Back to top

El Centre de Recuperació allibera el primer poll d'esplugabous de la seva història

Alliberant l'esplugabous després d'haver-lo criat elles

El poll, que va ser trobat el juliol al bell mig de la carretera prop de Ciutadella, s'ha alliberat al Camí de Punta Nati, molt a prop d’una colònia d’aquesta espècie. La mateixa família que va rescatar el poll d’una mort segura es va oferir a alliberar-lo.

L’esdeveniment va ser tot un èxit gràcies a l’excel·lent forma física de l’exemplar que va sobrevolar al grup de  persones presents durant una bona estona. L’anècdota la va marcar la presència espontània d’un milà reial Milvus milvus al provocar en l’esplugabous una reacció d’instint de supervivència. L’ocell es va  refugiar de forma espectacular en la vegetació, tot fent un picat. Val a dir que els milans no solen atacar els esplugabous, però la reacció d’aquest animal criat en captivitat va ser sorprenent i positiva per la manca d’experiència davant un perill potencial. Quan el milà va desaparèixer l’esplugabous tornà a alçar el vol.

L’esplugabous Bubulcus ibis és un ocell de la família dels agrons,   emparentada amb les cigonyes. Se’l pot veure als camps de pastures entre el bestiar o fins i tot damunt l'esquena de les vaques. S’alimenta de manera oportunista dels insectes i petits animalons que els herbívors espanten mentre s’alimenten. També s’han adaptat al progrés humà al utilitzar el mateix sistema de caça però seguint a la maquinària agrícola quan llaura o sega.
 
De costums gregàries, a Menorca hi hiverna des de fa només una vintena d’anys, i sols des de sis anys enrere cria de manera regular. Va començar l’any 2006 amb una petita colònia d’una vintena de parelles que l’any següent ja s’havia duplicat. Solen pondre de dos a cinc ous. Resulta habitual que entre els polls hi hagi disputes per l’aliment, sobretot si aquest no abunda o la pollada és massa nombrosa. Aleshores els polls més grossos ataquen de manera agressiva i continuada als seus germans més menuts fins que, en els casos més extrems, els fan caure del niu plens de ferides o morts. Aquest fenomen no és rar en algunes espècies d’ocells i s’anomena cainisme.  Cada any arriba al Centre de Recuperació algun d’aquest polls víctima del cainisme en estat molt dèbil i amb ferides infestades de virons, fet que dificulta molt la seva recuperació, però aquest no ha estat el cas de l’exemplar alliberat.

El Centre de Recuperació necessita d'ajut per seguir fent la seva feina. Segueix en marxa la campanya d'apadrinament, que es pot seguir en aquest enllaç.

Comentaris

APADRINAMENT

No tinc feina ni ajuda de cap tipus però en quan trobi feina i cobri apadrinaré 1m2. La feina que feu és admirable.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.