Back to top

El talaiot refugi

El passat diumenge es va celebrar una nova excursió del programa A peu per Menorca. En aquesta ocasió, per terres des Migjorn Gran.El dia amenaçava pluja i el vespre anterior ja havia fet algun ruixat. Però a la plaça de l'església del poble, a les 10 del matí una ullada de sol animava a la cinquantena d'excursionistes a iniciar la caminada.

En el camí del cementiri, vora el talaiot de Binicodrell, crida l'atenció que quasi tots els preciosos pins del lateral est s'han mort, mentre que els de l'altre costat són tots vius.

Uns metres més endavant, es va fer una aturada per visitar l'experiència des Paner, una tanca propietat d'uns socis del GOB, que han cedit la gestió a l'entitat mitjançant un acord de custòdia del territori. En aquests terrenys s'hi duu a terme la recuperació de varietats de figuera, amb col·laboració amb l'escola des Migjorn. Actualment hi ha sembrades una vintena de varietats.

Seguint el camí, s'agafa la desviació que baixa al barranc. Encara es conserva bé una gran part dels trams empedrats, que condueixen a racons molt bells, entre la vegetació exuberant d'aquests indrets humits. Per tot es veuen esquitxos de color de les flors. Destaquen el púrpura dels gladiols i, especialment, el groc viu de l'argelaga que, a més, omplia d'olor de mel bona part de la senda.

Es va fer una aturada a la cova dels Coloms, que alguns anomenen encertadament La Catedral, per la magnitud d'aquest indret natural. Després es va seguir barranc abaix per agafar el desviament que ens conduiria al poblat arqueològic de Sant Agustí. La pujada era intensa, però les cordes disposades per l'organització van ajudar a superar els trams més relliscosos.

Vora les pedres antigues, es va oferir una xerrada de Fani Montoro, qui va explicar les diferents fases que s'entreveuen en aquest recinte gran, que acull dos talaiots, vàries cases i possiblement un recinte de taula. El més destacat és el talaiot que acull una càmera interior, amb columnes de grans pedres i unes bigues de fusta, també prehistòriques.

La pluja, que venien anunciant els trons llunyans, va aparèixer i el talaiot va fer de refugi una bona estona. Quan semblava que amainava i es va reprendre el camí, l'aigua del cel va retornar amb molta mes força. Una aigua bona per molts animals i plantes, però que va obligar els excursionistes a refugiar-se en els boers propers i organitzar el retorn as Migjorn amb vehicles.

Encara hi va haver un grup que, aprofitant que havia tornat a espargir, es van animar a arribar a peu al poble. Va ser un matí interessant, malgrat les incidències del clima.

A peu per Menorca finalitzarà aquest curs amb una excursió nocturna, el pròxim 2 de juny.

Comentaris

pintura

Soc pintor, tinc el meu estudi a Biniarroi -Alaior i fa molts anys que estic escampant paisatges de Menorca per tot el mon (mes de cent americans tenen paisatges de Menorca a casa seva sortits de les meves mans...). He pensat que potser us agradaria visitar la meva web www.anoro.com Records

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.