Back to top

Demanada reunió sobre la central elèctrica amb el Govern Balear

El control de la central elèctrica, l'enfocament de les energies renovables, el control de les emissions del transport i d'altres temes similars, són les qüestions que el GOB vol abordar amb el nou Conseller de Transició Energètica i Vicepresident del Govern Balear.

El GOB ha demanat una reunió amb el responsable d'energia del govern autonòmic, després de les declaracions que aquest va fer fa uns dies en el sentit què la central elèctrica no suposa cap risc per a la salut de la població propera.

L'actual central produeix electricitat a partir de cremar fuel i gasoil. Això provoca importants emissions de CO2, òxids de nitrogen i de sofre, a més de partícules. La refrigeració dels motors dièsel es fa amb un circuit obert que aboca permanentment al port  aigua calenta i clor. La central ha incrementat la seva activitat aproximadament en un 15 % d'ençà que va quedar anul·lat el cable submarí de connexió amb Mallorca.

L'historial d'aquesta central no permet gaire optimisme en temes ambientals. Cal recordar que les turbines que fa uns anys es van instal·lar per a incrementar-ne la potència de generació, eren motors que ja incomplien les normatives europees vigents en aquells moments. Davant les al·legacions que va interposar el GOB, es van tramitar com a "motors d'emergència", amb el compromís de no funcionar més de 500 hores l'any. Avui funcionen de manera habitual.

Fa quatre anys, el GOB va presentar un recurs a la tramitació d'una ampliació del 70 % de l'aigua calenta clorada que s'aboca al port. Sense incrementar motors, no s'entenia aquest gran increment d'aigua clorada. El recurs va servir per a descobrir que la central feia molt anys que abocava molt més aigua que l'autoritzada i això es va traduir en un expedient sancionador.

Per evitar aquesta contaminació permanent de l'aigua del port, el GOB ha demanat repetidament que es faci un circuit tancat, que permetria refrigerar igualment la central sense necessitat d'abocar cada dia aigua amb clor a la colàrsega. Però l'empresa es nega a fer la inversió al.legant que encara no hi ha una obligació legal de fer-ho.

Poc després, el GOB descobria que en 2016 s'havia funcionat durant set mesos sense mesurar la contaminació dels motors. Una partida de fuel que es va usar va disparar tots els paràmetres i l'empresa va decidir que els aparells s'havien espanyat. La pertinent denúncia és va traduir en dos nous expedients sancionadors.

Ara Endesa tramita la injecció d'aigua depurada al procés de combustió, per tal de reduir l'emissió d'òxids de nitrogen. Ho fa damunt la bandera, quan la Directiva que regula aquesta qüestió és de 2010. Els terminis s'incompliran i, quan la instal·lació estigui feta, Menorca encara emetrà el màxim de NOx que permet l'actual normativa.

En opinió del GOB, la central elèctrica és l'exemple d'un model que cal superar amb urgència. Per aquests motius, es vol parlar de les perspectives reals d'anar substituïnt el fuel i el gasoil per renovables.

L'associació vol que els nous projectes d'abastiment energètic contemplin la participació econòmica de capital menorquí, que es respectin uns criteris constructius de baix impacte i que, quan es construeixin en sòl rústic, quedin condicionats al desmantellament posterior de totes les instal·lacions en acabar la vida útil.

També es vol exposar al vicepresident la preocupació per la contaminació derivada dels grans vaixells i, especialment, per les intencions de voler desviar cap a Menorca els megacreuers que han generat repetides protestes socials a Palma.

El GOB vol saber les perspectives d'aplicació de la Llei de Transició Energètica que maneja el Govern i fer els possibles per accelerar aquesta transició, que molta gent al món ja considera una autèntica urgència.

Comentaris

Central a gas

Per una banda sabem que hi ha un pla per passar la central a Gas... Però sembla que la inversió és enorme i que no està clar si Endesa, el Gobern d'Espanya o Europa financii la inversió, sobretot tenint en compte que la central hauria de passar només a ser de recolzament - amb la penetració de les renovables en els propers anys - i que el retorn de la inversió no serà per tant evident... Per altra banda sembla que els únics contaminant que incompleix la central, actualment, són els NOx (i de rebot part de l'Ozó troposfèric que es genera en conseqüencia) que ho volen solucionar refrigerant la combustió amb l'aigua depurada... La pregunta que em faig és, passaran realment la central a gas si la inversió no és evident i cremant fuel-oil no incompleixen cap altra emissió que els NOx?? Seguirem tenint una central ineficient i altament contaminant (cremant fuel-oil) per tant? Si la central acaba cremant gas per reduït emissions de CO2, SOx i MPPs no hem d'oblidar que el transport del gas es fa a través de vaixells que cremen fuel-oil casi més contaminants que la pròpia central... L'altra pregunta que em faig és, s'hauran realment reduït les emissions de CO2 i contaminant passant la central a Gas? No és molt evident tampoc...

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.