Back to top

Contaminació industrial a Trebalúger

La depuradora aboca al torrent que va a Trebalúger

Alts nivells de mercuri, arsènic o zenc, apareixen en analítiques fetes a les aigües de Trebalúger. La nova depuradora de Ferreries ha d'afrontar seriosament el problema de la contaminació industrial sense més demores.

Trebalúger és una platja verge i paradisíaca. Els intents d'urbanització de finals dels vuitanta es van poder aturar gràcies a la mobilització ciutadana i l'ús de la via judicial. Però la qualitat de les seves aigües pot estar francament en perill degut a la contaminació que podria estar arribant des del torrent, que rep l'efluent de la depuradora de Ferreries.

Un estudi elaborat per la UIB i l'IMEDEA, a partir de cultiu de musclos en els ports de Maó, Ciutadella, Fornells i a la platja de Trebalúger, va donar com a resultat que aquest indret verge ofereix resultats molt alts en determinats contaminants. Els musclos filtren l'aigua i retenen nutrients. Si l'aigua està contaminada, les analítiques sobre els moluscs ho evidencien.

Així, Trebalúger supera als tres ports en contaminants com l'Arsènic, el Mercuri i el Zinc. I arriba a concentracions també molt altes de Cadmi, Coure i Seleni.

La depuradora de Ferreries està preparada només per depurar les aigües d'origen domèstic, però rep també les aigües del polígon industrial. Les indústries estan obligades a fer una depuració prèvia abans d'abocar al clavegueram, però no hi ha cap sistema de control establert, malgrat que el GOB ho va demanar formalment abans que el polígon es connectàs.

Si hi ha indústries que aboquen contaminants importants al clavegueram, la depuradora municipal no els elimina i van a parar al torrent de Trebalúger, on s'aboca l'aigua teòricament depurada. El torrent passa pel barranc i acaba a la platja. Tot aquest paratge està declarat ANEI i Xarxa Natura 2000.

Ara hi ha una nova oportunitat de frenar aquest greu problema, si s'atenen les al·legacions que el GOB va presentar al nou projecte de depuradora que ha construir la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear. Es va demanar, entre d'altres coses, que s'instal·lin arquetes de control entre l'abocament de cada indústria i el clavegueram general, a fi de poder fer inspeccions sense previ avís.

Fa 6 mesos que es van presentar aquestes darreres al·legacions i encara no s'ha rebut resposta de la Conselleria. Si el nou projecte no contempla solucions efectives, s'acudirà a la Fiscalia de Medi Ambient.

Comentaris

Contaminacion Industrial a Trabaluger

Estais haciendo un muy buen trabajo, y vos felicite.Por un señor a 1quien no l'importe contaminar.(ahora a saber si esta pequeña o grande industrie esta consiente del daño que esta haciendo) Cada dia la gente es mas Egoista y no l'importa si hace daño o no.Si esta consiente es para llevarlo a los tribunales.

contaminació Trebaluger

Avui tenía un bon día peró ja me l' han fotut. Irregularitats, incompliments, demores. Aixó no s' acabarà fins que els funcionaris responsables paguin de la seva buixaca les malifetes administratives, si algun día arriben les sancions.

Gràcies per existir!

Si no fos per el GOB, Menorca seria totalment diferent de com la coneixem. Esper que mai vos canseu de fer aquesta gran feina i vull que sapigueu que teniu es recolzament total de tots es vostres socis i sa majoria de sa societat menorquina per a dur aquestes irregularitats a ses instàncies que faixin falta per tal de que siguin solventades!! Una abraçada!

contaminació, construcció..qualsevol cosa contra natura

Porque no se hace una recogida de firmas on -line , tal como hacen otros grupos de denuncia en internet y las firmas se presentan al consell o al organismo competente. Si somos muchos en relación a los habitantes de la isla los que firmamos, no podrán ignorar y cualquier cosa que se haga contra natura sin la suficiente justificación, NO SE PUEDE. La tierra es nuestra madre y cualquier herida es responsabilidad nuestra, a los que vivimos aquí nos toca defender y curar Menorca de las agresiones medioambientales. Lo que hacemos hoy es futuro para los que vendrán,"el pan para hoy muchas veces es hambre para mañana" como bien sabéis sobretodo y entre otros, vosotros, gente del GOB .

Contaminació industrial a Trebalúger

Moltíssimes gràcies per una informació tan necessària. El que m´agradaria es tenir dades més concretes, com quin es el nivell de contaminació en xifres, i quines industries locals poden estar produint aquest tipus de contaminació.

Contaminacio Trebalúger

Gracies per la vostra feina. Tinc que dir que soc de Tarragona, pero tinc familia a Ciutadella. Des de el primer cop que vai visitar l'illa men vai enamora. Teniu el meu soport com a socia per tot el que feu. Com be heu dit el que es tindria que poder fer es poder separa els abocament de les diferents empreses per separat per poder saberne l'origen, aixi com saber a que es dediquen aquestes industris per tal de buscar mesures per evitar la contaminacio al maxim.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.