Back to top

El GOB demana que es reconsideri la fumigació amb Dimilin

Cordyceps militaris, un bolet que mata les crisàlides de processionària

Les fumigacions amb Dimilin desestructuren les comunitats d'insectes beneficiosos dels boscos, de manera que s'afavoreix l'aparició de noves plagues. Per açò, el GOB ha demanat a la Conselleria de Medi Ambient, al Consell Insular i a l'Agència Menorca Reserva de Biosfera que es reconsideri la campanya de fumigacions amb Dimilin per a combatre la processionària. Són un error tècnic i una despesa inútil.

El Dimilin actua sobre qualsevol insecte que es trobi en estat de muda. Les fumigacions amb aquest producte redueixen dràsticament la processionària però poden afectar també molts d'altres insectes, fins i tot els que són beneficiosos perquè parasiten i depreden sobre les plagues. Després d'una fumigació amb Dimilin el desequilibri d'espècies que es produeix pot afavorir l'aparició d'altres plagues. La desaparició dels controls naturals de les plagues als boscos fa que s'hagin de controlar amb insecticides repetidament, amb el què entram en un cercle viciós que costa molts de doblers públics.

Hi ha estudis científics que demostren que les fumigacions aèries no serveixen per a controlar la plaga de la processionària. Tenen un efecte immediat, però no acaben amb la plaga. A mig termini, els controls naturals de la plaga arriben a tenir els mateixos efectes. Per tant les fumigacions són una despesa inútil i no s'han de fer. Tot i que la processionària va arribar a Menorca a principis dels anys 70, és una espècie mediterrània i entre la nostra fauna hi ha molts d'animals que la depreden, com les ratapinyades, diferents ocells (primavera, puput, cucui) i altres insectes. Fins i tot és freqüent a Menorca un bolet (Cordyceps militaris) que creix sobre les crisàlides de la processionària, i les mata.

El control de les plagues ha d'anar encaminat a reforçar els mecanismes naturals dels boscos per a regular-les. El Dimilin fa tot el contrari, ja que redueix també les espècies beneficioses. Per tant és inadmisible que en una Reserva de Biosfera, seu mundial de Sostenibilitat, es segueixi emprant un sistema per combatre les plagues insostenible, que malmet l'equilibri ecològic i que no es justifica econòmicament.

La normativa europea prohibeix taxativament les fumigacions aèries (Directiva 2009/128/CE), permetent-les només com a excepció en casos especials. Aquesta prohibició és vigent a l'estat espanyol (RD 1311/2012). Lluny d'entendre l'esperit de la normativa, que cerca aplicar altres mètodes per al control de les plagues, la Conselleria de Medi Ambient ha tramitat la plaga de la processionària, a nivell de totes les Balears, com un cas especial, quan de fet no ho és. Simplement s'ha cercat la manera de fer el de sempre i com sempre. No s'ha cercat aplicar l'esperit de la llei, sinó la manera d'esquivar-la. Altra vegada desprestigiam la Reserva de Biosfera, que hauria de ser modèlica en les actuacions adoptades.

El GOB ha demanat a la Directora General de Medi Natural, sra. Neus Lliteras, i al Conseller Insular de Medi Ambient i President de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera, sr. Fernando Villalonga, que es reconsideri la campanya de fumigació amb Dimilin contra la processionària, prevista per aquesta tardor, incorporant criteris de sostenibilitat ecològica i eficiència pressupostària. S'ha d'actuar per a controlar la processionària, però no així.

Comentaris

opcions?

Simplement s'ha cercat la manera de fer el de sempre i com sempre. No s'ha cercat aplicar l'esperit de la llei, sinó la manera d'esquivar-la. Altra vegada desprestigiam la Reserva de Biosfera, que hauria de ser modèlica en les actuacions adoptades. BEN CERT! típic ! I quina seria l´opció? I si no es fa res sélimina passades unes setmanes? processionària són les orugues, veritat?

Opcions

Les erugues de la processionària apareixen a l'estiu i van creixent fins a principis de primavera. Després s'enterren i crisaliden. No hi ha cap mètode que acabi totalment amb la plaga, ni el Dimilin. Només podem adoptar mesures que la controlin i evitin molèsties i danys per a les persones. Hi ha d'haver un pla sostingut en el temps per a controlar la plaga, i amb un cost assumible. No esperem que es pugui fer d'un dia per l'altre. Les mesures a adoptar passen per tenir uns boscos sans i diversos, capaços de controlar les plagues ells mateixos. S'hi han d'afavorir la presència de depredadors de la processionària. El Dimilin fa el contrari, ja que afecta també insectes beneficiosos per a combatre la processionària i altres plagues, com l'eruga de l'alzina. La primera mesura és, per tant, no matar els enemics de les plagues. Després es pot afavorir als depredadors posant caixes niu o refugis per ratapinyades, etc... Les trampes de feromones també són útils. A zones urbanes, com parcs públics, es poden fer accions més contundents per a evitar el contacte de l'eruga amb la gent (eliminar les bosses manualment, o fins i tot fumigar amb Bacillus thuringensis). Hem d'aprendre que les espècies invasores són quasi sempre impossibles d'eliminar, i quan ho són és a un cost molt alt. Per tant és molt important prendre el màxim de precaucions per a no introduir-les. Quan ja són aquí, malament.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.