Back to top

El GOB exigeix l'eliminació del carpobrotus de Favàritx i Cala Barril

Carpobrotus ofegant socarrells endèmics a Favàritx

A la zona més protegida de Menorca, declarada Parc Natural i nucli de Reserva de Biosfera, hi ha una planta exòtica que va eliminant altres plantes protegides des de fa anys. La poca decisió dels estaments oficials i l'oposició de la propietat permeten aquesta situació incomprensible. Una nova normativa podria ajudar a desencallar aquesta paradoxa. El GOB ha fet una petició oficial al Conseller Gabriel Company.

El recent Real Decret sobre espècies invasores reconeix el dret i el deure de l'autoritat competent en la protecció del medi natural per a frenar l'impacte negatiu de les espècies invasores, encara que sigui en desacord als capricis de certs propietaris. El GOB ha demanat al Govern Balear que s'eliminin els exemplars de Carpobrotus de Favàritx i Cala Barril, que estan matant les plantes autòctones de la costa.

Quan fa uns anys es va dur a terme a Menorca un projecte europeu amb fons Life dedicat a la conservació de la flora, la presència de Carpobrotus es va eliminar a tota l'illa excepte en els dos casos esmentats, on les respectives propietats van mostrar una oposició frontal. Davant aquests actituds contràries a la responsabilitat social, ara la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear té tot el marc legal al seu favor per a poder actuar urgentment i acabar amb aquest problema.

La situació és especialment greu a Favàritx on, tot i ser parc natural i nucli de la Reserva de la Biosfera, el carpobrotus està degradant una superfície important de vegetació autòctona amb moltes espècies de plantes endèmiques, socarrells, malva menorquina, isòets i tantes altres.

El GOB ha demanat formalment al conseller Gabriel Company que s'actuï quan abans per a frenar aquesta degradació, ja que ara ja no hi ha excuses per no fer-ho. Ni legals ni econòmiques,  ja que el parc té una brigada capacitada per portar-ho a terme.

Comentaris

Carpobrotus

Al parc fa molt de temps que estem esperam per actuar. Ara, pensabem que a la fi, es podria entrar per llevar el carpobrotus que a part del dany que provoca in situ, és un focus de propagació a altres zones que sistemàticament es fan actuacions de control. Des de Conselleria i Espais de Natura, diuen que la nova normativa se la estan mirant amb lupa per veure si es pot aplicar. Hi ha un transfons que no diuen i és que no es volem enfrontar amb cap propietari. Mentrestant és un exemple paradoxal el que justament al parc natural no s'apliqui ja la nova normativa. Vergonyós!!!

Endavant!

Espere que trobeu el recoltzament que espereu. En sanitat, la sanitat pública és per al bé de tots. En defensa del paratges naturals, els interessos personals no poden aturar els interessos generals.

control espècies invasores

Esperem que el Carpobrotus es pugui eliminar (o si més no controlar) i a darrera seu altres grans invasores, com l'ailant (Ailanthus altissima) , que any rera any va ampliant la seva cobertura en molts indrets de l'illa, sobretot en zones de gran riquesa florística com són els fons de riera i zones ombrívoles prop de les poblacions

de quan el 2004 no es va poder llevar a favaritx

el 2004,jo esteia fent feina de peo forestal per sa empresa privada, p.p.b. amb sa erradicacio de el carpobrotus,sa patata frita,i menrecord de sa cara de babaus que sens va posar,quan el encarregat ens explica que aquet tros,el de favaritx no es pot fer perque el propietari diu,que fa guapu o una cosa aixi. Tambe escriure que es va deixar creixer tant,al carpobrotus,que teniem que ser,avegades, dos tius per arrebasar sa planta i que amolla un suc que,no sen va ni amb sa rentadora.Una part de sa illa,erradicaba sa empresa privada i,unaltre part erradicaba sa publica.

evolución Carpobrotus superficie ocupada

Habiendo seguido desde la Península las diferentes actividades realizadas para erradicar Carpobrotus con el programa LIFE hace unos años, ¿podeis informarme sobre la evolución de la superficie ocupada en los últimos años? ¿está recuperando el terreno perdido con las acciones de erradicación?

evolución ...

La erradicación fué un éxito. Desde las actuaciones la planta prácticamente no ha progresado. Aún así el Consell Insular lleva a cabo revisiones, con un esfuerzo relativament bajo. Dos o tres meses al año son suficientes para revisar todas las zonas de actuación y eliminar las plantas jovenes visibles. La planta no es fértil hasta al cabo de unos años de edad, por lo que no es necesario esforzarse en eliminar plántulas, que ya de manera natural tienen un éxito bajo.  

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.