Back to top

Crespó negre contra l'abocament de fangs al mar

Penjar alguna tela negra en senyal de protesta per l'abocament anunciat de fangs del port de Maó al mar.  El GOB proposa a la gent que està en desacord amb el vessament de fangs davant Rafalet i s'Algar, que ho faci visible al públic penjant a finestres, barques o vehicles, una tela negra.

El Molí del Rei, local social del GOB, ha mostrat avui dues grans pancartes negres, sobre les quals s'hi ha dibuixat l'esquelet d'un peix. El crespó negre és un senyal de dol, perquè les obres que ha adjudicat recentment Autoritat Portuària, derivaran en la pèrdua d'un ecosistema marí ben conservat, vora la costa de Sant Lluís.

Avui dimecres, a les 20 hores, el GOB oferirà una xerrada sobre la polèmica dels dragats, amb posterior debat. Serà en el local social de l'Associació de Vesins de Punta Prima (C/ Ponent, 1).

En relació al nou informe emès per l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO), el GOB creu que no contradiu els aspectes essencials de l'anterior pronunciament fet en març de 2012. Recordem que fa un any, l'IEO va dir que, d'acord amb els nivells de contaminació que surten al port de Maó, hi ha estudis de referència que recomanen no abocar aquests fangs al mar. Els nivells de contaminació no han canviat perquè hagin passat uns mesos. Si els fangs de Maó tenien un excés de metalls pesants en 2012, també els tenen en 2013.

En el nou escrit que ara s'ha conegut, l'Institut diu que s'està treballant en la millora i l'actualització de les recomanacions de gestió dels materials de dragats. El problema és que, mentre s'actualitzen, potser d'aquí uns dies comencin els abocaments davant la costa menorquina, i això serà després irreversible.

Autoritat Portuària tenia l'oportunitat de treure amb una draga absorbent els llims de les zones especialment contaminades (la contaminació es concentra a les parts més fines del sediment) i evitar abocar-ho al mar. Això no eren 200.000 m3, eren uns centenars de m3 que s'haurien pogut tractar a terra.

Però ha decidit abocar-ho tot a la zona de Rafalet i s'Algar. Qualsevol persona pot entendre que els llims, abocats al mar, es traslladaran molt més enllà de la zona d'abocament. Arribaran a la costa, a les platges, als peixos i al marisc.

Per cert, l'IEO també demana que no s'afecti a l'època de reproducció del raor. La temporada de veda d'aquesta espècie comença dia 1 d'abril i s'ha anunciat que les obres de dragat començaran dia 20 de març. Després de l'abocament no hi criarà ni el raor ni cap altra cosa.

Davant aquestes irresponsabilitats, posem una tela negra.

Comentaris

Abocament de fangs

...i no es podria organit-zar al port de Maó, un moviment de barques de pesca i altres, amb sa bandera negra per aturar aquest desgavell?

moviment actiu!

proposo anar amb barquetes al port de maó , amb banderes negres i aturar aquest desgavell, hem de fer acció directe, no pot ser només penjar banderes , a ells els hi és ben igual! els hi hem de demostrar que no volem, mobilitzar als menorquins!

Ni paraules, ni manifestacions, ni teles negres

És un gest super emotiu i molt simbòlic això de la tela negra. Però tots sabeu el que fan els polítics amb aquestes coses, veritat? El veuran, es netejaran el cul amb la nostra tela negra i continuaran com si res. Potser ha arribat el moment de fer alguna cosa menys simbòlic i més real.

Vertido de fango contaminado

Sea como sea tenemos que actuar, en la reunión de ayer en Punta Prima algunos de los asistentes decidimos poner carteles en los coches diciendo no al vertido, que cada uno contacte con la mayor cantidad de personas posibles para difundir esta atrocidad y convocar a los 11,30 en la explanada o a las 12 en Autoridad portuaria (puerto de Maó) portando carteles, ropa o lo que cada una quiera pintado de negro como alusión al vertido. Tenemos que plantar cara

ACTUA JA

Qui estigui interessat/da a fer alguna cosa, etreu a la pagina del facebook ACTUA JA , o envieu un email a:actua.ja@gmail.com NO ESN QUEDAREM DE MANS PLEGADES!

Signa aquí!

També podeu signar aquí! https://www.change.org/petitions/a-la-autoridad-portuaria-que-no-se-vierta-mercurio-en-la-costa-de-menorca-2?utm_campaign=friend_inviter_chat&utm_medium=facebook&utm_source=share_petition&utm_term=permissions_dialog_false#share

https://www.change.org

https://www.change.org/petitions/a-la-autoridad-portuaria-que-no-se-vierta-mercurio-en-la-costa-de-menorca-2?utm_campaign=friend_inviter_chat&utm_medium=facebook&utm_source=share_petition&utm_term=permissions_dialog_false#share

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.