Back to top

Control i restitucions en les extraccions de biomassa forestal

Davant els repetits casos de descontrol que s'estan donant a Menorca en les operacions de biomassa forestal, el GOB ha escrit al Conseller de Medi Ambient del Govern Balear, Gabriel Company, recordant que és la seva conselleria que ha de fer la vigilància, perquè és qui ha autoritzat aquestes operacions.

El GOB creu que l'aprofitament forestal no té perquè ser un problema si es fa en condicions. Es tracta d'un recurs renovable i d'una interessant alternativa energètica, tot i que seria molt millor si l'ús energètic es fes a la mateixa illa.

Però mentrestant, cal evitar que es continuïn donant casos d'abusos. El GOB ha hagut d'intervenir per frenar excessos a Sa Roca, a Coves Noves i a Son Saura. Ara, les agressions al camí de Cavalls en el tram de la Mola de Fornells també són motiu de polèmica. Aquestes males pràctiques estan derivant en una mala imatge pública d'un aprofitament que podria ser sostenible.

En l'escrit dirigit a Company, s'apunten varis motius que estarien a l'origen del conflicte. Per una part, la manca de control en les successives subcontractacions que s'han observat. Al final els operaris que estan sobre el terreny tenen tan poc marge de benefici que acaben aplicant sistemes de rendibilitat que incompleixen les condicions.

Després hi ha l'ús de màquines de gran dimensió en espais i boscos que no tenen envergadura suficient. I per últim, una manca de vigilància, que contrasta amb l'habitual control que el personal de la Conselleria sol efectuar sobre petits aprofitaments. En varis casos, s'estava deixant tot el brancatge de poca dimensió al bosc, amb el consegüent augment de perill d'incendi que implica.

També s'ha enviat un escrit al Conseller de Mobilitat de Menorca, Luis Alejandre, perquè és qui té la competència en el Camí de Cavalls. Aquí se li demana que intervengui per frenar les transformacions que aquesta senda està patint a la Mola de Fornells degut al pas constant de gran maquinària, i que motiva repetides queixes d'usuaris que hi passegen.

El GOB suggereix a Alejandre que exigeixi a l'empresa que opera a la zona esmentada que assumeixi un pla de restitució del tram del camí. Es fa molt difícil demanar determinades pautes de comportament als ciutadans que són usuaris del camí de Cavalls, si al mateix temps es permeten afectacions com les del cas que ens ocupa.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.