Back to top

El curiós informe dels hotels de Son Bou

Molta gent se'n fa creus que es poguessin autoritzar unes torres tan enormes en primera línia de mar com els hotels de Son Bou. A la mentalitat d'aquella època s'hi han d'afegir la curiosa manera de procedir que va tenir aquest cas. El GOB ha consultat l'expedient original i ha trobat coses interessants.

Les dues torres que s'alçarien en 1973 duien originalment els noms de Tamo i Laguna i, a l'any 1971, van ser objecte d'un informe elaborat per l'arquitecte contractat per l'Ajuntament d'Alaior, que actuava com a Tècnic Superior Municipal i també com encarregat de la redacció del Pla General d'Ordenació del terme. Aquest informe favorable mereix donar-se a conèixer.

Diu, entre d'altres coses: “La defensa del paisaje es total debido principalmente a que el emplazamiento de los volúmenes arquitectónicos se efectúa sobre un àrea premeditada y estudiada; la composición obtenida queda integrada con el espacio físico circundante e incluso se puede adelantar que los dos volúmenes verticales colocados en posición perpendicular a la linea de costa coadyuvan a la creación del paisaje preconizado; no interfieren las vistas desde la cornisa-mirador al mar ni las perspectivas mar montaña; la solución adoptada rehuye por completo el concepto de edificación pantalla..."

Unes conclusions certament ben originals i complicades de comprendre quan s'ha vist l'efecte dels hotels en aquell indret.

Potser ajuda a comprendre aquests particulars valoracions quan es comprova a la documentació present dins l'expedient que aquesta mateixa persona (que ja no és entre nosaltres) actuava també davant altres instàncies com apoderat i en representació dels propietaris del lloc de Son Bou. Segurament que en 1971 no hi havia encara llei d'incompatibilitats.

Ara ja sabem com es van poder alçar aquests dos volums tan desproporcionats. En aquests moments s'està discutint si es modernitzen i es mantenen amb les 12 plantes per unes dècades més. Des del GOB estem dient a la companyia Melià que no és lògic que presenti un projecte d'aquest estil en els temps que ens trobam.

Clicant en aquest enllaç pots escriure tu també a Melià Hotels i demanar que replantegin el projecte presentat.

Respecte a la proposta que aquests dies s'està airejant per la premsa, segons la qual la companyia estaria disposada a rebaixar l'alçada dels edificis si li deixen construir a les parcel·les de primera línia al costat dels actuals hotels, s'han de fer dues reflexions bàsiques.

En primer lloc, la companyia diu que vol executar la modernització dels actuals edificis segons el projecte que ha presentat mantenint l'alçada actual. Seria amb posterioritat a l'obra que (si li autoritzen construir en les parcel·les del costat) esbocaria una part dels pisos superiors acabats de reformar per traslladar els volums als altres terrenys. Difícil de creure.

En segon lloc, aquestes parcel·les van ser sostretes de l'edificació en 2003 pel valor ambiental de trobar-se en primera línia de mar. Un valor que segueixen mantenint i que fa jurídicament molt complicat que puguin recuperar l'edificabilitat.

El GOB aposta per obrir una taula de diàleg entre Melià, el Consell Insular i l'equip redactor del Pla Territorial (que és el mateix que va redactar el de 2003) per veure de facilitar el trasllat de l'aprofitament a terrenys més interiors.

Per aconseguir-ho cal que l'empresa entengui que a Menorca no és ben rebuda la seva idea de consolidar les torres de Son Bou.

Ajuda'ns a que ho reconsiderin signant la carta de petició.

Comentaris

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.