Back to top

La dragona intoxicada

Els límits planetaris, a partir dels quals els humans estan en seriós perill. Institut de Resiliència d'Estocolm.

Tenia el cau a una paret del camí de l'antiga sínia. Aprofitava el trenc horitzontal de la junta entre dos cantons de marès. L'espai mirava cap al sud i el sol l'escalfava unes quantes hores al dia. 

Era un camí marginal, tancat al pas públic i on només hi passava ocasionalment el pagès que hi mantenia una zona d'horta. L'home tenia altres ocupacions molt més prosaiques i només els ulls encuriosits de l'infant que saltava ocasionalment per a recollir la pilota, es van fixar en l'ou que romania al costat d'aquell animal fascinant d'ulls de pipella vertical.

Diuen que els primers dragons van arribar a l'illa acompanyant els humans, perquè no es troben anteriorment al registre fòssil illenc. Ens podem imaginar aquella gent, que va anar desembarcant a Menorca decidits a establir-se, amb els seus animals de granja i els corresponents utensilis.

Probablement fugien de la inestabilitat social que hi havia al nord de Catalunya i a la franja litoral francesa. Entre l'equipatge, era fàcil que hi hagués qualque dragó amagat, en el recer que busquen durant bona part del dia o fent hivernada en els mesos de més fred.

Els dragons furtius es van trobar llavors davant uns paratges nous, que devien ser molt pedregosos, amb abundants boscos i zones humides. Les primeres generacions van conviure encara amb la sargantana original (que ara només ha sobreviscut als illots) i també amb el ferreret, un petit calàpet desaparegut a Menorca i que es va salvar de l'extinció exiliat a la serra de Tramuntana mallorquina.

Això va anar així degut a que altres humans que venien a establir-se o a comercialitzar, provinents de prop o de molt lluny, devien dur també altres animals que, amb invitació expressa o com a polissons, van tocar terra menorquina. Diferents exemplars de serps, eriçons, marts, moixos... es van introduir poc a poc i van anar cercant aliment. Sembla que la sargantana i el ferreret, que no estaven acostumats a aquests depredadors, van esgotar així la seva presència mil·lenària a l'illa principal.

Els nostres dragons esporàdics es devien anar trobant i reproduint-se gràcies al reclam que saben fer i que els permet comunicar-se a certa distància. La magnífica capacitat d'escalar qualsevol superfície, per fina que sigui, també devia ajudar a sobreviure. Poc es pensaven aquells animalons que, segles després, els seus dits tan singulars serien investigats a fons per a poder traslladar una tecnologia similar als viatges interplanetaris.

La dragona solia cuidar entre un i dos ous al seu refugi del camí. A finals d'estiu, desapareixien els ous i l'animal. Llavors, era fàcil veure dragonets joves que fan les primeres caceres. Mosquits, mosques, papallones nocturnes, aranyes, formigues, serveixen per fer el traspàs de matèria i energia.

Quan es va generalitzar l'enllumenat urbà als carrers, es va crear un nou escenari per alguns animals. La llum artificial atreia un gran quantitat d'insectes voladors nocturns i els rèptils que es mouen sense problema per les llises parets verticals, feien una abundant recol·lecció cada vespre.

Ara és diferent, perquè les poblacions d'insectes han baixat espectacularment (un 75 % en 30 anys, segons estudis publicats). Les empreses que havien après a fer armes químiques durant les guerres mundials, es van haver de reconvertir quan van arribar els temps de pau. Seguint l'estela de la gent que pensa que tot val per engrandir l'economia, van decidir promoure una agricultura que necessités els seus productes tòxics.

L'estratègia comercial era promoure monocultius explicant que les grans extensions uniformes son més rendibles. En eliminar el mosaic de zones silvestres, no hi hauria depredadors naturals que poguessin controlar aquelles espècies que tinguessin com aliment els sembrats i que, per tant, esdevendrien plaga. La solució la tenien les noves empreses, ara orientades a pregonar la millora de les condicions de vida dels humans. I els tòxics s'han escampat.

Dels sis límits planetaris que ja hem sobrepassat i que posen en seriós risc la supervivència humana al planeta, el que està pitjor és la presència de substàncies químiques agressives que hem abocat al medi (tòxics persistents, microplàstics, etc). El segon límit en més mal estat és la pèrdua de biodiversitat. Entre d'altres, degut a l'enorme quantitat d'insectes que hem liquidat.

De manera que els nostres dragons ara s'han d'espavilar. Com que no hi ha tantes papallones nocturnes, els adults baixen de la paret i cacen les paneres que corren pel carrer el vespre. Pensem-hi quan tinguem la sort de veure aquest descendent dels sauris antics, que encara conviu, sortosament, amb els menorquins actuals.

 

(Article publicat per Miquel Camps, com a coordinador de política territorial del GOB, al diari Menorca de 13/11/2023)

Comentaris

Molt bon article, com de

Molt bon article, com de costum. A ca nostra, per sort, encara n'hi ha força i de dues espècies uns més negres i uns altres de rosadets. Gràcies pels teus articles. SALUT!

Dragó i dragonet

Hola Josep Maria. Efectivament, a les illes hi ha dues espècies de dragons, que son cosins d'enfora. La més comuna, que pot ser més fosca i grossa, és Tarentola mauritanica, mentre que aquest que dius, més rosadet i estilitzat, no acostuma a veure's tant i es diu Hemidactylus turcicus. Gràcies per apuntar-ho.

Sauris, aus i xocolati exòtic

Llegir-vós és interessant, i emotiu! #### I coincideix una mica amb què suara mirava sobre dracs, dragons...##### On deu ser un greix especial i essencial antiinflamatori que nomem àcid Araquidònic? Idò resultava que, per exemple, en tenien prou alguns rèptils com dragons, serps, tortugues molt afectades pes plàstics que semblen borns. O més lluny, es dracs, iguanes, cocodrils, des que també hi ha granges, uuuh... #### Tots aquests 'menjars' son amb gust de pollo i són animals... Excepte un xocolati més blanc i exòtic, dit cupuaçu! Idò, visca sa diversitat, si a més té gust de xocolati, hi, hi... #### Salut :)

LA DRAGONA INTOXICADA

M'ha encantat aquest articule. Dóna molt que pensar i dur també molts de records. Ojalá puguem seguir gaudint d'aquests animalets...

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.