Back to top

El GOB reclama unes illes per viure-hi

Part de la junta interinsular del GOB reunida aquest dissabte a Menorca

La problemàtica de l'aigua és un dels temes que preocupa més a nivell del GOB de totes les illes. Així mateix, la necessitat de treballar per a buscar nous escenaris que no passin per l'increment constant de la massificació turística, ha ocupat també l'agenda de la reunió interinsular de l'entitat.

Aquest cap de setmana s'han reunit a Menorca representants de les juntes directives del GOB de Mallorca, d'Eivissa i de Menorca. Es tracta d'una trobada anual que es ve celebrant de manera ininterrompuda des de fa molts anys i on es parla d'algunes temàtiques comunes a totes les illes.

La baixada de la quantitat i qualitat dels recursos hídrics és un problema que es repeteix a tot l'arxipèlag. Els anys de desenvolupament turístic, així com una part de la reconversió agrària, s'han fet sobre la base de consumir els aqüífers històrics, fins al punt que moltes zones s'han salinitzat perquè s'ha acabat l'aigua dolça i això ha facilitat la intrusió marina. Molts altres indrets es troben en risc d'esgotament irreversible.

Al problema de la quantitat s'hi afegeix la contaminació per nitrats, de vegades d'origen agrari (purins mal gestionats o excés d'adobs) o d'origen urbà (especialment de milers de cases sense clavegueram). El GOB considera que la problemàtica de l'aigua es troba en un punt que requereix l'atenció prioritària de les institucions públiques i de la ciutadania

Ja fa anys que està transposada a la legislació pròpia la Directiva Europea, que exigeix treballar per a la recuperació de les masses d'aigua. Segons la normativa vigent, en 2015 s'havia d'haver aconseguit el bon estat de les aigües costaneres, superficials i subterrànies. Estem molt enfora d'aquest compromís i no es pot seguir ajornant l'agenda d'actuacions pràctiques, que fa temps que estan plantejades.

D'altra banda, la situació de col·lapse que viu l'illa d'Eivissa degut a la massificació creixent d'un turisme sense límits, així com l'observació a Mallorca, on es reprodueixen similars problemes, fa témer que al final tot l'arxipèlag acabi en la mateixa senda si no es treballa seriosament per un nou model de desenvolupament. El turisme, lluny de ser una activitat econòmica amb paràmetres de sostenibilitat, s'està convertint a molts llocs en una mena d'economia extractiva que esgota els recursos físics i la convivència ciutadana quan traspassa certs nivells.

El GOB continuarà fent feina per a frenar dinàmiques que es considerin negatives i per impulsar alternatives que permetin escenaris més adequats per a la qualitat de vida de la població illenca. Les realitats solen ser diferents a cada illa, però els temes que requereixen de coordinació perquè són transversals, s'abordaran de manera conjunta i amb la màxima eficàcia que es pugui. La reunió interinsular ha resultat molt satisfactòria en aquest sentit i ha renovat els ànims de la gent que hi ha pres part.

Comentaris

Illes per viure

Si només som les persones que veiem i estem d'acord amb els criteris del GOB, poca efectivitat em sembla, tot i els ànims. Cadascú de naltros ha de reflexionar quan comprem, amb familia, amics, visites... Roqueta bonica, qui t'estima?

Menorca sostenible?

Just a començat la temporada turística i ja podem comprovar que s'ha acabat la tranquilitat. Hotels situats al vell mig de vivendes particulars que munten festes multitudinàries per a turistes amb equips de so a tot volumen, xiringuitos que volen convertir-se en discoteques fins a altes hores de la nit, habitatges turístics que amenacen la convivència amb els veïns, menyspreats per l'administració i als que no els hi queda cap altra opció tragar juergas diürnes i borratxeres nocturnes a les piscines situades a escassos metres d'on dormim. Menorca sostenible? JA, JA, JA.

me fa ganes de riure

Si tal cual. Xerran de recuperar es acuifers. A Menorca es podrien recuperar molt facilment. Es va construir una desaladora a ciutadella, amb capacitat de subministrar a tota s'illa es volum necessari per no tenir que tocar es acuifers i que es puguin recuperar. Perque no dirigeixen es esforços cap aquesta direcció i no intentar destruir lo que actualment es lo unic que deixa (encara que pocs) doblers en temporada.?

Propostes

Quines propostes s'han tret d'aquesta reunió? De quina manera es lluitarà per aconseguir totes aquestes bones intencions? Se li ha de donar canya a ses administracions (ajuntaments, consells i Govern) constantment i sense baixar es to perquè sino sabem que no hi invertiran, per molt que vagin vestits de color verd. I quines propostes concretes realitzables a curt termini hi ha damunt sa taula? Promoure sa construcció de cisternes a obres noves? Fins i tot (o sobretot) d'edifcis públics i hotels? S'aigua que cau dins es pobles quan fa ruixats, no se sol filtrar cap as aqüífers, sino que va directa an es torrents i a la mar. Com pot ser que una illa Reserva de la Biosfera se pugui permetre que sa majoria de cases no tenguin cisterna? A ca nostra vivim 10 mesos amb s'aigua de sa cisterna! Vos imaginau si ho fagués tothom?

Propostes aigua

Hola JoanL.  En 2007 vam elaborar un document d'anàlisi i propostes en temes d'aigua. És el material que usam a les rondes periòdiques que anem fent amb ajuntaments, Consell i Govern per plantejar solucions a les diferents problemàtiques de l'aigua. La darrera trobada va ser la setmana passada. Si hi vols fer un guait, trobaràs la documentació al següent enllaç: http://www.gobmenorca.com/aigua

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.