Back to top

El GOB presenta al·legacions a nivell interinsular contra les prospeccions

Els ocells marins, com la baldritja, es poden veure també seriosament afectats

El GOB ha coordinat a nivell interinsular unes al·legacions presentades a l'estudi d'impacte ambiental del projecte de prospecció sísmica del golf de València. Molt resumidament, els aspectes al·legats són:

Només es sotmet al tràmit d’avaluació la fase de sondejos, sense entrar a valorar els probables impactes de les fases següents (sondeig i extracció en el seu cas). La fragmentació de grans projectes en fases impossibilita la correcta valoració de l’impacte ambiental en el seu conjunt.

No es consideren els efectes acumulatius dels diferents projectes similars que ara mateix es tramiten al mediterrani espanyol. A més d’aquest projecte, ara mateix n’hi ha altres dos en tràmit que rodegen l'illa de Menorca, i que fins i tot en algunes zones solapen les àrees d’actuació. Cal avaluar els efectes acumulatius.

No es valora adequadament l’impacte sobre la baldritja petita, Puffinus mauretanicus, au marina endèmica de les Illes Balears i catalogada en perill d’extinció. L’estudi no ha considerat les necessitats alimentàries de l’espècie, i els desplaçaments que fa per satisfer-los. Aquesta espècie fa un ús molt intens de la zona afectada pel projecte.

No es valora adequadament l’impacte sobre els cetacis. L’alta intensitat sonora de les ones emeses per a les prospeccions tindran molt probablement un efecte negatiu sobre la població de cetacis, grup al qual pertanyen algunes espècies amenaçades. Existeix un ample consens científic sobre que aquest tipus de renous afecten el sistema d’ecolocació dels cetacis, alterant el seu comportament i afectant negativament la seva capacitat d’orientació. A més a més el projecte afecta directament a l’espai conegut com “corredor de cetacis”, que discorre entre la zona afectada pel projecte i el golf de Ligúria.

No es valora adequadament l’impacte sobre tortugues marines, especialment sobre Caretta caretta, catalogada en perill d’extinció. El projecte no maneja informació actualitzada sobre la dinàmica d’aquestes espècies amenaçades a la zona, i no es garanteix mínimament la no afecció negativa a la seva dinàmica i població.

No es valora adequadament l’impacte sobre els recursos pesquers. Diversos publicacions científiques, no considerades per l’estudi d’impacte del projecte, constaten reduccions importants en les captures pesqueres a les zones afectades per sondejos sísmics.

No es valora adequadament l’impacte sobre les zones protegides de les Pitiüses. No s’ha avaluat convenientment l’impacte que es pot generar sobre les zones de la xarxa europea Natura 2000 a Eivissa i Formentera. Alguna d’aquestes zones conté espècies d’aus marines amenaçades que utilitzen la zona afectada pel projecte per alimentar-se (cas de Hydrobates pelagicus, Larus audouinii, Puffinus mauretanicus i Calonectris diomedea).

Per tot això el GOB demana que sigui emesa declaració d’impacte ambiental negativa sobre el projecte, pels elevats efectes ambientals i socioeconòmics que previsiblement generarà, i també per l’únànim rebuig social que ha provocat.

Comentaris

toda la denuncia

toda la denuncia sobre las actuaciones que pongan en peligro a la naturaleza, nos parece denunciable y aplaudimos las acciones que el GOB ejerza sobre cualquier desmán que cometan politicos o particulares.

Propeccions

Tot el meu suport a la iniciativa del GOB, no podem jugar amb allò que posi en perill l'ambit natural de Menorca.

i els terratrèmols?

a València en van haver uns quants relacionats amb un magatzem de gas, Castor, i em penso que es queixaven que en l´estudi d´impacte ambiental no havien tingut en conta la falla que hi ha (on xoquen les plaques euroasiàtica i africana), ni el terratrèmol recent de Lorca. I tampoc entenc que hi hagi que contestar afirmativament als projectes pel sols fet de que els demanin, està el govern obligat a tramitar totes les demandes? Ens han venut fins a aquest extrem?

contra prospecciones

Además del desastre ecológico, si invierten en este millonario proyecto, deben tener una codicia ciega elucubrando que traerá una nueva dimensión de riqueza, para quiénes?

Prospecciones

No a las prospecciones.Si a la energía renovable. No a las bolsas de plástico.Ponerlas mas caras. Exeguir bolsas de papel. Educación,educación,educación y en una generación cambiamos

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.