Back to top

Denunciats alguns regadius a ple sol

Lloc de Ses Tavernes, a la una del migdia del mes d'agost.
Finca de Ses Angoixes, a la una del migdia del mes d'agost

El GOB ha demanat a la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear que faci complir la llei en el cas dels regadius a ple sol. Algunes finques reguen entre 14 i 17 hores diàries incloent horaris on la major part de l'aigua s'evapora.

El GOB ha remès a la Conselleria que ara presideix Biel Company, uns escrits relatius a la necessitat d'evitar els recs a ple sol que duen a terme diverses finques de Menorca. S'han denunciat tres explotacions que regaven a la una del migdia del mes d'agost.

Les explotacions agràries que tenen un model molt intensiu, acostumen a sembrar farratges d'estiu (especialment blat d'indi) que es reguen entre 14 i 17 hores cada dia, sense preocupar-se d'evitar les hores de ple sol, on la major part de l'aigua s'evapora. El GOB estima que hi ha unes 15 finques a Menorca que duen a terme aquesta pràctica abusiva. Per tant, no seria gens difícil exercir un control sobre els requisits que marca la llei.

Per aquests motius, el GOB ha documentat gràficament els recs a ple sol observats i ha denunciat per escrit els casos.  L'entitat demana que es comprovi l'existència de drets de concessió i, si és el cas, l'existència dels corresponents mitjans de mesura dels cabals utilitzats (comptadors) a què obliga la legislació vigent.  Així mateix, es demana també que es constati la relació d'informacions, en relació a les extraccions, que el concessionari està obligat a fer arribar a l'Autoritat Hidràulica.

La situació d'aigua de Menorca és del tot incompatible amb el manteniment d'aquests pràctiques d'abús. El rec a ple sol no beneficia ningú, és una ofensa a qualsevol política de racionalitat en l'ús dels recursos i provoca un desprestigi no merescut per a la resta del sector agrari.

Una bona part de les explotacions problemàtiques es situen en el terme de Ciutadella, on es troba bloquejat el funcionament de la dessaladora per un problema del preu que podria arribar a tenir l'aigua. Mentre passa això a la zona urbana, les finques intensives tenen l'aigua gratis total i la fan malbé.

El GOB ha demanat a la Conselleria que inspeccioni les finques denunciades i que informi del resultat de les actuacions que es duguin a terme.
 

Comentaris

regar amb seny...

Quantes vegades passant per la carretera m'he fet creus de veure els espersors oberts... a ple sol... Per a mi... una persona totalment aliena al camp... em semblava mentida que es regués a n'aquelles hores. De sempre se m'ha dit de regar les plantes quan el sol s'havia amagat... i trob sorprenent que la gent del camp no regui amb tal responsabilitat i ignori d'aquesta forma allò que és tan evident... Gràcies GOB.

Disbauxa

també veig regar a plé sol a n,els chalets de sa zona de s. Lluis arrán de costa amb una gespa insultant,

El lloc de Son Aparets d'anar

El lloc de Son Aparets d'anar cap a sa cova des pardals, Son Vell, Son Bou, Ses Tavernes, Son Sintes, Ses Mongetes, entre d'altres es demostra amb la seva actitud que són uns pagesos inconscients. A part de donar avís a nivell polític, a títol personal es poden denunciar aquests fets? Podeu facilitar-me un enllaç amb la legislació que regular l'ús de l'aigua? Li faré arribar en mà als pagesos dels dits llocs, que assumeixin el que estan fent! Gràcies.

No crec que sigui moment per

No crec que sigui moment per atacar-los quan ens mengem es formatge, embotits, carn i verdures en moments de crisis!! I quan fa 20 anys un pages era valorat i ara nomes atacat! Si s'acaba el camp no hi anireu voltrus a viure d'ell tampoc!!!

Indignada!!

No crec que sigui moment per atacar-los quan ens mengem es formatge, embotits, carn i verdures en moments de crisis!! I quan fa 20 anys un pages era valorat i ara nomes atacat! Si s'acaba el camp no hi anireu voltrus a viure d'ell tampoc!!!

Indignada

Us carregareu d'aquest pas tots es pagesos.... no teniu gaire clar sa feina d'es pages. Sabeu que?! Es pages te mes feines que regar, i si voleu que es regui es vespre veniu voltrus a les 10 quan ja es fosc a estirar espersors, controlar que regui be, canviar-los de tanca. Deman a n'aquesta organitzacio contra pagesos, que ens deixi fer que damunt de no cobrar som atacats per totes bandes, i voltrus sou es primers en incomplir es reglaments. Mirau de arrenjar ses marines, per si hagues un incendi, mirau de que no es faxin tantes piscines que gasten un desastre, que es hotels tirin s'aigua a un altre puesto i no a la mar... I DIXAU VIURE ES PAGESOS PERFAVOR!!!!!!!!!! A tots ens agrada menjar fruita, verdura i carn de menorca pero aixi lo unic que menjarem sera MACARRONS AMB OLI!!!!!!!!

ves quina justificació!

Em sap greu que la feina al camp sigui tan dura, ho crec ! però dir que regau a les 2 per no haver d'anar al vespre em sembla una justificació dèbil que en toto cas sempre es pot millorar i sí jo tb pens que no només s'ha de exigir al pagès. TOTS sóm responsables (chalets...s'hauria d'imposar una norma per als regadius de tota mena). En fi esper que tots cooperem i donem exemple. Dient el que els altres fan malament no donarem exemple ni estarem ajudant a millorar. Per la vida que desitjam, per la Menorca que estimam! REFLEXIÓ!

Indignada amb tu

Jo també estic indignada, pero hi estic amb aquesta suposada "filla de pagès", que encara té la barra de fer-se passar per víctima. Els meus fills hauran de beure aigua de dessaladora, i jo l'hauré pagar molt més cara, en bona part gràcies a l'avaricia de gent com voltros, que cercau fer el màxim de llet sense mirar com la feis. Amb les coses dels altres és fàcil fer negocis. No t'estranyis que us critiquin, perque fa anys que us enreis a la cara de tothom. Som molts els que ens indignam quan passam cada dia per la carretera i veim els aspersors en marxa a les dues. Fa mal al cor. I tampoc puc acceptar que et facis passar per representant dels pagesos. Per sort, la gran majoria no fan com voltros. Si algú fa mal a la imatge dels pagesos sou els que regau tot l'estiu.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.