Back to top

El GOB demana a Tadeo intervenció en els dragats

La zona meś contaminada per mercuri en 2009 ara no s'ha analitzat.
Com es pot veure, tampoc s'ha analitzat la zona més contaminada per plom

El GOB ha enviat un escrit al president del Consell Insular, Santiago Tadeo, demanant que intercedeixi per evitar que s'aboquin al mar els fangs contaminats del port de Maó. El GOB creu que es produirien mals irreversibles al medi i a la imatge de Menorca.

Ara que s'ha pogut conèixer el contingut de l'informe de l'Institut Espanyol d'Oceanografia, ja no queden dubtes de la càrrega contaminant que mostren algunes zones del port de Maó. Un informe que es va fer el mes de març de 2012 i que ha sortit a llum gràcies a les gestions de l'entitat Oceana.

Aquest dictamen de l'organisme oficial no figurava en l'expedient dels dragats que Autoritat Portuària va exposar al públic ni tampoc va ser esmentat en cap de les dues sessions públiques fetes  per “mantenir informada a la societat menorquina”.

Diversos informes havien advertit de la important càrrega contaminant amb metalls pesants que es localitza a diferents punts del port. Autoritat Portuària va encarregar en 2009 un estudi detallat a una empresa, que va permetre oferir un primer panorama de les principals zones afectades. Però la presència d'errors en la suma de concentracions va obligar a retirar l'estudi.

Es va encarregar un nou informe, en aquesta ocasió a la consultora CBBA, que el va entregar a principis de 2011 (es dona la circumstància que aquesta consultora és la mateixa que havia realitzat un estudi defectuós dels valors ambientals de cala Molí en el projecte de la nova depuradora d'Addaia, que ha obligat a una posterior modificació del traçat).

El GOB va demanar per escrit en dues ocasions poder consultar l'expedient d'anàlisis dels fangs, però Autoritat Portuària no va accedir a aquest dret legal fins a finals del passat mes de novembre.

De resultes de mirar l'estudi es va descobrir que s'ha deixat sense analitzar devers la meitat de la zona a dragar. Entre d'altres, no s'ha analitzat la zona que apareixia com a més contaminada per mercuri i plom en l'estudi de 2009. Vegeu les il·lustracions que acompanyen aquesta notícia.

Les deficiències detectades pel GOB van ser contestades al·legant que s'havia comès un “error tipogràfic”, però no s'han volgut fer les analítiques a les zones que es coneixien com a més contaminades.

Les gestions que ha fet Oceana han permès ara saber l'opinió de l'Institut Espanyol d'Oceanografia, que es mostra contundent en afirmar que no és recomanable abocar els fangs al mar. L'IEO recorda que els metalls pesants en van acumulant a la cadena tròfica marina i que les concentracions es magnifiquen fins a 10 vegades conforme un peix es menja l'altre.

El GOB creu que aquest seguit de fets obliguen a la intervenció del Consell Insular. Si després de tantes advertències i amb un procés tan fosc i plegat d'errors com el descrit, els fangs contaminats s'arriben a abocar vora la costa menorquina, l'activitat pesquera, la producció de marisc i també potser el bany a algunes platges es poden veure seriosament afectats. No cal esmentar el dany que podria patir la imatge turística de l'illa, que ostenta el reconeixement de Reserva de Biosfera i Seu mundial per al desenvolupament sostenible.

Per aquests motius s'ha demanat a Santiago Tadeo el seu interès en el tema i la gestió al màxim nivell perquè s'acabin les absurdes maniobres d'amagar informacions i pretendre justificar allò que no és justificable. Des del primer moment, el GOB ha dit que no està en contra del dragat del port, sinó contra el lliure abocament al mar de materials que es sap que estan fortament contaminats.

Comentaris

Consell de Menorca?

Ben fet, però es molt trist que una cosa així s'hagi de "demanar". Lo normal, en un país normal, es que l'ent administratiu territorial lluités per la defensa del seu medi-ambient sense que ningú li hagués de demanar. Realment, en aquest país l'administració està tan podrida per els interessos partidistes, que fot tant fàstic com aquests fangs contaminats.

Un poc de seny, senyors, si no es molt demanar

El nostre futur, sa nostre salud estan en mans de insensats incapaços de veure cap altre llum que sa multicolor que refulgeix de s'holograma d'un bitllet de 500 Euros. Fa quatre dies 140 països arribaven al acord de vetar l'us del mercuri pel seu perill per sa salut, en el anomenat Tractat de Minamata i ara una colla de descerebrats ens volen remoure i després vestir a la mar els fangs amb alts continguts de mercuri des port de Maó. Entre altres coses això si que es un reclam turístic collonut. Reserva de sa Bio..., reserva de que? Ah!, estic completament d'acord amb s'amic que signa anònim, es un escàndol que quelcom així es tingui que demanar.

el GOB demana a Tadeo

Completamente de acuerdo, se ve que los ciudadanos de este "pais" tenemos grandes problemas con la contaminación de las administracíones.

el GOB demana a Tadeo

Completamente de acuerdo, se ve que los ciudadanos de este "pais" tenemos grandes problemas con la contaminación de las administracíones.

festes de nostra Mare de deu de Gracia.

Si aquest es el estat del port de maó... en les properes festes, el creuar el port nedant milhor que no, doncs l'hospital tindrà una vintena de malalts que no podrà atendre per falta de personal i recursos X-(

de esos sobres....... estos lodos

Sigue siendo una locura que hombres de esta isla como el Sr. Tadeo no sean capaces de ver el peligro de verter los lodos del puerto en el mar. Hasta el mas ignorante sabe que la alta concentracion de plomo, mescurio, ...etc. que contienen estos limos nos los comeremos tarde o temprano en algún apetitoso habitante de ese mar. Solo deseo que a todos estos responsables de tamaño despropósito los reunamos en una gran cena de pescado y marisco recogido en el entorno de los vertidos para que se pongan ciegos de estos sabrosos metales.

sempre igual: tirar la merda

sempre igual: tirar la merda a terra de ningú, que a la fi sempre es la nostra. sempre igual: el curtíssim plaç que no fa sinó escurçar el futur. sempre igual: l'egoisme recalcitrant d'uns en perjudici del que els envolta. Tan difícil es implementrar que menys es més? Reconforta saber que també hi ha qui mira més enllà.

VOLDRIA SABER...

VOLDRIA SABER A HONT PODEN ENAR AQUETS RESIDUS...??? GRÀCIES AL GOOB I TOTS ELS QUE VETLAU PER EL BÉ COMÚ

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.