Back to top

El còlic de la carretera

Rotonda soterrada prevista a Biniai, on no hi ha cap creuer de camins.

Incorporar millores a la carretera general perquè tenim diners que cedeix un Ministeri pot ser un encert, si les coses es fan bé. Però forçar algunes intervencions que no són necessàries, simplement per gastar aquests diners, es pot girar seriosament en contra. En aquesta època de canvis i de retalls també és hora d'adonar-se que no sempre l'obra més gran és la que aporta més progrés.

El procés per millorar la carretera general va començar molt bé per part de l'actual equip de govern. Aprofitant l'existència d'un conveni signat amb anterioritat amb el Ministeri de Foment, es va convocar un concurs públic per rebre propostes per millorar el traçat actual entre Maó i Alaior.  S'hi van presentar 16 empreses.

El projecte que va guanyar el concurs va firmat per Mediterránea de Ingenieria Civil S.L. i es tracta d'una proposta que hauria generat molt de consens. No incloïa cap rotonda inferior. Va ser amb posterioritat a escollir el projecte que, per les influències de criteris provinents de Mallorca (i potser per pressions de dins el propi partit governant) es van incorporar les grans rotondes soterrades, que provoquen la protesta de sectors diferents.

Amb les millores a fer a la carretera, hi ha un elevat consens en l'oportunitat d'ampliar els vorals (arcenes) perquè hi puguin circular els tractors, les bicicletes i els vehicles especialment lents. També hi ha acord en millorar les entrades i sortides d'alguns accessos, o en mitigar els girs a l'esquerra que puguin provocar detencions sobre el carril de circulació habitual. Així mateix, hi caben alguns tercers carrils per a vehicles lents en trams que tenguin suficient inclinació i no afectin zones protegides.

Allà on el consens es perd és quan la intervenció es sobredimensiona a llocs on no fa falta, simplement amb l'argument que tenim doblers. Aquí és on es produeix el còlic per excés, com aquell que menja molt més del compte simplement perquè hi ha menjar disponible.

I com tots els còlics, genera malestar. Ja no esteim al 2001. La variant de Ferreries (que en aquell moment es discutia) ja és una realitat, i molta gent ha comprès el gran impacte de les màquines i el canvi de paisatge de les obres sobredimensionades. La incorporació de repetides rotondes soterrades al llarg de la carretera general, d'amplades de devers 90 metres i amb els seus corresponents carrils d'enllaç (com la que es va fer al camí de Sant Patrici) provocarien una gran transformació en la percepció paisatgística de Menorca.

El tema no és menor. Ja hi ha empresaris turístics que adverteixen del greu error que es podria cometre amb aquestes obres. Si per alguna cosa és coneguda Menorca és per la conservació que, en general, ha sabut fer del paisatge. I és des de la carretera principal que creua des d'una punta a l'altra de l'illa, des d'on residents i visitants percebem més sovint aquest paisatge. Transformar aquesta via és canviar també el principal mirador de l'illa.

Si volem que el debat sobre la perillositat sigui objectiu, cal acudir a les estadístiques d'accidents. És aquest instrument que ens permet veure si hi ha punts on els accidents es repeteixen. En aquests casos, la sinistralitat seria atribuïble a la carretera. Quan els accidents passen a diferents llocs, la causa s'ha de buscar en la persona que condueix, en l'estat del vehicle, o en altres circumstàncies externes, però no en la carretera. I això és el que passa a la Me-1. Ja no hi queden punts negres.

Hi ha llocs millorables, però precisament per això, no està justificat el gigantisme. No fan falta els grans impactes paisatgístics quan es pot optar per solucions més senzilles. Per què idò es vol intervenir fent unes obres tan grans? La resposta oficial és diàfana: perquè tenim doblers. La pregunta que cal afegir és si també tenim visió de futur. A Europa ens coneixen per ser un pais on feim autopistes sense cotxos, pantans sense aigua, AVEs sense passatgers, o aeroports sense avions. Potser és hora de començar a fer les coses d'una altra manera.

Amb els escenaris que mostren un futur amb importants increments del preu del petroli, potser és més convenient dimensionar les intervencions en carreteres a allò realment necessari. Busquem el consens i donem-li valor afegit a fer una carretera modèlica per una Reserva de Biosfera que sigui exemple. Mirem de ser un referent en positiu, enmig de tant de desencís.

I està per veure que, tot i així, hagin de sobrar diners. Però si és cert que es vol governar de manera responsable, s'ha d'entendre que no passa res si sobren diners públics. N'estan faltant a partides infinitament més necessàries.

 

(Article publicat per Miquel Camps al Diari Menorca de dia 25/02/13)

Comentaris

gracias Sr, Campos

Gracias por todas las ideas claras que Ud expresa con relacion a la construcción de esa locura de LA AVENIDA DE LAS ROTONDAS. Los puntos que rebate en pro y en contra son absolutamente cabales, y tienen poca discusión. El argumento que el Gobierno aduce para la construccion de esas gigantescas locura, de que como tenemos dinero lo tenemos que gastar como sea en este proyecto, me parece un contrasentido, habiendo tantas necesidades de gasto útil para el bienestar de los ciudadanos, educacion, sanidad, atencion a los ancianos, la cultura, y un sin fin de necesidades que se ha recortado sus finanzaciones, por falta de liquided, osea carestia del abuntante dinero que dicen tener para esta obra. Le saludo a Ud, y a todos los ciudadanos sensatos que opinan en alta voz su opinion.

AIXÍ NO!!!!!

Article excel·lent! Crec que hauran de ser necessàries moltes mobilitzacions per aturar aquest desastre. L'home és l'únic animal que tropissa dues vegades amb sa mateixa pedra. I tres, i quatre, i cinc... Maleïts interessos econòmics i maleïda sa nostra incapacitat per aprendre de ses errades passades...!!!

Rotondes

Estic completament d'acord amb la sobredimensió que té el projecte, he vist el video que vareu penjar sobre el debat a l'ateneu. I la veritat no entenc perquè aquestes grans rotondes, poder la carretera d'acord al nombre de vehicles necessita fer-se millores però crec que totes aquestes rotondes projectades com a canvis de sentit o sortides a diferents encreuaments, hauríen de tenir en conte l'ús de les mateixes. Quants vehicles faran servir els canvis de sentits proposats? Em sembla que hi han alternatives com bé heu anant exposant, i si el que volen són rotondes soterrades, per què han de tenir 90 metres d'amplada?, per què no plantetjar els canvis de sentits amb minirotondes? Sembla que volen importar un model especific de carretera sense tenir en conte a on la fan, Menorca és Reserva de la Biosfera? fins quan?

Anem de còlic

Es ben estranya la mentalitat de qui governa Menorca.Quines ments previlegiades poden projectar obres així? L'arrel europea -menorquina que té s'illa està per damunt del criteri polític que domina avui l'estat.Ànims gent del GOB! La vostra lluita ens fa més dignes.

rotondes sobredimensionades

En tots els respectes pels amics de Mallorca, o no hi aquí ingenyiers per disenyar rodones? Segurament tendríen mes sensibilitat i menys parlica. I també li diría al Consell de Menorca,si a partir d'ara faran promocions turísticas que paga el poble, amb el slogan, "Menorca reserva de la biosfera,con grandes rotondas" ?

NO PODEM PERMETRE UN DESASTRE COM AQUEST!!

Felicitats Miquel, felicitats GOB, i felicitats Menorquins, residents i visitants que us moveu per intentar aturar aquesta barbaritat!! Els nostres polítics haurien de ser conscients, més que ningú, de que vivim en una petita Illa, Reserva de la Biosfera, i no en qualsevol lloc on es pot fer qualsevol empasta. O és que, el que pretenen, és "passar a la posteritat", i tenir el dubtós honor d'haver estat els responsables de la construcció d'aquestes "mega-innecessàries infraestructures"? Es tracta de posar-se una medalla? Si tantes ganes "d'aprofitar" els doblers tenen, que facin carrils bici a les carreteres secundàries i a les que van a les urbanitzacions. Amb aquesta acció si que llevaran perill (d'atropellament), i, a més, faran un gran favor a Menorca, fent-la més atractiva a altre tipus de turisme (no només al de sol i platja), que podria ajudar a desestacionalitzar un poc més la temporada, del que ho faran aquestes grans infraestructures.

Gràcies per la claretat

Incideixo de nou sobre aquest agraïment que poso a l'enunciat i/o assumpte: gràcies per generar un discurs que ens permet reflexionar i demenar-nos quin model volem dur a terme sobre el territori. Per demenar-vos quina emprenta volem deixar. Gràcies de nou per la fermesa dels teus arguments i del teu cor.

rotondas

Mas claro, agua. Felicitats Miquel!. Hoy he escuchado en la radio que de nuevo ha subido el precio del petroleo, y ellos dale a la matraca de la "hiperdimension rotondil". Con el panorama que tendremos en menos tiempo de lo que pensamos, mas les valdria proyectar carriles bici , potenciar el transporte publico DE VERDAD es decir, publicitandolo, mejorando precios, ampliando circuitos y horarios, premiando su uso (por ejemplo regalando billetes cada 30 viajes hechos, ...), Utilizar el dinero en reformar algunos puntos peligrosos y el resto en un transporte digno de una isla Reserva de la Biosfera. ¿Porque no se plantean convertirnos en un modelo de isla "verde" en lugar de isla "cemento"? Siempre con la misma cantinela Imaginacion al poder ,señores polìticos.

Recollida de firmes

Aquí teniu un enllaç per a la recollida de firmes en contra d'aquesta barbaritat. http://www.change.org/es/peticiones/consell-insular-de-menorca-aturar-projectes-ampliaci%C3%B3-carretera-ma%C3%B3-alaior-i-ferreries-ciutadella Salutacions

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.