Back to top

El GOB demana una campanya d'informació sobre les vinjolites

Grup de més de 15 nius destruit aquest hivern

El GOB està preocupat per la destrucció de nius de vinjolita que es ve observant a l'interior de les poblacions de Menorca. S'ha demanat a la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear i al Consell Insular que posin en marxa una campanya d'informació sobre els beneficis de l'espècie i la normativa legal que prohibeix la destrucció dels nius, amb fortes sancions.

La vinjolita (Delichon urbicum) és un tipus de oronella que fa el niu de fang davall el sortint de les teulades. Juntament amb les vinjoles, és una espècie típica al cels dels pobles i ciutats a l'època estival. Caça insectes al vol en grans quantitats, pel que és molt beneficiosa. S'ha calculat que cada vinjolita consumeix uns 55 kg de mosques i mosquits l'any, el que vol dir uns 310.000 insectes. Són per tant un insecticida ecològic molt eficaç, que compensa les  poques molèsties que alguns veïns prenen d'excusa per eliminar els nius.

Les vinjolites estan protegides per la llei, i la destrucció dels seus nius, encara que sigui a l'hivern, es considera una infracció greu, que es pot sancionar amb multes que van de 5.001 a 200.000 €. Pensem que és el desconeixement el que fa que es vagin destruint nius. Per tant considerem que les administracions a tots nivells, ajuntaments, Consell Insular i Govern Balear, s'haurien de preocupar d'aquest problema, primer realitzant una campanya d'informació, i posteriorment aplicant la normativa vigent.

El GOB creu que una població que valora i sap conservar la biodiversitat urbana transmet una sensibilitat cultural, que hauria de ser fomentada en una illa amb els reconeixements ambientals que té Menorca. Per contra, destruir nius transmet un missatge negatiu en contradicció amb els valors d'una Reserva de Biosfera.

Comentaris

Vinjolines

Com m'agradaria que fessin niu on visc! A la Peninsula van entrar al garatge i el van fer, mai més el vaig tancar i a canvi em van regalar veure com neixien els petits i com aprenien a volar fins que arribava la tardor i marxaven. cada any van tornar fins que vaig ser jo la que va marxar a viure a Menorca. No els destruïu!

vinjolines

Mi recuerdo de esta epoca del año desde mi llegada a Menorca siempre estara vinculada a estas pequeñas aves , a su sonido que poca gente escucha ya , a su vuelo rapido y agil, a la alegria de la llegada del buen tiempo,..Viajando hace unos años por el Algarve me quede impresionada de la cantidad de nidos que habia en las casas de los pueblos y ciudades. Las prisas, la urbanizacion cada vez mas acusada, los ruidos urbanos, impiden que observemos a estos pequeños seres que nos traen el olor del verano. Por eso INFORMACION YA para evitar la destruccion de sus nidos y favorecer su acogimiento

nius

es podria pensar també en algun sistema que evites els detritus a peu de niu, causant de la seva destrucció, segurament. a mi no em destorbaria, però puc deduir que els treuen per això. campanya amb els pintors i mestres. (la construcció sempre ha estat destruccio)

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.