Back to top

Els hotels de Son Bou o les lleis que amaguen desconcerts

Projecte presentat per Melià per escalonar la part sud dels dos macrohotels
Estat actual dels hotels. El projecte manté l'alçada i afegeix volums laterals.
Els dos hotels causen un gran impacte paisatgístic a la zona.

Son Bou és la platja més llarga de Menorca. Frenada pel cordó dunar, l'aigua que arriba dels barrancs de la part posterior forma un prat que constitueix la segona zona humida en grandària de Menorca. Però tothom que ha anat a Son Bou té gravada la imatge dels dos hotels monstruosos construïts en primera línia.

Els anys 60 i 70 no s'aplicaven massa més criteris que la rendibilitat màxima i la dinamització econòmica. Per això, molta gent que estima l'illa, esperava resignada el dia que aquestes desmesurades construccions començassin a estar obsoletes i hi hagués una oportunitat per refer el paisatge malmès de l'arenal.

Però el juliol de 2012, es va aprovar la Llei de Turisme promoguda pel llavors conseller Delgado, del govern de Bauzà. Com tota la legislació que va fer en aquests anys post crisi, es va anunciar com una eina per a millorar la competitivitat. I ja se sap que, en contextos que justifiquen moltes coses, n'hi ha que aprofiten per introduir aspectes manco confessables.

Així, la Llei 8/2012 de Turisme va incloure una Disposició Addicional Quarta que diu que les construccions turístiques que vulguin fer millores, quedaran durant cinc anys exonerades dels paràmetres urbanístics que es trobin en vigor. O sigui, que fins juliol de 2017 es podran presentar projectes que permetin consolidar, altra vegada, els desgavells urbanístics de fa 40 o 50 anys, que es van fer quan no teníem eines racionals de planificació.

I això és el que ha passat fa uns dies. L'actual propietària, la societat Melià Hotels Internacional, ha presentat un projecte al Consell Insular i a l'Ajuntament d'Alaior, que es basa en mantenir l'alçada dels dos edificis escalonant la part que mira al mar, i construir alguns volums més a les parcel·les laterals. Per res significa eliminar l'impacte que fins ara han tingut els dos hotels. Al contrari, significa consolidar els edificis, amb petits retocs, per unes dècades més.

Des del GOB no creim que la competitivitat turística d'una illa com Menorca passi per tornar ratificar un impacte enorme com els hotels de Son Bou. Per aquests motius, es demana al Consell Insular i a l'Ajuntament que facin tot el possible per impedir que es cometi de nou un error històric.

Potser la llei de Turisme pensava donar cobertura legal a un fet tan mal d'explicar, però la iniciativa institucional i ciutadana ho hauria d'impedir. Caldrà estar atents a l'expedient que es tramiti i posar en marxa les iniciatives que calguin. No volem perpetuar una herència tan negativa com els hotels de Son Bou.

Disposició addicional quarta de la Llei 8/2012 de Turisme:
“Les sol·licituds de modernització d’establiments turístics existents i que estiguin situats en sòl urbà o rústic, que es presentin en el termini de cinc anys des de l’entrada en vigor d’aquesta llei i que tenguin per objecte la millora dels serveis i les instal·lacions, així qualificades per l’administració turística competent, mitjançant informe preceptiu i vinculant per a l’obtenció de llicència municipal d’obres, quedaran excepcionalment excloses dels paràmetres de planejament territorial, urbanístics i turístics que, estrictament, impedissin l’execució, sempre que tenguin per objecte potenciar la desestacionalització, la recerca o la consolidació de nous segments del mercat o millorar la qualitat, l’oferta, la seguretat, l’accessibilitat o la sostenibilitat mediambiental dels establiments turístics. ”

Comentaris

Son Bou.

D'acord: volen consolidar la monstruositat. Caldrà estar atents a l'expedient.. i actuar.

modelo turístico suicida

El tema , sumamente grave. Es hora de hablar con claridad: Menorca está patinando en su modelo turístico. Ya no sirve la autocomplacencia, tan típica de esta isla, de decir que en otros sitios lo hacen peor y están mucho peor que nosotros. Lo siento, pero eso ya no es ningún alivio. Estamos llenando la isla de rondas, de carreteras nuevas y ampliadas, de vehículos a cuatro ruedas, de nuevas zonas de aparcamiento; estamos haciendo una isla para coches, y no para viandantes; estamos permitiendo que embarcaciones muy contaminantes, grandes y pequeñas, conviertan en el puerto de Mahón en una charca opaca. Muchas playas están sucias ( y no precisamente de posidonia ). La situación es ya grave, y va en caída libre. ¡Y no consuela que otros estén peor! Un saludo a todos los amigos del GOB

Sr Luis Rodriguez, creo que

Sr Luis Rodriguez, creo que Vd. no esta hablando de Menorca, la Isla no se esta llenando ni de Rondas ni de carreteras nuevas y ampliadas, ni zonas nuevas de aparcamiento. Vehiculos de cuatro ruedas, los de siempre, cuando llega el verano, embarcaciones como cada verano. O es que Vd no usa coche, porque para movernos por la Isla es imprescindible. Y otra cosa, referida al articulo que comentamos. Tengo 71 años, menorquin de toda la vida, y estoy asombrado que los años 70 y 80 que empezo todo, destruccion del litoral, urbanizaciones por todos lados, Maó, sufrio la construccion de las nuevas barriadas con la destruccion de las "sinies" y "vinyes" que rodeaban la Ciudad y nadie, nadie abrio boca, y ahora salen iluminados que todo lo saben. Buenas Tardes.

Hoteles de Son Bou

Es una monstruosidad no solo esos dos hoteles, una barbaridad urbanística que se ha ido consolidando y que podía haberse frenado ese crecimiento en toda la zona. Prefiero, y esto lo decían allá por los inicios de los años 1970 en los debate sobre el urbanismo, dos o tres hoteles que esos cientos de chalets, apartamentos y espacios de ocios y comerciales. Luego en los inicios de los años 90, el ecologista Carlos Antunes de Arcoiris( Portugal) , promotor del Manifiesto Ecosocialista no entendía el silencio y la permisividad de dejar construir miles de piscinas en toda la isla, pero con la agravante tolerancia con las estaban a pocos metros de la orilla del mar. Denunciar la remodelación de los hoteles debería ir con una revisión de toda el área urbana de dicho plan urbanistico .

NO poden ampliar

En cap cas la llei parla de permetre ampliar i modificar la volumetria, que és el que s'està proposant. Podríen millorar, actualitzar, però no ampliar. El projecte presentat és una absoluta presa de pel. Ànims!

Menorca desaparèix

Visc a l'illa i tot i no haver nascut estimo Menorca com si així fos, llegir comentaris tan divergents entristeix, com sempre cadascú creu tenir raó i sense veure el mal que pateix el territori, es preocupa defensant criteris contra la natura.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.