerit moltes generacions. En el darrer mig segle, el model basat en el petroli ha arrambat amb la major part de varietats locals de plantes cultivades que estaven altament adaptades a les inclemències del temps. Actualment, es reviu un interès per a recuperar aquesta natura culturitzada.

Antisistema desubicats

Hi ha problemes a la nostra societat que semblen estructurals, profunds, crònics. Contra bona part d'aquestes deficiències s'alcen veus que proclamen que cal acabar amb el sistema. A l'altra banda, hi ha les institucions i tot l'aparell afegit, que han de procurar que el sistema segueixi sent viable. Però de vegades, sembla que els papers estan intercanviats.

Transcendència incerta

Planta reproduïda de les llavors localitzades (foto: alchetron.com)

Transcendir al període de vida ha estat una de les motivacions dels humans des del primer moment que hi va haver consciència de la mort inevitable. De moment, aquesta llei segueix inexorable per als éssers vius. Tot i que alguns quasi ho aconsegueixen malgrat que passin dotzenes de milers d'anys. Veurem si les obres de la societat moderna, que coneixem ara, arribaran a transcendir o seran, històricament, un sospir.

Veles vives

La pèrdua d'activitat comunitària derivada de la pandèmia fa que hi hagi gent que duu les veles tristes i que els costi navegar. Sense festes, sense saraus, les setmanes estiuenques no són iguals. De vegades, va bé girar el sentit de com passen les coses. L'alegria fa somriure però diuen que els somriures també indueixen alegria. Potser en la relació entre la vida i la salut passen coses similars.

Agricultura Regenerativa a la custòdia agrària

Un dels objectius del programa de Custòdia Agrària és contribuir a preservar la fertilitat de la terra. Aquesta és bàsica, no només per a la vida al sòl, sinó també per a la productivitat i viabilitat econòmica  de l’explotació agrària. Tot i aquesta importància central, la salut del sòl és un element que en moltes ocasions s'ha oblidat.

Les tècniques d’agricultura regenerativa es basen, precisament, en posar la salut del sòl al centre de la gestió agrària. Des del programa de Custòdia Agrària s’han impulsat una sèrie de proves pilot a tres finques adherides per tal d’estudiar l’aptitud d’algunes d’aquestes tècniques en el clima mediterrani i el context del camp menorquí. A continuació expliquem en què consisteixen.

Pasturatge regeneratiu – imitant l’impacte dels grans ramats d’animals migradors

El pasturatge regeneratiu consisteix en planificar i dirigir la pastura del bestiar en base a les necessitats del sòl. Aquest mètode s'inspira en l’impacte del grans ramats d’animals migradors que causen una pertorbació intensa, però de durada curta sobre el sòl. D’aquesta manera els animals aprofiten la pastura, però sense exhaurir-la, donant-li opció a tornar a créixer. Per altra banda, els excrements del bestiar fan d’adob per al sòl, nodrint-lo i augmentant-ne la fertilitat. A més, el trepig amb les peülles ajuda a aixafar i enterrar aquests excrements.

Per a aconseguir aquest impacte amb bestiar domèstic és necessari mantenir el ramat en petites parcel·les, sense que pugui sortir-ne durant un temps determinat. Això es pot fer mitjançant l’ús de tancats mòbils, que van movent-se d’acord amb la planificació, per a obtenir l’efecte desitjat. Per a que aquest mètode funcioni de manera òptima s'ha d'evitar el sobre-pasturatge alhora que aprofitar al màxim l’aliment produït per la terra. S’ha de fer una planificació acurada tenint en compte el nombre d’animals, l’estat del sòl i la quantitat i qualitat del menjar disponible. És bàsic deixar un temps de recuperació per a la pastura entre visites del bestiar i aprendre a reconèixer l’estat per poder anar ajustant el temps d’estada dels animals.

Redileo – senzillesa i saviesa tradicional

El redileo és un mètode similar a l’anterior, en tant que es basa en la planificació de la presència dels animals, però en aquest cas es centra en el «redil», és a dir, l’espai on els animals passen la nit. És una tècnica aplicada especialment a terres que han perdut molta fertilitat, amb la finalitat de recuperar la seva producció.

Aquest sistema s'usava antigament a molts indrets per a posar en producció zones esgotades. Si es dosifica correctament, també fa un efecte de recuperació microbiològica de les terres.

Línia Clau – redirigint les pluges

El disseny en línia clau (keyline en anglès) és una metodologia de disseny de finques que optimitza i millora els recursos naturals, fent focus en l’absorció d’aigua de pluja al sòl i en evitar l’erosió, l’evaporació i l’escorrentia superficial. Ben aplicat, millora la fertilitat del sòl, la seva estructura i la capacitat de retenció d’aigua.

Si l'aigua de pluja no es gestiona, acaba creant solcs cada vegada més grans que van des de les crestes del terreny a les valls, i provoquen pel camí importants episodis d'erosió. El tractament consisteix en crear sobre el terreny noves conduccions senzilles perquè l'aigua es reparteixi millor per tota la superfície i no corri ràpidament cap a baix. Aconseguint així que l'aigua s'infiltri de manera mes homogènia per tal d'augmentar la humitat i la fertilitat de tota l'àrea.

És una metodologia especialment interessant per a finques de secà (predominants a l’illa) i zones de climes secs, com és el mediterrani, ja que augmenta l’aigua emmagatzemada al sòl. Pot ser, a més, d’interès general a Menorca per a augmentar de manera significativa la recàrrega de l'aqüífer.

Aquest projecte pilot ha estat cofinançat pel Programa Operatiu FEDER de les Illes Balears, la Fundació Mava i el Consell Insular de Menorca.

 

Pàgines