Back to top

Engrandir els aparcaments de les platges és un error

L'excessiva pressió humana de l'estiu elimina plantes dunars i provoca erosió.

Els aparcaments de platges han d'estar dimensionats a la capacitat d'acollida de cada platja. El GOB proposa un servei de transport públic per a Macarella i Cala en Turqueta.

La massificació que cada final de juliol i principi d'agost pateixen algunes platges verges, no es pot resoldre ampliant els aparcaments. Aquesta política s'ha començat a fer aquest any amb la platja de Cavalleria o (molt més greu) a Macarella. El GOB adverteix que algunes zones ja pateixen importants problemes ambientals per excés de gent.

Les institucions públiques poden tenir la capacitat d'ampliar les zones d'aparcament al litoral, però no poden ampliar les platges. Si es permet un major accés de vehicles, es degrada l'espai natural i es disminueix sensiblement la qualitat de la pròpia oferta turística.

Alguns indrets mostren ja efectes negatius importants degut a la massificació exagerada. És el cas de Macarelleta, on la gent pren el sol directament sobre les dunes, darrera les cordes que delimiten la zona de protecció. I ho fan perquè literalment no hi ha més espai a la platja. Això es tradueix en una pèrdua progressiva de vegetació dunar i amb processos erosius, que poden acabar afectant seriosament una de les joies naturals i turístiques de Menorca.

El GOB ha proposat al conseller Alejandre el mateix que havia proposat a l'anterior equip de govern. Que en els mesos de juliol i agost, es restringeixi de manera important l'accés de vehicles privats a la platges del sud de Ciutadella, i que a canvi s'habiliti un sistema de transport públic que surti des de la zona urbana. Existeixen vehicles que poden fer aquest servei sense necessitat de fer cap intervenció als camins d'accés.

Al GOB li preocupa que s'hagi ampliat l'espai d'estacionament de Cavalleria, sota el simple criteri de respondre a la demanda. Però resulta encara molt més greu que enguany s'hagin habilitat més tanques per aparcar a Macarella, on ja conviuen l'aparcament públic amb un aparcament privat (no previst quan es va dimensionar el públic). A més, Macarella i Macarelleta pateixen la proximitat de Cala Galdana, des d'on molta gent accedeix a peu a les platges verges.

Seria bo que els serveis de vigilància d'aquests platges, que controlen la presència de cans i d'acampada, dedicassin part del seu temps a informar la gent i evitar que els usuaris degradin les zones dunars.

Es confia que el Consell Insular reflexionarà sobre aquests qüestions i reorientarà les seves actuacions cap una sostenibilitat en la gestió del litoral.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.