Back to top

El mercuri de la desídia

La part dels fangs històrics del port de Maó que apareixia com a més contaminada probablement quedarà dins el port a pesar que està contractada la seva extracció a terra. La desídia de les administracions que gestionen l'abocador de Milà està impossibilitant dur endavant la descontaminació i el temps s'acaba. Mil persones ja han firmat demanant que es compleixin els termes acordats.

Crida l'atenció que les dues administracions que més compromís directe tenen amb els temes ambientals siguin les que estan mostrant manco interès en treure els alts nivells de mercuri. Autoritat Portuària ha complert la seva part contractant les dragues i el trasllat amb camions, però el Consell Insular – la institució que representa la Reserva de Biosfera- i la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear -la que té les competències ambientals- no estan a l'alçada de les circumstàncies.

A partir de les analítiques realitzades sobre tota la zona a dragar, quan es va arribar a un acord per fer el dragatge es van acordar les zones que serien extretes a terra. Amb els 29.000 m3 que s'havien de dipositar a l'abocador de Milà hi havia també les zones 7 i 14, que no calia dragar perquè ja presentaven prou profunditat, però que eren els fangs que apareixien com a més contaminats per mercuri i plom.

La poca eficàcia que mostren ara tant el Consell Insular com la Conselleria de Medi Ambient està fent perdre aquesta oportunitat històrica per descontaminar el port de Maó.

Quan ja s'han duit a l'abocador de Milà gran part dels fangs de la zona a dragar, ara sorgeixen problemes per dur-hi el 8.400 m3 de la part més contaminada. Els fangs requereixen uns dies per assecar-se i després poder-se usar com a material per a cobrir els residus urbans. Es necessita poder emprar transitòriament altres zones de l'abocador mentre dura el procés d'assecat, però ningú expedeix les autoritzacions.

El Consell Insular diu que la Conselleria de Medi Ambient no ho autoritza. La Conselleria de Medi Ambient diu que ningú li ho ha demanat per via oficial. L'Ajuntament de Maó no diu res. Mentrestant, s'acaben els dies per poder usar les màquines dragadores, abans d'iniciar la temporada turística. La contractació feta per Autoritat Portuària contempla tota la quantitat, però no es pot dur a Milà si no es reben les autoritzacions.

Si no es treuen a terra els fangs que es saben més contaminats, Maó està perdent una ocasió difícil de repetir per treure gran part de la contaminació que va arribar al port amb els irresponsables abocaments industrials dels anys setanta.

I també s'està incomplint devers un 30 % de l'acord pactat. Cal recordar que en aquell acte hi estaven presents el President del Consell Insular, l'Alcadessa de Maó, el President d'Autoritat Portuària i el Director Insular de l'Administració de l'Estat.

Les institucions públiques estan sumant un nou episodi de desconfiança dels ciutadans cap a la fiabilitat dels gestors públics.

La gent que es vulgui sumar per demanar que es compleixi l'acord, pot signar AQUÍ.

Comentaris

Tot i que sigui molt trist...

...era totalment previsible. Ja no tenien ganes de que la cosa arribés "a bon port" des d'un principi, i, tot i que en públic semblen germanetes de la caritat (bones paraules sempre), despres acaben mostrant-se tal com són. Ja hi pot haver mil formes millors de fer-ho, que es fanatisme i s'egocentrisme no els deixa veure més enllà. Així de trist, i així de real. Però noltros seguirem lluitant, per defensar sa nostra estimada Menorca!

desídia

Amics, tanta gent que mana i no governa, n'estem farts, només fan el que és millor per ells, no estimen ni la terra ni la seva gent, fora, fora, fora

Autoritzacions ja

Menorquins Ompliu el FB i Twitter de la comisio Europea de denuncies i piulades veureu que prest borinen. http://europa.eu/contact/take-part/twitter/index_es.htm http://europa.eu/contact/take-part/facebook/index_es.htm

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.