Back to top

Dessaladores, l'excusa per a creixements suïcides

A la costa de Sant Lluís hi queden encara importants creixements previstos

Ja fa mesos que podem veure a la premsa menorquina una constant repetició, com una cacofonia, que parla de les dessaladores. Sempre es presenten amb l'argument de donar aigua a la població, però les informacions amaguen alguns aspectes que convé tenir presents.

Dessalinitzar és molt més car

Des que es va entregar l'obra de la dessaladora de Ciutadella, el Govern Balear es va comprometre a pagar la quantitat equivalent a 8.000 € diaris durant 15 anys a l'empresa constructora. Més de 43 milions d'euros. Això ho està pagant la ciutadania encara que quedi difuminat en altres coses.

Uns 10 anys després d'haver-se construït, cada m3 de la dessaladora li costa a l'Ajuntament de Ciutadella 1,1983 €/m3. De moment, s'està usant per abastir un 30 % del municipi.

Tenint en compte que la tarifa actual de consum de l'aigua a Ciutadella, en funció dels trams, oscil·la entre 0,23 i 1,06 €/m3, ja veim que el canvi entre agafar aigua de pou o de dessaladora fa que el preu s'incrementi bastant. Per al consumidor mig, el preu es triplica. Per als que gasten poc, es quintuplica.

Des del GOB creim que les tarifes d'aigua s'han de revisar, però no per pujar-les a tothom, sinó per incrementar-les substancialment a qui consumeix per damunt d'allò que és raonable. L'objectiu ha de ser incentivar un consum responsable i reduir els abusos actuals. Una política econòmica que es fa més complicada quan ja el preu base es multiplica a l'alça als nivells que hem vist.

L'objectiu no és recuperar aqüífers, sinó desbloquejar creixements

L'experiència de Ciutadella demostra que les dessaladores no serveixen per racionalitzar els usos de l'aigua. Quan aquesta instal·lació es va plantejar per al ponent de Menorca, els aqüífers ja estaven malmesos i estava clar que, sense usar tecnologia, no es podia pensar en mantenir o anar recuperant poc a poc les reserves subterrànies.

Però res d'això ha passat. Els missatge que s'ha incorporat a les administracions és que les dessaladores han de servir per desbloquejar més creixements urbanístics damunt l'illa. És a dir, no podrem substituir l'aigua de pou per aigua dessalada, perquè estem planificant que la població, resident i turística, creixi encara molt més, i la dessaladora pràcticament no substitueix, sinó que s'afegeix.

En el creixement previst a l'actual proposta de Pla General de Ciutadella, es preveu que, en temporada d'estiu de 2031 i amb la dessaladora funcionant al 100 %, només bastaria per abastir un 44 %. L'altre 56 % de l'aigua haurà de provenir dels aqüífers.
I és que l'aigua ja és actualment un límit real, però també administratiu, per alguns creixements. Ciutadella, Es Castell o Sant Lluís tenen grans operacions urbanístiques frenades perquè ja no es pot garantir l'abastiment d'aigua potable. No posar límits condueix a sortir del llindar.

Un solar, en el casc urbà o a la costa, val molt més si es pot construir que si no. Actualment, n'hi ha uns quants que tenen informes negatius i estan frenats.  Com podem pensar, hi ha fortes pressions. Per això es parla de la urgència de noves dessaladores. No per a millorar la qualitat de l'aigua, sinó per poder continuar amb un creixement suïcida, del qual alguns en treuen molt de profit personal.

Els esforços s'haurien de posar en racionalitzar el consum

Menorca té una part dels aqüífers esgotats i una bona altra part contaminats per excés de nitrats. La perspectiva de la crisi climàtica és de més dificultat per recarregar aqüífers (per pluges massa concentrades) i de major evaporació  (per increment de la temperatura).

La llarga experiència europea en la problemàtica de gestionar l'aigua, indica que és erroni abordar aquesta qüestió pretenent incrementar la quantitat d'aigua, com ara amb les dessaladores. Perquè el missatge que rep la societat és que l'aigua deixa de ser un límit i encara s'incrementen més els abusos.

Tal i com diu la Directiva europea de l'Aigua, només podrem avançar si aprenem a racionalitzar la demanda. És a dir, si com a societat moderna, culta i amb capacitat tecnològica, incorporam entre els nostres valors la idea que els recursos tenen un límit.

Veure l'enorme dispendi d'aigua que fan els jardins i les piscines del litoral de Sant Lluís (el 80 % de l'aigua que es consumeix al municipi, correspon als nuclis de costa) o constatar com es mantenen els regadius de blat d'indi a ple sol a Ciutadella, demostra que queda molt per fer en aquest sentit, abans que parlar de noves dessaladores.

La Directiva europea marca un camí que s'està ignorant

La Directiva europea Marc de l'Aigua és de l'any 2000. Han passat idò 23 anys des de la seva promulgació. Però encara roman, en alguns quadres tècnics i polítics, l'antiga idea de continuar gestionant l'aigua pretenent respondre a tota la demanda que es generi.

En un context de canvi climàtic com l'actual, la planificació no es pot basar en els mateixos paràmetres que els usats en dècades passades. S'ha d'apostar per una eficaç gestió de la demanda (especialment en els abusos) i no en les polítiques d'oferta, com ho son les dessaladores, que resulten cares, necessiten un gran consum energètic i generen una salmorra complicada de gestionar sense alterar els valors marins.

La Directiva europea marcava 2015 com el temps màxim per haver tornat a posar els aqüífers en bon estat. Aquí no hem avançat pràcticament gens, perquè no s'actua de manera decidida sobre la demanda. No es desincentiven de manera efectiva els recs de jardins de gespa a ple estiu. No es fa complir la normativa vigent des de fa molts anys per als grans regadius -per això continuen regant a ple sol-.

I, potser encara més preocupant, no es revisen els grans creixements previstos en els planejaments municipals. Si no es fan primer aquests deures, les dessaladores acaben sent una inversió cara i problemàtica, que serveix d'excusa per continuar amb un model de creixement infinit, però no per a millorar la qualitat de vida ni per recuperar el bon estat dels aqüífers.

No podem seguir per aquest camí. Pensar que les dessaladores són la solució de futur per a l'aigua és el mateix que creure que l'obesitat es combat a partir de comprar-se uns calçons d'una talla més gran.

Comentaris

Aigua i dessaladores

Que sigui el Miquel/GOB qui ens alerti de tants i tants desproposits, sembla que nosaltres, la ciutadania no ens impliquem...és aixines? Personalment crec que a nivell individual ens hem de responsabitzar, ho fem?

"Veure l'enorme dispendi d

"Veure l'enorme dispendi d'aigua que fan els jardins i les piscines del litoral de Sant Lluís (el 80 % de l'aigua que es consumeix al municipi, correspon als nuclis de costa)" Heu mirat quin cens hi ha de cases a nes "nuclis de costa" (on també hi ha molts horts; tant particulars com a l'engrós: Santo Domingo i molts altres) versus es poble? És com dir que Maó ciutat gasta més que ses seves platges... Quins estigmes... com es nota que no sou de Ciutadella, i si Maonesos. Veniu a fer una volta per Ciutadella, a veure com està es tema de s'aigu: i posau sol.lucions concretes i apratau, si us considerau amb vot, a nes gobernants! Necessitam un GOB com es d'abans, no asseguts davant s'ordenador com ara.

Estigmes

Hola, comentarista anònim. A Sant Lluís s'han mesurat els consum de les cases del poble i de les urbanitzacions (sense incloure els horts). Hi ha ocasions que el consum passa dels 150-200 l/per/dia en el nucli urbà, a 1000-1500 l/per/dia als xalets de la costa, degut als jardins de gespa que es manté verda tot l'estiu. Els consumidors més grans que es registren també estan a la costa i son grans complexes hotelers carregats de piscines. Això son dades. Els estigmes (com el que pretens agitar de l'anacrònic Maó contra Ciutadella) surten de la gent que opina sense haver-se informat abans. Saber què està fent el GOB amb la problemàtica de l'aigua a Ciutadella no et requereix gaire esforç. La setmana passada vam posar a aquesta mateixa pàgina la nota que informa del desgavell de l'aigua en el nucli de ponent, on s'ofereixen dades i es comunica que el GOB ha presentat al·legacions.

Dessaladores

Seria mes feliç si xerrassim d'aerogeneradors que alimentassin ses dessaladores, que no pas fent guerra contra aquestes. A una illa com sa nostra on fa vent, es realment penosa sa carencia d'aerogeneradors. Curiosament el GOB no es queixa d'aquesta mancança, quan a sobre es una energia totalment neta. Sa manera de regular es creixement excessiu es via es plans urbanistics, no tancant sa valvula de s'aigo. D'aigo n'hem de produir la que es necessiti perquè ningú es quedi sense, ni en ses pitjors sequeres. Dit açò, totalment d'acord que s'ha de racionalitzar es seu consum, tant amb sistemes de reg que aprofitin cada gota, com recuperant aigos depurades i reciclant-les de nou.

Diàlisi d bruta salobre?

Potser sa diàlisi o ultrafiltre d'aigües brutes? O també sa des clavegueram amb intrussió marina? ************ Es 2016 "...)Mi diu que les membranes (...) poden eliminar de manera més eficaç els contaminants de les aigües residuals (inclosos productes farmacèutics, patògens i disruptors endocrins) que els mètodes actuals i es poden aplicar a la reutilització d'aigües residuals, la dessalinització de l'aigua i el tractament d'aigües pluvials (... " A phys.org/news/2016-01-graphene-filter.html *********** Em sona, segurament error meu, però que després des 2016 alguna nova forma de filtre i mètode similar a diàlisi ho obtendria amb encara menys despesa energètica, aigua, superfície, equipaments, diners. Des de petita a gran escala. Inclús multiplicant punts i minvant encara més tot... Tant de bo. Gràcies, és un tema clau, i ho explicau perfecte! Toni M. P. "Tord blau" a Mallorca

opció per no depurar ni desalar tant

Altra opció potser seria no depurar tant el clavegueram, ni desalar tanta aigua de la mar. Si fos tan rendible netejar l'aigua de pluvials, clavegueram o mig salobre bruta a través de decantació, filtres, membranes, processos de separació electroquímics i de fluxes... Estalviant bona part d'etapes secundàries i terciàries de depuració. Salut, i gràcies per divulgar així GOB Menorca :-)

No és la solució

Evidentment, una dessaladora no és la solució que necessitem al problema de l'aigua a Menorca. Posant com a exemple Mallorca, si el que volen és continuar amb la sobre explotació de l'illa, els aqüífers no es reganaran. El que s'ha de fer és evident, reduir el consum d'aigua. Saben que l'illa depèn del turisme econòmicament, però no que no es pot tolerar és que es sobreexplotin els recursos naturals i que venguin com més gent possible a la nostra illa. Coincidència o no, la zona de Ciutadella és la zona més explotada a nivell turístic de tota l'illa. Considero que això és un problema estructural de Menorca, necessitem diversificar l'economia, no pot ser que depenguem 100% del turisme massiu. Això és realment el nostre problema i on el govern s'haurien de centrar.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.