Back to top

Desdoblament o l'arròs fa cucs

www.taringa.net

Conten que un estudi que es va fer fa uns anys sobre la persistència a la ment d'algunes creences populars, va demostrar que hi ha coses que queden més enquistades del que sembla. En moltes ocasions, no basta veure que la teoria és equivocada. Al cap d'un temps, perdem la memòria del raonament i ens tornem a refugiar en la creença primera.

Quan la gent obre un paquet d'arròs i hi detecta algunes larves, sol dir que l'arròs ha fet cucs. És una expressió construïda de manera curiosa perquè, per una part, és com si els cucs apareguessin per generació espontània i, en segon lloc -i encara més sorprenent- per iniciativa del propi arròs.

No és una qüestió tan fútil com pot semblar. Perquè es veu que aquesta casta de raonaments, malgrat la incoherència lògica que aparenten, els aplicam a moltes coses. Quan hem incorporat un relació causa-conseqüència en algun tema, costa de desfer.

L'estudi esmentat demostrava que tal funcionament operava també amb gent de formació universitària. Objectivament, l'arròs no pot fer cucs, però si la gent ho interioritza, la part raonada queda en segon pla i usam la drecera per a definir el problema. Al cap d'un temps d'acabar els estudis, fins i tot gent que ha fet carrera de ciències, aplica la lògica de l'arròs fa cucs.

Per exemple, està molt estesa la teoria que els metges han de receptar medicaments. Potser el dolor muscular que el pacient pateix en alguns parts del cos té més solució a partir de fer-hi circular la sang que no a partir de prendre calmants. Alguns necessiten més un llibre d'itineraris que els motivi a anar a caminar, que no un pot amb pastilles de colors. Però el metge rep més crítiques si recepta hàbits saludables que no si expèn dosis químiques.

Com que l'arròs fa cucs, quan hi ha accidents a la carretera, sempre hi ha veus que demanen més inversió en infraestructures viàries. Això pot tenir tota la lògica quan els accidents es concentren en algun punt (això que la Direcció General de Trànsit -DGT- anomena “punts negres”). Però quan els accidents passen a llocs diferents, a carreteres diferents, amb vehicles diferents, el més probable és que la causa s'hagi de buscar en les persones que condueixen.

La creativitat d'aquests funcionaments cognitius és rica, i a Menorca, per exemple, hi podem trobar subconjunts. Si l'accident és a una carretera secundària, una gran majoria acceptarà que la causa la trobam en qui manava el volant. Però si els accidents -cal insistir, dispersos al llarg del trajecte- succeeixen a la carretera general, llavors s'alcen les veus (potser no moltes, però inevitables) que demonitzen la via en si.

Qualcú dirà que això no té res a veure amb que l'arròs faci cucs, i que en tot cas deu ser que la política o el partidisme genera posicionaments tancats. Podria ser. Però en tot cas la lògica és la mateixa.

Quan es parteix d'una premissa així, la conseqüència també rodola. I d'aquesta manera surten les veus que recorden que a Eivissa s'hi van fer autopistes com a solució. Si agafem el Butlletí Oficial veurem que el desdoblament que va d'Eivissa a Sant Antoni, d'una llargada similar al tram Ferreries-Ciutadella, es va adjudicar per 260 milions d'euros. Una comissió actual del Parlament intenta veure durant quants decennis pagarem la factura final.

Si feim càlculs proporcionals veurem que, amb els 30 milions que disposam a Menorca per a la carretera general, podríem començar a desdoblar de Maó (posem, des de la rotonda d'entrar al polígon) i acabaríem els diners en arribar a la rotonda de la carretera de l'aeroport. Aquí s'acaba l'aventura, per motius estrictament econòmics.

Després ens podem fixar en els aspectes de seguretat. El darrer informe publicat per la DGT, de 2014, informa de 60 punts negres a les carreteres de Balears. 52 són a Mallorca i 8 a Eivissa. A Menorca -ja fa anys, i que duri- no n'hi ha cap. Per cert, 4 dels punts negres d'Eivissa es situen a la carretera desdoblada entre Eivissa i Sant Antoni, la pretesa solució.

D'aquí que molta gent aposti per invertir els 30 milions disponibles en fer algunes millores puntuals  (com l'entrada cap a Torre-solí, com l'ampliació de vorals, com el cosit d'itineraris no motoritzats, etc).

Els cucs de l'arròs solen ser larves d'un escarabatet morrut, que ha aconseguit pondre ous en alguna fase prèvia a l'envasat del producte. La seva presència no és necessàriament dolenta, perquè indica que el nivell de tòxics a l'aliment és baix.

 

(Article publicat per Miquel Camps, com a coordinador de política territorial del GOB, en el Diari Menorca de dia 18/07/2016)

Comentaris

bon article

Molt bon article, reflexa perfectament sa motivació actual en vers a ses justificacions que es fan aquests dies per voler un desdoblament, una motivació buida de contingut i poc raonada.

General

La culpa dels accidents sempre és de la carretera mai del conductor. I si els conductors respectessin els límits de velocitat? Especialment a l'estiu els conductors, sobretot forasters, no respecten els límits de velocitat. Què no han vingut de vacances, i doncs quina pressa tenen? A Ferreries hi ha dos punts negres no pas pels conductors si no pels vianants. Un és el pas de vianants de davant del cementiri, hauria de ser elevat per obligar a reduir la velocitat al màxim i l'altra és a 150 metres de l'anterior, el pas de vianants de l'entrada de la carretera d'Es Migjorn, Aquest és més perillós que l'anterior, hauria de ser també elevat, i molt, per tal que els vehicles es veiessin obligats a reduir molt la velocitat. Ho vaig dir a l'anterior Batle i res de res. Ho he dit dues vegades a l'actual, estic expectant.

Igual que no es l'arròs el

Igual que no es l'arròs el que fa cucs, no son les infraestructures que provoquen accidents, som nosaltres que per displicencia, ens saltem les normes de seguretat.

Encara queda camí. ..

Aquest es un bon punt per tenir en compte pels educadors de Menorca, i de fora també. Aplicar el raonament i la lògica com a eina de discerniment autònom propi... qüestionar -se un propi pensament o opinió sota la llum de la lògica es un exercici indespensable si volem avançar socialment.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.