Back to top

Convocatòria manifestació anti petroli a Maó. Dimecres dia 2

Fraret afectat per petroli en aigües de Menorca

Les amenaces de grans prospeccions per a buscar petroli al voltant de les illes segueixen plenament vigents. Aquest pròxim dimecres, dia 2, hi ha convocada una manifestació a les 19:00h a l'Esplanada de Maó a la qual és important assistir.

Tres projectes s'estan tramitant actualment davant el govern central, amb l'objectiu d'aconseguir autoritzacions per a dur a terme unes activitats que serien enormement negatives per al nostre entorn marí.

Les companyies Repsol, Schlumberg i Spectrum van presentant les corresponents documentacions i fan avançar els tràmits per poder realitzar tant les problemàtiques prospeccions sonores per tot el mar que ens envolta, com posteriorment, dur endevant perforacions de recerca de petroli.

Els aspectes tant ambientals com econòmics que impliquen aquestes iniciatives, fan que no sembli tenir massa sentit, des d'una perspectiva d'un govern que defensi els interessos generals, tramitar projectes d'aquest estil.

Ambientals, perquè la distància que recorren les potentíssimes ones sonores que s'usen per a prospectar (un dispar cada 10 segons, les 24 hores del dia, durant mesos i mesos) no deixaria un racó del mar sense afectar. Econòmiques perquè el maltractament del medi marí i els vessaments accidentals que sempre rodegen les extraccions de petroli no són compatibles amb un dels pilars econòmics de tot l'estat, com és el turisme de litoral.

El govern central, sota la persona del Ministre Soria, ha manifestat vàries vegades que la justificació està en reduir la dependència energètica de l'exterior, que representa una factura enorme. Això, que podria ser un argument de pes, no resulta en absolut creïble quan prové d'un govern que impedeix el desenvolupament de les energies renovables.

Si el govern treballés per als interessos de la ciutadania, no només permetria, sinó que fomentaria la implantació adequada de les energies renovables perquè, a més de reduir la dependència exterior, també permetrien disminuir de manera molt significativa les emissions de contaminació a l'atmósfera.

La paralització de les energies renovables que s'ha fet a l'estat espanyol fa empegueir davant la resta d'Europa i del món. Inversions ja fetes s'han vist seriosament afectades pel canvi de condicions a posteriori, generant una inseguretat jurídica enorme i provocant la presentació de nombrosos contenciosos davant tribunals internacionals.

Continuar apostant per les energies fòssils és un sense sentit en un món on el canvi climàtic ja s'està fent evident. A més, el desenvolupament de les energies més netes està identificat com una de les maneres importants de poder generar llocs de feina. 

Des del GOB creim que els tres projectes presentats per cercar petroli al nostre voltant no responen més que a interessos molt concrets de les respectives companyies, però com qui mos ha de defensar no ho fa, és del tot necessari participar en els actes de protesta ciutadana. El col·lectiu Menorquins pel Territori ha convocat una manifestació sobre aquesta qüestió pel pròxim dimecres, dia 2, a les 19 h, a la plaça Esplanada de Maó, que mereix tot el suport.

Adjunt a aquesta notícia hi trobareu el manifest que s'ha usat per a convocar la gent. Apunteu-vos i difoneu l'acte. Moltes gràcies.

Comentaris

Estrany horari de la concentració

Estant absolutament d'acord amb la necessitat de aturar la destrucció del nostre hàbitat per part dels interessos econòmics dels poderosos, haig de fer públic la meva sorpresa i estranyesa per l'elecció del dia i hora. En absolut qüestiono el treball d'anys de lluita (en molts casos incompresa) del GOB. Sense la lluita del GOB, per exemple evitant la destrucció i urbanització del territori, els interessos conservadors (¿) turístics no podrien oferir i promocionar les excel·lències de la Reserva de la Biosfera, en un hipòcrita posicionament posterior. Però donada la importància i gravetat del tema que motiva la convocatòria de manifestació, no puc deixar de preguntar-me com és possible que es programi un dimecres a les 7 del capvespre: Per què es restringeix al màxim la possibilitat d'assistència a la majoria de persones?, Es tracta de complir l'expedient (quedar be), però impedint la veritable mobilització? Agrairia que algú m'expliqués la raó de tal despropòsit, ja que si hi hagués interès en la màxima repercussió i mobilització, es faria un dissabte o diumenge. I no em val el de "el que de ver vulgui venir, vindrà", això és una fal·làcia dels funcionaris del sistema, o millor, és un raonament típic del franquisme més reaccionari. Quin interès existeix en que una cosa tan important per al nostre futur es converteixi en una festeta alternativa per a quatre col·legues, i el que és més important, evitant el veritable impacte social? Havent tingut, i tenint, moltes altres possibles dates, espero que algú em doni una resposta raonable i de pes. Si no és molt demanar. Com a ciutadà que ha recolzat altres manifestacions i lluites per la defensa del nostre territori des de fa gairebé quaranta anys, en tinc tot el dret. Salut Per cert, el canvi climàtic i l'escalfament global és una altra farsa manipulada i fomentada per les mateixes jerarquies dominants

Hola Xavier, com a membre del

Hola Xavier, com a membre del col·lectiu Menorquins pel Territori t'inform, la data i hora escollida és aquesta ja que és un acte que portem organitzant des de principis d'estiu nosaltres, joves que estudiem fora i que la majoria marxa a mitjans de setembre, pots entendre que és difícil organitzar una mobilització així i, com a mínim, era necessari agarantir la nostra assitència, ja que en aquell moment no sabíem la repercussió que podia tenir ni si podríem moure molta gent. Per altra banda no era exactament aquesta la data escollida però davant els imprevistos que vam tenir donat que són els dies previs a les festes de Maó, plens d'actes als que van bona part de menorquins, vam haver de modificar-ho i triar aquest dia, abans del que teniem pensat però ja passat l'agost, quan molts deixen de treballar. També, pel que fa a l'hora, vam pensar que un 2 de setembre la gent no surt al carrer a les 12 del migdia per la calor que fa, o va a la platja, així que es va decidir fer a una hora on es pugués estar al carrer durant una bona estona i estar agust. Ens sap greu que no hi pugui assistir tota la gent que voldria, inclosa gent del col·lectiu que ha estat organitzant l'acte, i en som conscients que molts tindran aquest problema, però de veritat que s'ha intentat triar la data de la millor manera possible tenint en compte aquests preceptes. Salut i lluita!

Contesta per Clara

Hola Clara, moltes gràcies per contestar. Segueixo pensant que és una pèrdua absurda d'oportunitats per amplificar l'acció (aquest cap de setmana hi hauria moltíssima més gent inclosos els visitants sent encara agost), però si penseu que no és possible, vosaltres decidiu. Salut i sort

resposta a Xavier

Has de tenir en compte, Xavier, que aquest cap de setmana eren les festes de Sant Lluís i que no hauria vingut, i el pròxim cap de setmana ja són festes de Maó i està ple d'actes. Me sembla ben triat es dia, era difícil fer encaixar una manifestació en aquestes dates, i més val això, que res! salut

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.