Back to top

Els plats de les festes: si fas festa, pensa en la natura

És creixent el nombre de persones que mostra preocupació per la invasió de residus que produeix la nostra societat. Potser ha arribat el moment de plantejar-se evitar al màxim el consum de productes d'un sol ús. Un exemple és la vaixella que es sol emprar per festes particulars o de col·lectius. El GOB ha editat un cartell amb informació que ajuda a reflexionar sobre les millors opcions.

Si fas festa, pensa amb la natura. Aquest és el lema que es dirigeix a tota aquella gent que vol assumir la part de responsabilitat que toca com a consumidors. El cartell analitza les virtuts i defectes dels plats de ceràmica, de plàstic dur, de cartró i de plàstic tou.

En cada cas, es marquen amb verd, groc o vermell l'impacte que es causa pels materials usats en l'elaboració, l'energia aplicada, les aptituds per tipus de menjar, les possibilitats reals de reutilització, les possibilitats reals de reciclatge, així com el nivell de perill de convertir-se en un residu descontrolat a la natura.

La vaixella de ceràmica o vidre és la més recomanable per a ús habitual, atès que pot durar molts anys (algunes vaixelles d'aquest estil es passen en herència), però no és recomanable si hi ha alt perill de trencar-se, perquè la inversió en materials i energia és important per cada plat.

Els plats de plàstic dur són útils per a festes infantils o altres esdeveniments amb alt risc de trencament. Estan fets amb materials derivats del petroli (no renovable), encara que no apliquen gaire energia per unitat. No són recomanables per a menjars molt calents (el plàstic és inestable amb calor), és molt fàcil de reutilitzar i es pot reciclar si es dur a deixalleries. Però si es converteix en residu descontrolat necessita desenes o centenars d'anys per a descomposar-se. Comencen a sorgir al mercat algunes alternatives fetes de bambú, que són molt millors perquè estan fetes de material renovable i són biodegradables.

Els plats de paper i cartró són una opció per festes on no es possible netejar la vaixella i es decideix emprar materials d'un sol ús. Estan fets de pasta d'arbre que és un material renovable i no requereixen gaire energia per unitat. No és recomanable per a menjars calents. Difícils de reutilitzar (perquè es solen rompre), es poden netejar i reciclar, però això també sol ser complicat perquè a les festes no es neteja a fons el material que no es tornarà a usar, i això fa molt difícil aprofitar el material. Si es converteix en residu descontrolat, es degrada amb certa rapidesa, sempre que no porti làmina interior de plàstic.

El plàstic tou és un material molt usat a les festes, però és el més complicat des del punt de vista de la sostenibilitat. Es fa de petroli, no requereix molta energia i no és recomanable per a menjars calents. No es sol reutilitzar (perquè també es romp amb facilitat), es pot reciclar al contenidor groc però només si està ben net, i té molt de perill de convertir-se en residu descontrolat, per mor del vent o de l'aigua. Necessita desenes d'anys per a degradar-se.

Us convidem a mirar el cartell i observar els semàfors de cada opció. Podeu imprimr el cartell adjunt i posar-lo a llocs visibles. Si difoneu aquestes idees entre el vostre entorn proper, podem aconseguir rebaixar de manera significativa la producció de residus que ens està angoixant.

La iniciativa compta amb el suport d'Ecoembes.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.