Back to top

Dansa i investigació corporal sense plàstic

L’associació cultural Cuerpo Sin Órganos se suma a la lluita contra els plàstics. L’associació organitzadora de les jornades de dansa, pensament i investigació corporal “Experimenta Butoh Soma Menorca”, ha firmat el conveni amb el que es compromet a no emprar vaixelles de plàstic d’un sol ús durant l’esdeveniment.

Aquestes jornades, que se celebren cada dos anys a les Pedreres de s’Hostal (Lithica) a Ciutadella, ja porten cinc edicions i en cap d’elles s’ha emprat vaixelles d’un sol ús. Conscienciats amb la problemàtica dels residus plàstics a la mar, l’associació Cultural Cuerpo Sin Organos ha volgut anar una passa més enllà i s’ha adherit al #Compromis2020, el qual vol eliminar per 2020 el màxim de materials plàstics no reutilitzables de la societat menorquina.

En els últims 50 anys hem viscut una plastificació del nostre entorn, mirem on mirem trobarem aquest material; la roba que ens posem, els cosmètics que usem, les eines que emprem i un llarg etc. El principal problema el trobem en el fet que gairebé la meitat de la producció mundial de plàstic, uns 200 milions de tones a l’any, es destina a objectes d’un sol ús. Els sistemes de gestió de residus no estan preparats per processar aquesta enorme quantitat d’aquest material i per això el 78% acaba a abocadors o a la natura on pot trigar centenars o milers d’anys en desaparèixer.  

Per lluitar contra aquesta epidèmia que contamina el planeta i degrada els ecosistemes, no n’hi ha prou amb buscar nous materials que substitueixin el plàstic. Necessitem fer un canvi en la cultura de l’usar i tirar i tornar a un sistema de reutilització, com es feia no fa tants anys.

Un exemple de bona pràctica, quan parlem de festes, seria la de portar la nostra pròpia vaixella reutilitzable de casa. De fet, alguns col·lectius de l’illa ja demanen als usuaris que portin la seva pròpia vaixella quan organitzen celebracions. En el cas que les condicions de la celebració no permetin la reutilització, sempre existeixen opcions de vaixella fetes amb materials biodegradables.

A partir d'un acord amb la Fundació per a la Preservació de Menorca i la Fundació Marilles, el GOB està servint vaixelles biodegradables a aquelles entitats que s'estan apuntant a fer el canvi a les seves festes i activitats. Es tracta de materials elaborats amb cel·lulosa provinent del rebuig vegetal de la canya de sucre, i també de cartró, fusta i fècula de blat d'indi.

Animam a totes aquelles entitats i associacions de l’illa que vulguin sumar-se a la iniciativa, que ens contactin per més informació. 

Aquí podeu trobar la relació d'entitats que s'han sumat al Compromís 2020.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.