Back to top

Decepció pel decret de mesures urgents del Govern Balear

Hotel a l'Arenal d'en Castell. Foto: Josep M. Vidal. La imatge de Menorca. Consell Insular

Nova amnistia urbanística per als hotels de primera línia que van quedant obsolets. S'allarguen els terminis per a continuar usant plàstic d'un sol ús. Es rebaixen els controls per a les obres en sòl rústic. El Govern Balear decepciona els compromisos de sostenibilitat mitjançant un Decret-Llei de mesures urgents que s'orienta en sentit contrari.

Com era previsible, la crisi econòmica derivada del coronavirus, comença a generar mesures excepcionals per part de les institucions públiques. La gran frenada d'activitat requereix d'incentius públics per a recuperar l'activitat econòmica. És una gran oportunitat per reorientar dinàmiques negatives. Però sembla que, de moment, els tradicionals grups de pressió econòmics imposen la seva versió.

En funció d'un article del nou Decret-Llei, els grans hotels construïts en els anys seixanta i setanta, quan encara no hi havia lleis ambientals, es podran modernitzar, ampliar volum i ocupació de territori, i no tindran obligació de consumir manco energia i aigua que abans. Queden exonerats dels paràmetres urbanístics que s'apliquen a tota la resta de ciutadania.

Una mesura que desqualifica el Govern en uns temes que són bàsics per a les illes, com el control de la massificació que s'ha viscut els darrers anys, o l'aposta per la reconversió del turisme cap un producte de més qualitat i més desestacionalitzat.

També es fa enrere en les polítiques acordades per a combatre l'epidèmia de plàstic per tot arreu. La Llei de Residus ajorna la prohibició dels plàstics d'un sol ús, que tant va costar aprovar, en el que sembla la primera de les pròrrogues aconseguides pel lobby del plàstic. La crisi econòmica s'usa per tapar el drama d'un mar que escup plàstic a tot el litoral.

Així mateix el sòl rústic pot patir noves ofensives en base al text legal que s'ha presentat avui matí. Aprofitant que es vol facilitar la implantació de renovables, es donen facilitats per a instal·lacions de construcció i reparació d'embarcacions en sòl rústic (quan és una activitat que requereix un estricte control de tòxics). O s'admeten rebaixes en el control d'edificacions, quan hi ha un llarg historial de casos que acaben en disciplina urbanística.

El Decret ve marcat per unes apostes que deslegitimen davant la ciutadania que espera que les institucions marquin camins més assenyats que els que s'han vingut transitant les darreres dècades. Potser és l'hora de fer sentir amb més força aquestes veus. 

Comentaris

Impugnacions

Sabem que la Justicia és lenta i cara, però no hi ha manera legal d'aturar tot això?

Decepció pel decret

Òbviament és lamentable apostar per aquest model, ja que aquestes mesures deriven cap a una insostenibilitat que agradeix el nostre entorn, malmetre la salut ambiental no és ni fora un bon negoci. Seguir estant present...com sempre, cada dia per viure en un món més equitatiu. Què hem de fer, a banda de les accions individuals per tal de no fomentar una economia basada en aquests criteris? Recollida de firmes ja!!!!

Decepció

És la típica visió curta dels polítics, la seva manca de lideratge intel·ligent i la seva incapacitat per entendre la crisi actual com una oportunitat per canviar de paradigma i obrir-se a un model nou i sostenible. Es venen a qui els vulgui comprar. Totalment d'acord que és l'hora de fer sentir amb més força les veus de la ciutadania que espera més sentit comú, més intel·ligència d'aquests líders.

Signatures?

Podriem fer una campanya de recollida de signatures per impedir-ho? Té sentit?

No entenen res

Evidentment, per sortir d’aquesta necessitem una empenta macroeconòmica. Açò vol dir injectar doblers i totes les administracions han de col·laborar en afavorir-ho. Però microeconòmicament tota crisi és una oportunitat per guanyar eficiència. Ara és el moment de fer el contrari del que diu l’article. Treure les primeres línies, reduir activitats nocives al camp, etc. (amb indemnitzacions si cal). Reduir oferta però que quedi la millor. Podar per fer que creixin les branques interessants i llevar males herbes. Res gaire difícil d’entendre.

Decepció pel decret

Cap extrem es bo. El GOB per a mi s'equivoca quan fustiga hotels que fa decades que existeixen i que tenen sa virtut d'acumular nombrosos turistes en un espai relativament limitat en tant que construccions en alçada. Es a dir, que presenten un bon rati de capacitat hotelera vs territori urbanitzat (i per tant destruit com a natura). No advoc pas per permetre'n mes, però crec que es un error erigir-se en un tribunal d'Inquisició remanant llicencies de fa decades, tot intentant cercar qualque irregularitat per a fer mal. As final, vivim des turisme, no de l'aire. Benvinguda sia una "amnistia" si persegueix ser un instrument que permeti uns millors nivells de qualitat hotelera, de qualitat de turistes, i de manteniment de llocs de treball, no de sa seva destrucció.

Però amb sentit comú

Però amb sentit comú. Com a mínim, ja que els hotels i els turistes tenen el privilegi d'estar a primera línia, com a mínim no s'hauria de permetre cap ampliació, i fomentar l'estalvi d'aigua i d'energia. Això no hauria de ser discutible. Turisme ecològic i de qualitat és el que convé a Menorca.

Quina pena!

No soc de les Baleares, tot i que estimo les seves platges I espai naturals con qui més. Cada cop que sento notícies tan tristes de destrucción de la natura, visc tenallat per la impoténcia i la tristesa. Quina pena que uns paisatges tan meravellosos s'esfondrin als nostres ulls de manera tan lletja. Espero que es resolgui aquesta situació favorable als ecologistes I als amants de la natura. Fora especulació!

menorca

Sense noves plaçes ni alçades, no s'augmenta alçada, ni es fan noves habitacions, per tant s'interpreta, com a espais per instalacions, espais com per exemple energies renovables, o per augmentar sa qualitat de s'hotel, Zona comú etç.. sempre orientat a millorar s'oferta cap a un turista de més qualitat. Entenc que aço també es fa per incentivar s'economia (manobre.. electricista.. fontaner) perque aquest hivern tenguin colque reforma (en dos dies no pitjes un boto i de cop tenim una economia industrial i diversificada renovable.. molta gent viu d'aço, no tot son funcionaris de sillón amb paga asegurada a final de mes). Per tant, dit aço, no més habitacions, no més plaçes, no mes alçades visuals, en resum QUIN PROBLEMA TENIU?????????????

Decepcio i mesures

Bon dia, realment esperar que els altres ens donin el que nosaltres, creiem o ens agradaria, pot donar molta frustació i patiment. Per tant mes que revolcar-nos en el que "no es fa be", podem mirar o enfocar o fer quelcom, des de l'acció concreta? La critica, la lluita, la desaprobació ens semblava que era una eina, però ara potser en calen de noves. "En contra de", personalment no em serveix, escolleixo "A FAVOR DE..."

De canvi de model econòmic res, per desgràcia

Dins el marc neoliberal en què estam, per desgràcia, no ens ha d'estranyar que les mesures siguin de fer el que demana el capital i no el que seria millor. Més que aquestes mesures, que es poden discutir o no, però que mantenen el monocultiu turístic, crec que s'hauria de recaptar doblers d'on n'hi ha (grans empreses) i començar a diversificar l'economia, fer un canvi de model energètic, acabar amb pràctiques contaminants i millorar els serveis socials.

decret-llei

com ja fa un munt d´anys va dir sir w.churchill a l´endemà de perdre unes el.leccions a anglaterra"es poble en democràcia quan vota no se equivoca,dit açò, vull afegir que cada poble té es govern que es mereix"salut!

Tot destruit i contaminat.

Ja tenim las illes destruides i contaminades i ara les destruiran encare mes. Quin poc cervell senyors polítics. Només ós importa els diners i el silló.

Tristesa i decepció

Si, firmes i el que sigui més útil! però ja es veu no tothom enten que"el pa d'avui serà la fam del demà" del nostres descendents

Decepció

Quins polítics ... Recolliu firmes,ja!El GOB l’hem d’ajudar a lluitar.

Hotels inútils

Per bé o per mal, aquesta pandèmia reduirà dràsticament el turisme. I tant de bo que no sigui una disminució conjuntural. Acceptant això, de què serveix posar més diners en hotels de gran capacitat si, presumiblement, no tornaràn a omplirse durant molt de temps o mai més. Potser fora bo d'una vegada pensar en turisme de més qualitat i en molta menys quantitat. En aquest model els hotels de centenars de cambres no tenen cap sentit.

Quina pena

Quina pena, el que costa el que estava previst.... Carregant damunt la natura els errors humans.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.