Back to top

Contra les amenaces urbanístiques de Menorca

Barranc d'Algendar. La banda de ponent perdria la protecció urbanística.

Alguns interessos privats s'estan obrint pas per poder urbanitzar determinats indrets emblemàtics de Menorca. L'equip de govern del Consell Insular està cedint a la pressió de determinats grups de pressió, i els efectes poden afectar seriosament la imatge turística de l'illa. El GOB iniciarà una campanya d'oposició frontal.

El GOB ha analitzat i valorat aquests dies el contingut de la Norma Transitòria que el Ple del Consell Insular va aprovar fa una setmana i que s'enviarà al Parlament per a la seva autorització. Es considera la regressió més important experimentada a nivell territorial en el període democràtic, tant pels continguts com per les formes que s'estan usant.

Recordem que el text que es va dur al Ple del Consell no ha passat cap tràmit d'informació pública. S'ha impedit de manera premeditada la possibilitat de participació ciutadana i es pretén aconseguir per via d'urgència coses tan impactants com la desprotecció urbanística dels barrancs d'Algendar i de Binigaus, de Macarella o de Cala Tirant.

Tot el sòl rústic pot quedar també desprotegit en funció de com es concretin alguns dels punts que s'han aprovat, que suposen un autèntic xec en blanc. La proposta de Norma Transitòria està redactada amb un llenguatge intencionadament ambigu, per dificultar la comprensió social de la modificació proposada.

Els canvis que el Consell Insular està impulsant suposen una contradicció frontal amb els principis de la Reserva de Biosfera. El GOB demana a l'equip de Santiago Tadeo que sigui responsable amb el compromís internacional que s'acaba d'adquirir davant la UNESCO per ser seu mundial de la sostenibilitat.

I també es demana que es sigui responsable amb la pèrdua d'imatge turística que determinats canvis poden suposar per a Menorca, que té com a distinció prioritària la conservació del seu territori.

El GOB ha acordat iniciar una campanya d'informació i mobilització social en contra d'aquesta regressió, que res té a veure amb la necessitat de fer front a la crisi i sí molt amb la cessió a interessos clarament particulars, que aprofiten l'argument de la crisi per obrir-se pas.

El GOB durà a terme una tasca jurídica d'anàlisi del fons i de les formes. Així mateix, elaborarà un informe que serà remès a la UNESCO.

El primer acte informatiu es durà a terme el pròxim dimarts, dia 3, a es 20:15 h, a la seu del Molí del Rei, on s'explicaran els efectes de la combinació del projecte de Llei Turística, el Decret de Mesures Urgents i la Norma Transitòria.

Comentaris

Nous temps, noves solucions

No soc partidari de permetre que el govern de dretes campi com pugui en el temps que tingui (fins les eleccions ons els treguin) però pensant en certes condicions que van posar als parcs fotovoltaics penso que es podria intentar alguna mena de consens per desenvolupar segons quines coses. Per exemple; si es vol fer una actuació urbanística en una zona rústica o amb algun grau de protecció més tou, que se'ls deixi. Però amb unes condicions; que -igual que els parcs fotovoltaics- es construeixin amb la condició de ser fàcilment desfets, sense ciment si cal. Amb materials de quita y pon. Sense causar agressions al medi. I que els hi costi un ou. Menorca no es ven a qualsevol preu. Ecotaxa dins del preu de la llicència. Son algunes idees de les que m'agradaria també saber què en penseu.

Solucions als nous temps

La negociació que es va tenir amb els parcs fotovoltaics responia a la voluntat de fer possible el desenvolupament d'una energia neta, molt necessària en una illa que s'abasteix quasi totalment d'energia fòssil. Els acords que es van aconseguir, amb un esforç de diàleg considerable per totes les parts, han creat un nou model de parc fotovoltaic, que no s'assembla gens a les intervencions agressives d'altres indrets i que són, com bé dius, molt reversibles. Però perquè això sigui possible cal que hi hagi voluntat de diàleg. El problema que tenim ara i aquí, és que l'equip de govern del Consell no accepta el diàleg en termes urbanístics. Si no fos així, no actuarien per via d'urgència i sense cap opció de discussió ciutadana. En el GOB comprenem perfectament la situació excepcional de crisi econòmica. Com a tal, és lògic que es vulguin impulsar algunes mesures d'incentiu i també que s'intentin fer més curtes determinades tramitacions, inexplicablement llarguíssimes. Si hi hagués un full de ruta que identifiqués un llistat d'actuacions raonables que es volen dur a terme, podriem analitzar el "com" es duen a terme, que és el que tu proposes. Però el que s'ha posat damunt la taula és la desprotecció generalitzada de l'illa amb perspectives urbanístiques. Les inversions que hi havia previstes per fer nous parcs fotovoltaics estan aturades, i en canvi estem obrint la possibilitat d'urbanització a indrets extremadament valuosos. Deduïm, per tant, que l'equip de govern del Consell Insular no té full de ruta per reactivar l'economia i que determinades persones estan aprofitant la sensació de crisi i de manca d'experiència de la major part dels consellers, per orquestrar un canvi radical en el futur territorial de Menorca. Davant això, creim que la població, resident i visitant, que estima Menorca, ha d'alçar la veu.  

política franquista

aquest govern de m_ _ _ _ _, no sap que la gent ve a menorca per la seva bellesa i no pas per els hotels? si destruim naturaleza per posar ciment, qui trobau que vindra a una illa de ciment? preferiran anar a venidor, almenys els hi surtirà més barat. El que s'ha de fer, és llevar aquest turisme massificat de sol i platja i proposar-ne de alternatives, com turisme esportiu, de senderisme i també, unaltra factor és no tenir que dependre tant del turisme i donar més facilitats als pagesos que ens proporcionen uns productes locals exquisits, però preferin importar-los de l'estranjer...

La Norma Transitòria... cap a on?

Està clar que aquesta gent es passa pel forro la bellesa, la natura i demés mandangues. El que els interessa és fer negoci, i si per això cal vendre territori, dons es ven al millor postor. Per a ells la única sostenibilitat possible (parauleta que la tenen gastada de tant d'usar-la) és la capitalista en el sentit més pur del terme (invertir per obtenir benefici). Comanda el que és negoci, i com més millor. Les conseqüències, ja se les trobaran els que venguin darrere.

Opinio Italiana

M'encanta Menorca durant molts anys per la natura, per il campo i la seva gent. A Itàlia no conec cap lloc on la natura està tan ben conservat Protegir Menorca de la especulació es important. Barbara de Milano, Italia

Amenaces urbanístiques

No hay que consentir más destrozos en Menorca. ¿A qué obedece esta forma suicida y destructora de legislar? ¿A intentar sacar todo el dinero posible durante los cuatro años que están en el poder y después que lo arregle el que venga? ¡Basta ya!

Amenaces urbanístiques

Cal protegir la bellesa de Menorca, les platges verges, el camp menorquí contra els especuladors. Prou ciment a Menorca ! Il faut préserver le patrimoine naturel de Menorca, la beauté de cette île, ses plages magnifiques qui restent encore vierges de constructions, sa campagne paisible contre l'appétit vorace de tous ces prédateurs constructeurs, promoteurs ou politiques qui n'ont qu'une obsession : gagner de l'argent en détruisant la nature. Fernand, un turista de França encantat per Menorca i pels Menorquins

més des de Itàlia

crec que s'hauria de plantejar seriosament la retirada de la "medalla" de reserva de la biosfera no pot ser que aquesta gent se l'apunti i alhora cementifiqui l'illa Molt bé això de l'informe a l'UNESCO Força GOB!

Alçar la veu

És insultant els arguments manipuladors que exposen per cometre aquesta perversitat contra Menorca ,la seva gent i la gent que l’estima. Hem de lluitar des de Menorca ,informar a l’UNESCO i a tota la gent que pugi donar suport per evitar aquest desastre. Això exposen: “Mesures urgents per a l'ordenació urbanística sostenible per tal de contribuir a reduir i aturar la reducció d’activitat econòmica i l’augment de persones en atur i afavorir les activitats econòmiques, recuperar creixement del nombre de persones ocupades i cohesió social.” Gràcies GOB per ser-hi

Aturar-los

Es podria redactar un altre document en format Word que assenyali un valor conjunt de cohesió social: poder fer aportacions d’idees i plans de viabilitat consensuals, percebudes com justes entre tots els ciutadans menorquins i que aquestes siguin respectades, com que hi hagi una acció percebuda d'interès comú. Difondre’l per tota sa xarxa per fer pressió i no acceptar el proposat per el PP donant alternatives valides per el territori i l'economia de Menorca. Per cert que en diu ara el qui va redactar el PTI i va rebre el “premio nacional de arquitectura”? Ell deia: “Corresponde ahora a la sociedad menorquina protagonizar la transformación en acciones positivas del Proyecto territorial propuesto por el PTI para así desplegar su potencialidad como instrumento promotor de un desarrollo más armónico, equilibrado y equitativo de un territorio singular cuyo disfrute es solo un préstamo de las generaciones futuras”

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.