Back to top

Escrit de deficiències contra els hotels de Son Bou

El GOB considera un error històric permetre la consolidació dels hotels de Son Bou per unes quantes dècades més. Per aquest motiu, ha presentat un escrit de presumptes deficiències del projecte davant l'Ajuntament d'Alaior.

Les dues torres de l'hotel Milanos Pingüínos de la cadena Melià tenen planta baixa més 11 pisos en primera línia de mar i rompen el paisatge de la platja de Son Bou. És difícil trobar a Menorca unes construccions tan fora de lloc i són l'antítesi del que hauria de ser la imatge d'una Reserva de Biosfera.

També són una afronta per qualsevol campanya d'imatge que vulgui fer la companyia Melià Hotels International S.A. Presentar en aquest moment un projecte per mantenir un edifici de dotze plantes en primera línia és un gest que transmet nul·la sensibilitat per les qüestions ambientals i una greu incapacitat de llegir les tendències turístiques en un món urgentment necessitat de polítiques de sostenibilitat.

Aquestes dues construccions enormes es van alçar en 1973, abans que existís la Llei de Costes, abans que hi hagués cap normativa ambiental, en el règim de la dictadura, abans que es creàs el GOB. Són dues pantalles de ciment filles d'aquell temps. D'acord. Però han passat 45 anys i els edificis estan més que amortitzats. És contrari a tota lògica lligada als interessos generals d'una illa turística que es pretenguin renovar per mantenir-los 50 anys més.

Les reconversions en els edificis turístics obsolets s'han d'orientar a millorar qualitat i disminuir quantitat, a aplicar reduccions significatives de consum, a disminuir alçades i a allunyar edificis de la primera línia.

Però aquesta remodelació manté les 1.140 places actuals. Conserva l'alçada de 12 plantes i afegeix tres pisos a les quatre construccions laterals, augmenta el nombre de piscines i duplica la seva superfície.

El GOB va estudiar el projecte i ha presentat un escrit de deficiències davant el tràmit de llicència que ha d'analitzar l'Ajuntament d'Alaior. S'adverteix que l'increment de pisos a les construccions laterals pot ser contrari a la Disposició de la Llei de Turisme. Es constata també que hi ha parts dels edificis que estan fora d'ordenació, que vol dir que es van fer sense llicència.

L'escrit del GOB discuteix així mateix que es pugui complir l'actual normativa del Codi Tècnic de l'Edificació pel que fa a les cimentacions dels edificis. Fa 45 anys, quan es van construir, la normativa era diferent, però ara és obligat revisar aquestes qüestions quan es fan remodelacions i un edifici d'aquesta alçada requereix unes cimentacions que van entre els 14 i els 30 metres de profunditat. Tenint en compte que els hotels estan tocant l'arena, és molt probable que si s'excava s'hagi de treballar dins l'aigua del mar.

Aquestes qüestions s'hauran d'analitzar abans de dictaminar sobre el projecte presentat. Mentrestant, el GOB demana una actuació conjunta entre Ajuntament, Consell Insular i grups parlamentaris, per tal d'evitar l'equivocació de perpetuar les dues torres a Son Bou  d'altres cassos similars.

No es lògic que es mantenguin lleis que permetin intentar consolidar errors com aquest. Les institucions públiques han d'impulsar les rectificacions que calguin per impedir que, en 2018, s'actuï igual que si ens trobéssim en 1973. Per aquests objectius també hauria de servir l'ecotaxa.

Comentaris

Son Bou

D'acord al 100% Mobilitzar als que estimem Menorca? Ara a l'Hivern, sense gent, el passeig per la vora de la mar és un plaer sense alçar la mirada cap als monstres de ciment Melià

Son Bou

Totalment d'acord. Gràcies per estar a sobre d'actuacions aquest tipus, evitant en molts casos males praxis i possibles corruptel.les.

Hotels de Son Bou

Totalment d'acord amb l'escrit. Estem en una època diferent en què esperem que hi hagi més sensibilitat respecte el medi ambient i el nostre entorn més immediat. Per desgràcia, com aquest, hi ha molts més exemples. Enhorabona per la vostra feina Gob!

Son Bou

Algun dia també s'haurà de parlar dels hotels de Cala Galdana, deu ni do l'mpacte ambiental que representen. Si no vaig errat va ser el 2016 que es va autoritzar l'ampliació d'un dels hotels.

Hotels Son Bou

Apart d'altres possibles consideracions, des del punt de vista visual i mediambiental, aquests hotels de Son Bou són una autèntica vergonya.

Deficiencies als Hotels de Son Bou

He volgut canviar es titól des meu comentari... I no puc. M'agradaria que fós aquest que he posat ara. So se si el podeu canviar... I perdonau es meu menorquí inventat! Adeu i gracies

Hoteles Son Bou

Completamente de acuerdo.Veraneamos en Menorca desde hace 35 años y siempre estos hoteles nos han parecido una afrenta contra el medio ambiente.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.