Back to top

El medi marí entra a la Reserva de Biosfera

Un perímetre de mar d'uns 20 kilòmetres al voltant de Menorca passa a formar part de la Reserva de la Biosfera, que fins ara només incloïa l'àmbit terrestre. La Unesco ho va aprovar el dia d'ahir a París. Aquesta declaració és una passa que pot ajudar molt a un règim de protecció en el futur. El GOB celebra la denominació i anima a treballar per a la conservació racional del medi marí.

La declaració de Reserva de Biosfera no implica cap obligació legal. És un compromís que Menorca acull davant la comunitat internacional i que cal anar dotant posteriorment d'instruments de protecció efectiva. Però és un element que facilita el desenvolupament d'eines de regulació, perquè el reconeixement de la Unesco evidencia els valors existents i aporta el fonament necessari perquè es prenguin mesures normatives.

Un dels aspectes que cal destacar d'aquesta denominació, és que la petició va obtenir un gran nombre d'adhesions d'agents socials de Menorca relacionats amb el mar, amb la qual cosa pot resultar més fàcil la governança del procés posterior que caldrà realitzar.

L'altra qüestió que es pot remarcar, és que la grandària de la nova Reserva de Biosfera (passa de les 70.000 hectàrees terrestres a un total de més de 500.000 has) obliga a formalitzar acords entre les institucions estatal, autonòmic i insular, perquè s'hauran de coordinar les diferents competències. Un repte que no és fàcil, però que resulta absolutament necessari per a poder gestionar amb garanties la part marina inclosa.

Un medi marí que conserva valors molt destacats, però que enfronta problemes importants de contaminació de residus sòlids i líquids, de renous, d'extracció pesquera, d'escalfament progressiu, d'entrada d'espècies invasores i un llarg llistat d'aspectes que s'han d'anar abordant.

Però avui és un dia de celebració. Menorca torna escriure una pàgina molt significativa en la conservació i ho fa incorporant un dels deures que restaven pendents, com és l'atenció als valors del medi marí. Enhorabona a tota la gent que ho ha fet possible.

Comentaris

Enhorabona a tot@s

Excel. Lent, em sento molt content per aquesta boníssim noticia, amb paciència i dedicació i bona voluntat +un llarg etcètera de bones conductes i procediments es logra un fantàstic paradís... Felicitats!!

Gràcies!

Això impedirà que les motos d'aigua taladrin el silenci en aquest perimetre? Seria fabulós. En tot cs gràcies per la feina.

Enhorabona a tota la gent que

Enhorabona a tota la gent que estima la mar i Menorca ! Esperem que l'actual increment de la consciència medi ambiental ens ajudin a superar tots els entrebancs que Madrid, Mallorca i els menorquins mateixos votant a segons qui ens anem posant pel camí cap una proteccio efectiva de la reserva i que pugui convertir-se en un futur proper en un lloc on poguem tornar a trobar el vell marí, com ja fou al segle passat. No n'hi ha prou amb declaracions, a un país on fins i tot la legislació vigent no ve mai aplicada amb conseqüència (bé, excepte potser si ets un banc o tenguis por que 'Espana se rompa' que aleshores sí que el 'Reino de Espana' ve amb el garrot i els cans de bou a donar-te una maneta per enllestir sa feina...) especialment a tot allò relacionat amb la pesca i la navegació recreativa. Al meu parer, això de sa pesca és com sa prostitució forçada: només la penalització dracònica del consum il.legal, és a dir en aquest cas restaurants i mercats, juntament amb una campanya de conscienciació del consumidor i pescadir recreatiu, pot aturar-la a mig termini. Pel que fa a la navegació recreativa pren actualment dimensions aberrants ara que ve l'estiu: tan locals com forans privilegiats semblen no adonar-se que un passeig en bot a motor des del port fins a sa mesquida genera 20 vegades mes emissions que anar-hi en cotxe el qual no és precisament ecològic, per no xerrar dels vessaments directes dins la mar i del mal que fan els milers de morts o àncores quan cauen sobre els camps de posseidonia. En el contexte actual de notícies mediambientals esfereïdores, ningú ja no pot dir que no coneixia les conseqüències del seus actes, ningú. Si actualment ja no tenim recursos, o potser esma, per garantir la protecció de la ínfima reserva marina del Nord, no vull saber com ens ho farem per protegir una àrea tan gran. I sobretot, allò que una declaració de reserva de la biosfera en si comporta és una obligació moral dels habitants de la contrada a cercar o conservar modes de viure que garanteixen la convivència d'home i natura. Això malauradament i des del meu parer, no és el cas de la majoria de la població de l'illa. Per tant, amics, encara hi ha molta feina fer.

Es una gran noticia que ens

Es una gran noticia que ens esperona a seguir pel camí que compartim tants i tants amants de la natura, ara tocaria reprendre el PIC i armar-se de coratge pq hi ha mases mans que volen encimentar encara mes Menorca.

Bona noticia

Si, cal felicitar a les persones que fan el GOB ! I si, tambe estar alerta als que volen ciment per doblers en comptes d,una natura sana

Aigües resufuals

Ara només cal que cap població vesi al mar les aigües residuals. Manquen depuradores i moltes són simbòliques perquè no depuren com cal, ja que no tenen dimensions suficients pel volum d'aigües tractades. Tot això sense comptar amb les poblacions que ni tant sols en tenen.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.