Back to top

La garnera del turisme

Amb l'excusa del turisme, s'afavoreixen les construccions il·legals.

La necessitat d'adaptar-se als importants canvis que ha experimentat el món turístic en els darrers anys, així com la recerca de rehabilitació de zones amb oferta obsoleta, estan justificant la tramitació d'una nova Llei Turística per a Balears. Però alguns estan aprofitant l'ocasió per intentar ficar-hi articulats que res tenen a veure amb el turisme i que, ben al contrari, només poden causar perjudicis a aquesta activitat econòmica.


Poca gent discuteix que Menorca no pot competir en preu. Ni en turisme ni en quasi cap altra cosa. Si volem que la gent vengui a l'illa a fer turisme, cal que oferim atractius difícils de trobar a altres indrets. Si perdem aspectes que ara ens diferencien, serà més complicat convèncer la gent perquè vengui a l'illa, atès que resulta més car venir aquí que optar per molts altres llocs turístics més "estàndars".

Menorca és especialment coneguda i apreciada per molta gent gràcies a la conservació del medi que s'ha sabut dur a terme fins ara. Això és el que ens fa diferents. La gent fa l'esforç (econòmic) de venir fins aquí perquè pot conèixer platges magnífiques sense urbanitzar, perquè observa uns paisatges agraris on les edificacions només surten de tant en tant. Darrerament, i cada vegada més, també hi ha gent que ve atreta pels passejos que es poden fer pel Camí de Cavalls, o per les ofertes de submarinisme a la reserva marina del nord. Aquestes són les coses que ens fan diferents.

Qualsevol professional turístic amb una mica de perspectiva, té clar que l'oferta turística no està només configurada pels establiments, sinó molt especialment per l'entorn. És a l'entorn on es podran veure coses, tenir experiències, contactar amb la vida del lloc que es visita. Un entorn que a Menorca és especialment privilegiat i que compta amb el segell destacat de Reserva de Biosfera.

Un entorn que ara es pot veure seriosament amenaçat per les disposicions que alguns pretenen introduir a una llei destinada al turisme però que s'està intentant usar per desfer l'ordenació territorial que tant ha costat aconseguir. I això cal evitar-ho. Qui està fent aquestes maniobres no pretén contribuir gens ni mica a la dinamització econòmica. Qui busca encara el consum de més territori només cerca fer un negoci especulatiu, fàcil i ràpid, però que no reparteix beneficis ni genera feina, sinó que ho acumula en molt poques mans.

L'esborrany de llei pretén que els edificis il·legals es puguin legalitzar si són objecte d'ús turístic o d'ús complementari al turístic. També es permetrien ampliar en un 10 % de volum. I encara més: si es tracta de projectes "elaborados por arquitectos, ingenieros o artistas de afamado renombre" (un concepte jurídic molt curiós, i probablement inconstitucional, perquè els ciutadans són iguals davant la llei), es podrien ampliar fins un 40 %.

Per si de cas, en el sòl rústic la llei també preveu eliminar la declaració d'Interès General i l'Avaluació d'impacte ambiental (no fos cosa que algú hi trobàs pegues). Considerant que un dels objectius de la Llei és eradicar la competència deslleial i l'oferta il·legal o clandestina, cal concloure que és una manera força original d'enfocar-ho. Un edifici que no ha pagat llicències ni altres tràmits obligats, i que aconsegueixi un arquitecte "de afamado renombre", no només competirà amb els que ho han fet tot bé, sinó que podrà ampliar fins un 40 % el seus volums.

Per altra part, la modernització d'establiments turístics (en urbà o en rústic, tant li fa) quedaria exclosa dels paràmetres de planejament territorial, urbanístics i turístics que ho puguin impedir. És a dir, ja no es tindria en compte la necessitat de buscar una mínima integració en l'entorn que abans parlàvem. Una altra disposició que xoca amb normatives superiors, en aquest cas europees.

Tot plegat, queda el dubte de saber si és que qualque grup de pressió ha aconseguit introduir aquestes propostes tan dissonants, o si és que a la Conselleria de Turisme (això seria molt pitjor) també s'han acabat creient la lletania de la campanya electoral que deia que la protecció territorial és la causant de la crisi. A Menorca encara sentim algun discurs oficial que diu que la principal eina per sortir de la crisi serà la modificació del PTI.

Segur que en els pròxims mesos Menorca aconseguirà l'atenció prioritària dels grecs, els portuguesos, els irlandesos, els italians, i qualque belga, que neden en una crisi més gran que la nostra i que encara no han entès quina és la causa.

Comentaris

cami de cavalls

seria bo ,que al finalitzar cada etapa del cami,s´hi trobes els numeros de telefon dels taxistas propers a fi de poguerse despleçar de nou a on sa deixat el coche. gracias

Arquitectes de prestigi

El tema de l'arquitectes, artistes, etc. "d'afamat renom" no deixa de ser, apart de "inconstitucional", de dubtosa objectivitat. A qui li ha de sonar el nom per ser "afamat". A més de "fama" hauria de ser bò esper. I dic jo que un arquitecte o artista bò és aquell que s'adapta i demostra el que sap fer amb la idiosincràsia de la zona on treballa - sigui per les lleis de la regió o pel que es troba en el mateix territori on ha d'actuar.

Sa garnera

SAAAAAAA garneraaa!!!! Avam si començam a escriure en menorquí!!! Que es açò de la garnera. Si es verb garnar no es català, es totalment Balear.

Ja hi tornam a ser

Aquesta gent que sempre defensa es balear contra es català m'agradaria saber quina definició s'inventen per a llengua catalana. Segons tots ets estudiosos (sí, hi ha gent -també menorquins- que estudia sa llengua i arriben a acords 'científics', igual que es metges, etc.) es 'català' és un conjunt de dialectes que formen aquesta llengua que se xerra a Balears, València, Catalunya, etc. Es català com a dialecte de Catalunya no existeix (ja mos passa an es menorquins, que mos agrada donar lliçons sobre la Xina quan no ham anat més enfora que a Maó..) A l'Empordà (segurament ni ho sabies) xerren amb s'article salat... què curiós eh? Com deu ser? A Girona xerren més semblant a Menorca que a Lleida (on xerren igual que es valencians). Idò ets estudiosos de sa llengua catalana, es van posar d'acord en crear un català estàndard (totes ses llengües estudiades tenen un estàndard que serveix per a sa premsa i ensenyament. S'estàndard és una varietat de sa llengua que realment no existeix, però que agafa part de tots es dialectes que té aquesta llengua per tal d'unificar-la i fer una 'manera d'escriure' comuna) i es va decidir que s'estàndard des conjunt de dialectes que formen sa llengua catalana-valenciana-balear (diga'l-hi com te doni la gana) emprarien s'article literari (el/la/els/les). I per cert, es ver garnar s'empra a tot es País Valencià i a molts poblets des Pirineus... roda un poc, homo!

llei turistica

Tal i com ho expliqueu sona molt malament. No deixa de sorprendrem la diferenta visio de la realitat entre els suposats emprenedors oficials i interesats varis, mon edificacio, gent sense gaires escrupols, i la gent amb mes consciencia. Quina diferencia. Com ens prenen el pel. Quines ganes de acer inoxidable i asfalt. Estem perduts.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.