Back to top

Dóna una mà per la carretera: Campanya per sufragar les despeses judicials de la lluita contra les mega rotondes de Menorca

El GOB inicia una campanya de micro mecenatge per finançar les despeses que finalment s'han derivat del contenciós administratiu contra el projecte de la carretera general de Menorca. El procés judicial ha permès conèixer despeses públiques inaudites.

La intensa campanya realitzada en la passada legislatura per evitar que la principal carretera de Menorca quedàs transformada per estructures de doble nivell cada 2,5 Kms, es va traduir en un pagament de costes judicials. Es necessiten recollir 9.075 euros, que és la quantitat definida pel Jutjat, després de molt batallar per rebaixar els enormes imports que es van facturar al Consell.

La gent que pugui col·laborar, cadascú en la mesura de les seves possibilitats, ho pot fer aquí.

Tots els intents de diàleg que es van fer a l'anterior legislatura, per part de moltes persones diferents, a fi que el Consell Insular reconsideràs el projecte de la carretera general, van ser infructuoses. Per aquest motiu es va decidir apostar per intentar frenar l'obra per la via judicial.

El GOB va interposar un contenciós demanant primer la paralització cautelar de les obres, però aquesta petició es va desestimar amb imposició de costes. És a dir, que el GOB havia de pagar les despeses judicials de les dues parts.

El procés judicial no va avançar gaire més enllà, perquè es va fixar el valor de continuar el plet en el mateix import de les obres, és a dir superior als 10 milions d'euros, i això feia impossible assumir taxes i altres despeses proporcionals a una economia d'una organització no governamental. Davant una barrera econòmica infranquejable (que impossibilita de fet la via judicial a molta gent), el contenciós es va retirar.

Quan es comparen les despeses que el GOB va tenir en advocats i procuradors amb les que va tenir el Consell, s'alcen algunes alarmes. El cost global que per al GOB, en tot el procés judicial (paralització cautelar i contenciós posterior retirat), ha estat inferior a 8.000 euros (IVA inclòs), en el cas del Consell ha estat de 56.800 euros. La diferència, atenció, és de 48.800 euros. El Consell va contractar dos advocats (P. Monjo i J.M. Lafuente) i una procuradora (C. Alemany).

El GOB va al·legar contra unes despeses tan elevades i el jutjat finalment ha dictaminat que el Consell no necessitava contractar procurador (ho podien fer els serveis jurídics) i que bastava amb un advocat. Després del peritatge del Col·legi corresponent, les costes que el GOB ha de pagar finalment al Consell són de 9.075 euros i es pagaran dins el 2017.

Anteriorment a la via judicial, ja va ser necessari abordar despeses considerables. Com es recordarà, va ser necessari acudir amb advocat i notari per poder veure l'expedient de la carretera, després de molts mesos de demanar-ho per escrit. També es van contractar anuncis a la premsa que publicaven adhesions, es van editar fulletons, es va contractar una tanca publicitària, etc.

Finalment, el resultat de les eleccions de maig de 2015 van configurar un nou govern insular i la carretera ha iniciat un procés de reconversió. Les grans estructures de doble nivell que s'havien previst a Son Sintes i Es Tudons han desaparegut del projecte que ja s'executa entre Ferreries i Ciutadella. El pont de l'Argentina té un dictamen que obliga a esbucar-lo i la rotonda prevista enmig del no-res, a Biniai, també és fàcil d'eliminar en no estar iniciada.

El fet de canviar la composició del Consell Insular no evita l'obligació d'executar la sentència judicial. Els serveis econòmics institucionals actuen de manera immediata. Per aquests motius, es demana col·laboració a tothom que pugui faci alguna aportació a fi de minimitzar que aquesta càrrega pugui frenar altres iniciatives de conservació de l'illa que es duen a terme.

Podeu fer el vostre donatiu aquí.

Pregam donar difusió d'aquesta iniciativa als contactes que disposeu. Moltes gràcies.

Comentaris

Aportacio

Tenc compte a CaixaColonia pero no hi tenc targeta. Si em donau n°de compte,fare l,ingres en efectiu a l,oficina

Opcions donatius

En el següent enllaç hi trobareu diferents opcions per fer donatius: https://www.gobmenorca.com/pagament-alternatives Moles gràcies per col·laborar!

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.