Back to top

El risc de fer ordenació a la carta

La normativa del nou PTI va incorporar a darrera hora algunes modificacions que van generar inquietud entre les persones que treballen sobre el tema. Entre d'altres, cridava especial atenció un article que permetria posar en sòl rústic, equipaments i infraestructures per a fer més atractives les urbanitzacions. No han passat ni dues setmanes i ja es mostren els efectes. Són molt preocupants.

A principi d'any s'ha sabut que el Consell demana 1,6 milions d'euros als fons europeus de reactivació econòmica, per fer aparcaments a les urbanitzacions. Alguns es plantegen en sòl rústic i n'hi ha que es projecten sobre terreny d'especial protecció. És el primer efecte de l'article sospitós.

La cosa xoca per dues bandes. Per una part, es constata que els fons europeus, que havien de servir per avançar en sostenibilitat i diversificació de l'economia, s'estan demanant per continuar amb aquella vella idea de progrés lligada a ciment i asfalt.

De l'altre costat, apostar per fer créixer coses pròpies de les urbanitzacions a costa del sol rústic, és un canvi de filosofia important respecte del Pla Territorial Insular de 2003. El sol rústic ve definit com els terrenys sostrets del desenvolupament urbà. S'ha de justificar molt bé la imperiosa necessitat de transformar-lo.

Però la cosa agafa un destacat color de mal averany quan es plantegen fer aparcaments damunt ANEI, un conflicte ambiental i jurídic com veurem.

La figura de les Àrees Naturals d'Especial Interès va sorgir a Balears els anys vuitanta, amb l'objectiu de preservar de la urbanització salvatge que pretenia consumir pràcticament tota la costa illenca. A Menorca, va servir per salvar Atalis, Turqueta, Son Saura, Algendar i d'altres, sempre després de fortes campanyes i polèmiques.

Després d'un degotís de casos concrets, es va acordar elaborar dos inventaris de valors naturals de les quatre illes i protegir tots els espais importants d'una tacada. Va ser l'anomenada Llei d'Espais Naturals, la primera ordenació significativa amb visió d'illa i no de municipi. Una fita històrica que va canviar moltes coses a Menorca.

Aquests dos treballs, un a càrrec d'un institut estatal i l'altre d'un organisme balear, van cartografiar totes les zones amb patrimoni natural destacat. L'existència d'aquests estudis van permetre basar les proteccions sobre fets objectius. Les ANEI es van crear amb una Llei i són un sòl rústic d'especial protecció degut als seus valors naturals científicament constatats. El PTI no té rang legal per a canviar una llei. La tramitació administrativa dels aparcaments pot ser més farragosa que de costum.

Fixem-nos que s'estan plantejant quatre aparcaments en rústic i només fa 15 dies que el nou PTI (aprovat inicialment) està en vigència. Què podrà passar durant 15 o 20 anys de vigència d'un articulat incorporat a darrera hora amb tot l'aspecte d'ordenació a la carta?

Més enllà, hi ha altres efectes que tindran conseqüències ràpides en la depreciació urbanística. El més normal, és que les parcel·les i allotjaments de les urbanitzacions que miren cap el rústic del voltant estiguin més valorades que les que miren al pati del vesí. Idò bé. A partir d'ara, tots aquests terrenys podran canviar la seva fesomia. On ara es veu bosc o tanques agràries, demà (potser d'aquí a 15 dies més?) t'hi podran posar un centre comercial, un parc aquàtic, un aparcament o una discoteca. Tan ambigu és el redactat.

Veient els projectes presentats, sembla que hagin quedat a l'oblit totes les declaracions que apostaven per impulsar el transport públic i les noves formes de mobilitat. A algunes urbanitzacions, una gran part de les places de vehicles són ocupades a primera hora per part dels treballadors. No es podrien usar els fons europeus per encoratjar les empreses a abordar sistemes de transport organitzat, i que les places existents quedin a disposició dels clients?

Venen temps d'interessar-se en conèixer els avanços, els retrocessos i les propostes de millora que caldrà reivindicar en relació a un instrument tan estratègic com és el Pla Territorial Insular. S'apropen jornades d'estudiar a fons els potencials efectes d'aquests nous articulats de darrera hora.

Temps també per analitzar les intervencions projectades, per organitzar actes informatius i per difondre els sistemes de participació ciutadana, a fi que la gent tengui possibilitats d'informacions fidedignes. No hi faltaran oportunitats.

 

(Article publicat per Miquel Camps, com a coordinador de política territorial del GOB, al diari Menorca d'11/01/21)

Comentaris

Nou PTI

Sa costa ja està feta malbé, ara faran malbé el camp. Quina pena! Hem de fer lo possible per impedir-ho. Firmes? Us farem costat!!!!!!

Defensem Menorca

Com pot ésser que ressucitin les mentalitats absurdes tan combatudes temps ha.GOB, sou l’única esperança que ens queda.

Ordenacio a la carta

Miquel, si ells demanen diners a Europa, cal escriure a Europea. El GOB segur que sap com fer-ho i esteu segurs que molts us farem costat i firmarem. Fer valdre que som "reserva de la biosfera" com la Unesco va dir.

Destroying natural habitat in favour of short term profit

My two books of 2020 are A Life on Our Planet by David Attenborough and The Nature of Nature by Enric Sala. I would make all world leaders, heads of state, politicians and senior business leaders read these books. They were both being finalised during 2020 and were published at about the same time. They do have similar themes which the “great and the good” worldwide need to understand, digest and consider before they act in the future. One of the common opinions that both authors have is that it is the relentless chasing of gross domestic product which is leading to the destruction of the natural world to feed and continually increase the standard of living around the world. The other is the illumination of waste. During the last that 34 years that we have seen many improvements around island. However, we have also seen may mistakes which are for the worse. Menorca must be developed as a island where people to come to embrace nature and the simple things in life. High population tourist resorts with water parks and the necessary infrastructure are taking away the main attraction of why people come back to the island year after year. If people want the all-inclusive holiday package where they spend all day drinking, all night partying and never leave the resort they should not come to Menorca. These developments and proposals are being fuelled by selfish people that just want to significantly increase their bank balances and totally disregard the wanton damage they are doing and the negative legacy they will leave to their grandchildren and great grandchildren. I sincerely hope that the politicians are not being seduced by the developers who are not interested in saving humanity and the planet.

PTI

Intel·ligent escrit, paricipació ciutadana. Som-hi. Gràcies GOB

Allò de sempre :destrossar l'entorn.

L'especulació no descansa ,no interessa el bé comú ni la conservació de l'entorn ni del territori. El benefici immediat i màxim sense fer grands inversions si amés això va a compte dels diners que es poden rapinyar d'europa, doncs de perles. Típic dels nostres voltors. Mobilització i la denúncia es la resposta.

Nou PTI

Comptau, com sempre, amb el recolzament de tots el vostres socis, que estimem Menorca. Gràcies, GOB

PTI: proposta per al.legacions del GOB sobre energies renovables

L'Article 15 del nou Pla Territorial Insular (PTI) que ha entrat en exposició pública, estipula que "no es podran autoritzar noves instal·lacions d'energia renovables solars i eòliques fins a l'any 2030 que superin els següents objectius establerts en el "Full de ruta Menorca 2030" : 261 MW d'energia solar i 16,5 MW d'energia eòlica". Crec que és un contrasentit, una falta de lògica, i un atemptat contra les energies renovables de les quals estan tan necessitades les illes Balears, i especialment Menorca per tenir un dels sistemes de generació elèctrica més contaminant.

Renovables al PTI

Hola Josep Lluís. La documentació que està a exposició pública durant 45 dies laborables es pot trobar al següent enllaç: http://www.cime.es/Contingut.aspx?IdPub=97217 Veuràs que l'article 15, dedicat a les energies renovables no diu exactament això que cites, sinó que "Alcanzados los objetivos anteriores, o en su caso en el año 2030, el Consell Insular de Menorca revisará los criterios de implantación y autorización de nuevas instalaciones de energías renovables solares y eólicas."

Renovables al PTI

Moltes gràcies, teniu raó. Estava estudiant una versió "obsoleta" del PTI que em va enviar extra oficialment un funcionari del CIME abans de començar el proces d'aprovació inicial. Com deis, l'article 15 a canviat de manera important i raonable al text aprovat inicialment. Seguiré estudiant la versió aprovada del PTI. Perdoneu les molesties!

preservacion y proteccion de las zonas rurales

Asombroso que leyes nacionales y decisiones internacionales no sean suficientes para proteger la naturaleza de Menorca...Hay que organizar otra peticion para recordar que la caza incesante del profito inmediato es la primera causa de la perdida del equilibrio natural que garantiza la sobrevivencia de la planeta

PTI

M'adhereixo a les veus que fan costat al GOB. Gracies a les persones que el fan una realitat activa.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.