Back to top

El moment de replantejar la carretera de Menorca

L'obra de la carretera general de Menorca es troba en un moment on torna ser possible replantejar el projecte. El GOB demana un compromís entre totes les forces polítiques.

La UTE que executa l'enorme intervenció territorial entre Maó i Alaior ha demanat un increment del 38 % del pressupost, és a dir, devers 3 milions més. La Llei de Contractes del Sector Públic no permet anar més enllà d'un 10 %. La discrepància és evident i ha sorgit quan han passat només els tres primers mesos. L'obra està estimada en 14 mesos i per tant és previsible que aquesta tònica es repeteixi.

Per altra banda, la gran afectació paisatgística està provocant repetides crítiques dins i fora de l'illa. Hi ha establiments hotelers que adverteixen que els seus clients valoren negativament la desproporció de la intervenció. Així mateix, molta gent no resident, però vinculada amb Menorca per tenir segona residència o passar-hi cada any les vacances també es manifesta en contra.

La suma d'aquestes coses s'està traduint en un debat que ja ha transcendit les fronteres illenques i diversos mitjans d'àmbit estatal reprodueixen la polèmica sobre la carretera. El GOB creu que és el moment de reconduir el projecte cap a unes intervencions més lògiques i dimensionades a la realitat d'una illa que és coneguda especialment per la seva conservació de l'entorn. Seria la millor reacció per recuperar la imatge i la credibilitat.

Per aquests motius es fa una crida a totes les forces polítiques perquè es comprometin a treballar de manera conjunta per abandonar el model de les macrorotondes de dos pisos i optin per mesures de major sentit comú, com algunes que s'han començat a plantejar en el disseny del tram de Ferreries a Ciutadella. Hi ha alternatives tècnicament viables i legalment acceptables per controlar els girs a l'esquerra sense malmetre el paisatge de la principal via de comunicació, que actua també com el principal mirador de l'illa.

S'ha de recordar que la protesta que aquesta obra ha provocat no s'ha basat mai en una oposició a fer millores sobre la carretera, sinó a la desproporció de les macrorotondes que, convé tenir-ho present, no hi eren en el projecte tècnic que va ser elegit d'entre 16 propostes tècniques presentades.

El GOB creu que les rotondes de dos pisos, en ple sòl rústic i fins i tot en zones sense cap entrada ni camí, han estat una aposta política que es demostra inviable des de tots els punts de vista. Ni socialment, ni ambientalment, ni econòmicament tenen recorregut. El balanç entre beneficis i pèrdues tomba de manera contundent cap a la valoració negativa.

Seria bo que es clausuràs la campanya publicitària que frega la publicitat enganyosa al mostrar una carretera idíl·lica que res té a veure amb la intervenció que s'està fent sobre el terreny. La gent veu la realitat de les obres i es sent enganyada per l'estament públic.

Per aquests motius es demana especialment a l'actual equip de govern del Consell Insular un replantejament de l'obra i l'obertura de diàleg amb les altres forces polítiques i els agents socials. Seria bo que aquesta vegada es pogués comptar amb gent amb més capacitat de diàleg que la que hi hagut fins ara. Perquè moltes persones representatives d'àmbits diferents ja van demanar diàleg abans de començar les obres i no en van trobar.

Comentaris

macrorotondes

Perque no obriu una petició de signatures online a change.org? Jo signo moltes peticions cada mes i s'aconsegueixen coses...

Podem canviar les coses

Carles, és una bona idea! Les ciutadanes i ciutadans ens sentim profundament estafades per com l'administració ha gestionat aquest projecte (i tants d'altres!). Gràcies GOB per ser-hi damunt, sempre!

Signatures

La idea de recollir signatures per donar suport a la petició concreta s'està preparant i es llençarà els pròxims dies. Gràcies pel vostre interès.

Menorca Patrimoni de la Biosfera

Jo només puc dir que porto anant a Menorca molts anys perque tinc segona residencia. He estat atret sempre pel seu paisatge, la seva gent i el seu clima. Estimo Menorca com si hi hagués nascut. No puc concebre com a visitant-resident , apart del meu criteri com arquitecte, com s' ha pogut permetre un projecte de tal magnitud amb rotondes que no enllacen més que amb camins rurals i que van a cap lloc on la seva mesura no posi en dubte la seva dimensió. Conec molta gent que, malauradament, canviarà la seva destinació turística vers indrets amb més sensibilitat paisatjistica i on els politics no facin les coses per embutxacar-se diners. Espero no ser jo el proper. Menorca Patrimoni de la Biosfera i no Patrimoni de la Rotondosfera.

Macrorotondes

Menorca és preciosa així natural, verge, tranquil·la. No volem autopistes macrorotondes, petroli ni destrucció de la natura. PAU PAU deixar la bellesa natural

Signatures

Jo signaré el que faci falta per donar suport a aquesta nova proposta i que deixin de destruir sense fonament. Quin mal!! Novament gràcies GOB !!

carretera desmesurada

Hi ha una altre web,que suposo coneixeu,es diu Avaatz, o alguna cosa pareguda.Trobo que son molt interessant aquestes accións,esper però que no sigui un motiu per donar masa renom la la Illa..

signatures a avaaz

https://secure.avaaz.org/es/petition/consell_insular_de_menorca_conseller_de_movilitat_luis_alejandre_paralizar_el_proyecto_para_construir_grandes_rotondas_e/?pv=3

Despropòsits, enganys i responsabilitats

Certament, açò de la general és un despropòsits darrere un altre. I ara demanen 3 milions més!!! I els responsables? O és que ningú es responsabilitza d'un projecte mal fet, unes mides mal calculades i un pressupost erroni? Calen responsables que donin la cara i paguin els plats romputs. D'altra banda, el tema del fulletons amb la publicitat enganyosa, clama el cel. Han arribat als ajuntaments centenars de fullets per repartir que no s'acabaran mai a la vida. S'han gastat un potosí amb doblers públics. No hi ha dret!

La bestiesa de les rotondes

Es cert, per oline.org. s'aconsegueixen eradicar moltes injustícies.Menorca és filla del'Unesco i per tant pertany a la Humanitat.Sóc menorquí de cor, que no de naixement,però hi estic fortament vinculat.Mes que mai SOS MENORCA.!!!

S.O.S.

No se que més podem fer, pero ara mes que mai S.O.S.MENORCA. Ho plantejare al meu grup electoral de Es Castell. Es diu Som es Castell

Ja n'hi ha prou

Deu anys vivint a Menorca donen per estimar-la. I estimar Menorca només es fa si la respectes. Els poderosos que decideixen les coses han demostrat que a la que poden l'esguerren, com diria en Serrat, "per ignorància, per imprudència, per inconsciència i per mala llet". Espero poder tornar aviat a Menorca i veure que els menorquins mostren al món, amb orgull, que han fet les coses ben fetes. Sense ferir la seva terra. Sense ferir-se a ells mateixos. Sense ferir el seu futur. Perquè qui estima Menorca no la destrueix.

SOS MENORCA

Som uns privilegiats per tenir una illa com Menorca i som molts els qui l'estimam i la defensam. Ara ens toca lluitar i exigir la retirada del pla rotondes. El poble té dret de salvar el seu patrimoni i de decidir el seu futur. Lluitem per una Menorca viva!

Tot per la natura

MENORCA és de les poques illes en les quals es respecta la natura, NOMES esper que la política i el capitalisme RESPECTIN MENORCA!

#SOSMenorca

GRÀCIES a tothom qui dóna suport per aturar aquesta agressió al màxim valor que té Menorca. La natura. En especial gràcies cap a Catalunya amb qui històricament ja compartírem altres valors, i estava segura que ens recolzaríen en aquest esgarrifador malsò. Ja n'hi ha prou d'acceptar i acotar cap! Qui estima Menorca, no la destrueix. No hi ha cap visitant que no em digui: "que segueixi així i no deixeu de conservar-la".

El escarabajo verde (La2).

Hola! Estaría bien, que mucha gente hablara sobre la carretera general de Menorca y pidiera un programa que tratara el asunto. Si se hiciera podría ayudar mucho. Ánimo!!!!!!!!!!! Esta es la dirección del apartado de sugerencias del programa: http://www.rtve.es/television/20100916/surgieres/354356.shtml#kmnts

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.