Back to top

Diumenge 1, excursió amb falcó siberià

Es creuarà el barranc de Biniparratx

Un magnífic exemplar de falcó siberià serà alliberat en el transcurs de l'excursió a peu que el GOB organitza aquest pròxim diumenge, dia 1.

Els falcons de Balears són sedentaris, és a dir, viuen tot l'any a les Illes. Però els que viuen a latituds més nòrdiques, es veuen obligats a desplaçar-se en migració durant l'hivern. És el cas de l'exemplar que va arribar a Menorca des de les llunyanes terres siberianes i va patir una col·lisió que li va trencar una ala. Després de quatre mesos d'atencions en el Centre de Recuperació de Fauna Silvestre del GOB, es troba a punt de ser alliberat.

L'acte es durà a terme a la meitat de l'itinerari que s'ha previst per aquest pròxim diumenge, en una nova edició del programa A peu per Menorca. En aquesta ocasió es caminarà per terres del municipi de Sant Lluís. La trobada es farà a les 9:30 h a Binisafúller, a l'aparcament situat davant l'entrada del Camí de Cavalls que va cap a l'interior.

Es passarà per camí de Cavalls i es combinarà amb camins antics. És un bon indret per descobrir les orquídies, que ja han obert les seves curioses flors. I també per conèixer la història del falcó siberià (en realitat, una falcona), que tindrà l'oportunitat de volar de nou i retornar a les seves terres.

L'itinerari és de dificultat baixa. Es retornarà a peu al punt de partida i s'estima finalitzar a les 13:30 h.

Comentaris

Quin falcó és?

El falcó pelegrí té diferents subespècies. La que cria a Menorca és Falco peregrinus subsp. brookei. Al centre d'Europa hi viu Falco peregrinus subsp. peregrinus. I més al nord és on es troba Falco peregrinus subsp. calidus, que és a la subespècie a la que pertany l'animal que hem d'alliberar. A latituds tan altes és molt difícil viure-hi a l'hivern, tant pel fred com perquè les preses migren cap al sud. Per tant aquesta població de falcó és també migrant, i alguns arriben a Balears. Aquesta subespècie és considerablement més grossa que la d'aquí, té la bigotera molt més estreta i altres diferències de color del plomatge. L'exemplar que s'alliberarà és una femella, pel que encara és més evident la diferència de mida.

Alliberament falcona

Al Centre de Recuperació estem esperant amb il·lusió el moment de l'alliberament, és a dir, just l'instant en que l'ocell s'adona que torna a ser lliure i va cap al cel amb totes les seves forces. Compartir-ho resulta encara més gratificant. Fins diumenge!

Ubicació més precisa

Hola, la veritat és que no em sembla prou precisa la explicació del punt de trobada.Jo som de Menorca de tota la vida, però ho heu de posar fàcil també per als nouvinguts.Per favor, podríeu explicar on és exactament? Gràcies.

aparcament 01 abril

Es el parking/descampado de's Caló Blanc, justo entre Playa de Binisafua y Cap den Font. Allí hay una nueva entrada de camino por las tancas hacia Biniparatx.

Punt de trobada

El punt de trobada es troba a uns 500 metres a ponent de la baixada a la platja de Binisafúller. És a dir, si veniu de Sant Lluís, quan hagueu passat la platja heu d'avançar 500 metres més. Trobareu l'aparcament a l'esquerra i, a la dreta, la indicació del Cami de Cavalls. I si veniu de per Maó (de Binidalí), idò ho trobareu al revés, 500 metres abans de la baixada a la platja. No us podeu perdre perquè està tot aferrat a la mateixa carretera. Fins diumenge.

Recorregut de s'excursió

Per si encara sou a temps de respondre... S'excursió serà tota pes camí de cavalls o us desviareu en algun moment ? No seré a temps de venir al punt de trobada, i potser provi sort i vagi xino-xano caminant avam si us trob. Sereu en algun tram des camí o hi ha intenció de desviar-vos ?? Gràcies ! Maria

Itinerari

Hola Maria. L'itinerari previst és, de manera resumida, partir pel Camí de Cavalls de davant l'aparcament, desviar-nos en el camí Vell de Binidalí, sortir a Volta des Milord, agafar després el camí de Biniparratx (allà farem l'aturada per alliberar el falcó) i de nou Cami de Cavalls fins els cotxes. Anirem sense presses. Si no arribes molt tard, t'hi pots afegir sense problemes.  

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.