Back to top

Salvem Son Bou i el turisme

Propostes del GOB
Passarel·les proposades per l'Ajuntament d'Alaior
Boscarla mostatxuda (Acrocephalus melanocephalon), espècie de conservació prioritària a Europa

El projecte que impulsa l'Ajuntament d'Alaior al Prat de Son Bou amenaça la seva conservació i degrada la imatge de Menorca com a destinació de turisme de natura.

L'economia de Menorca necessita que s'allargui la temporada turística. El turisme de natura  -senderisme, cicloturisme, turisme ornitològic- pot permetre atraure turistes fora de la temporada alta d'estiu. Menorca compta sobradament amb valors naturals com per oferir un producte d'altíssima qualitat, però açò implica també el repte de saber posar-los en valor sense degradar-los. Els turistes de natura moltes vegades tenen una educació i sensibilitat ambiental elevada, i es sorprenen desagradablement de certes pràctiques habituals a Menorca, com per exemple que hi hagi fems arreu o es tirin herbicides com allò més normal del món. El projecte de Son Bou és un clar exemple de poca sensibilitat ambiental i nul·la visió turística.

El GOB fa ja mesos que va proposar a l'ajuntament d'Alaior unes actuacions encaminades a donar a conèixer el Prat tant als veïns  com als visitants. Aquestes propostes ajudarien a augmentar l'atractiu turístic de la zona sense degradar-la. Bàsicament consisteixen en construir uns observatoris amb cartells informatius en plataformes elevades que permetrien la contemplació del prat, i poder-lo apreciar.

Els valors ambientals del Prat de Son Bou són molts, i han anat augmentant en les darreres dècades des de que es va deixar de sembrar. Actualment hi crien una dotzena d'espècies d'ocells aquàtics. Per exemple, als anys 80 hi va començar a criar la boscarla mostatxuda (Acrocephalus melanopogon), i actualment el 70% de tota la població de Menorca depèn del Prat de Son Bou. És una espècie declarada de conservació prioritària a nivell europeu, pel que existeix l'obligació d'establir mesures de conservació especial per aquest ocell. Un altre cas és el del gall faver (Porphyrio porphyrio), un ocell que es va arribar a extingir a tota Menorca, però que des de 1997 torna a ser present al prat i actualment també hi cria.

La construcció de passarel·les sobre el Prat de Son Bou implicarien la creació d'un fort impacte ambiental on ara no n'hi ha. Voldria dir un pas de molta gent a l'estiu,  que les empraria sense cap altra finalitat que anar a la platja. Açò implicaria la pèrdua de la tranquil·litat necessària per a la fauna, i també seria l'origen de fems i contaminació a les aigües del prat. Les passarel·les existents a altres llocs, com a les mateixes dunes de Son Bou o a la gola de l'Albufera des Grau, estan pensades per a minimitzar l'impacte que la gent provocava a aquests indrets. La gent ja anava a les dunes abans de les passarel·les, provocant problemes d'erosió. Amb les passarel·les s'ha minimitzat el problema. Res que veure, per tant, amb la situació del prat, on ara no hi ha problema per afluència de gent.

Per tant no s'entén l'argument de l'Ajuntament que diu que el prat està "actualment en estat de degradació", quan és tot el contrari. El Prat de Son Bou està en un procés de recuperació natural, i mai havia estat tan bé,  tot i que té alguns problemes. Tampoc podem entendre que es defensi la construcció de passarel·les sobre el prat perquè durant l'època que es sembrava arròs, i durant els primers anys de les urbanitzacions, es pogués travessar la zona humida per algun caminoi. La situació actual és molt diferent: Ara hi ha molta més població a les urbanitzacions i molts més turistes, i potenciar el pas pel prat generarà molt més impacte negatiu. I ara també hi ha molts més valors sensibles, fruit de la recuperació del prat. Ara el Prat de Son Bou és una zona protegida a nivell europeu, i estem obligats a conservar-lo. Allò intel·ligent seria entendre que la conservació del Prat de Son Bou és una oportunitat d'augmentar la competitivitat turística de la zona i no un impediment, com es desprèn del projecte de l'ajuntament.

Comentaris

SALVEMOS EL PRAT DE SONBOU

es una locura la proposición del ayuntamiento de Alaior la construcción de las pasarelas de paso de playeros, que no, de interesados por la naturaleza, Todos sabemos que los humanos tendemos a no respetar nuestro entorno natural salvo excepciones en clara minoría. Un paseante fumando un cigarro por esa pasarela, es una bomba de relojería, tarde o temprano explotara. en fin mi rotundo rechazo al proyecto del Ayuntamiento, y la idea del GOB me parece acertada.Un para de apuntes; seria importante colocar carteles para prohibir dar de comer a los patos. comen cosas tan buenas como larvas de mosquito, y si les damos pan los mosquitos nos comerán a nosotros

Acab d'escriure un article, a

Acab d'escriure un article, a veure si el publiquen. Totalment d'acord amb els vostres arguments. He afegit alguns aspectes relatius a la manera de procedir de l'equip de govern de l'ajuntament pel que fa a la falta de transparència, la confusió que crea de cara a l'opinió pública basant-se en arguments injustificables, el passar de l'opinió, ja sabuda, d'experts i de les figures de protecció des Prat. De la miopia política que en lloc de resoldre problemes crea d'altres on no n'hi havia. Bé, estic molt empipada per dir-lo suament.

El Prat de Son Bou

Hola a tots! M'agradaria saber quan és que ho volen començar a fer, per poder moure alguna acció conjunta en senyal de protesta. Visc a prop i hi solc anar quan tenc temps amb els fillets pel camí de cavalls en bicicleta i a part de que és un paratge tranquil i desemboca a Talis que també s'hi està molt tranquil, es veu com és un dels pocs llocs que fa estona que cap humà hi ha posat la grapa damunt

prat de son bou

No se si llamarles ignorantes o malevolos. Rechazo absoluto a mancillar una zona donde hasta ahora no habia puesto la zarpa el ser humano. Pensemos alguna accion a realizar, llamemos a algun programa mediatico para que nos ayuden a mostrar lo que hay y lo que quieren que haya. Denunciemos ante expertos europeos (en Baleares y España daran la razon al ayuntamiento de Alaior) la intrusion en una zona protegida.......¡basta ya!

el problema es que no saben on fotre mà

L'ajuntament de Ló no sap que fer per que els seus amics guanyin més diners. Sa jugada dels camps de golf no els hi ha sortit bé per falta d'inversions i ara volen fotre mà a son bou amb un pressupost desmesurat i amb s' única finalitat d' especular amb s' espai natural.

El Prat de Son Bou

Estoy completamente en contra de semejantes medidas pensadas por gente con poder político pero nula sensibilidad hacia el medio ambiente. Porqué no se deja a la naturaleza que obre por sí misma que siempre ha demostrado ser más sabia que nosotros? Por otra parte y ya que la crisis está tan actual: en vez de gastarse el dinero en semejantes mamarrachadas podrían pensar en invertirlo en algo más provechoso o simplemente ahorrarlo. El IBI que nos cobra el Ajuntament d´Alaior para solventar sus problemas ya de por sí es de escándalo.

sonbou ardera

Sonbou ardera, y seco sera un apetitoso plato para los planes urbanisticos de los especuladores. Soy un patito con canas que ha visto muchas cosas malas, y esto huele a podrido

El Prat De Son Bou

Encara recordo fa més o menys tres dècades, quan uns quants de menorquins ens encadenem a les màquines perquè el prat de Son Bou fos el que avui és, un paratge i aiguamoll importantíssim per a l'entorn natural de Son Bou. Si cal, nos tornarem a encadenar a la màquines perquè no canviïn aquest gran aiguamoll. Endavant i força. No podran amb nosaltres

Para la protección de El Prat

Me encanta Son bou, con sus aguas cristalinas delante de El Prat. Solo se pueden conservar si El Prat continua intacto en su lugar. Bañarse en las aguas de delante de El Prat es un auténtico regalo de Diós.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.