Back to top

Responsabilitats per l'agressió al torrent des Mercadal

El torrent, abans de l'agressió.
El torrent, abans de l'agressió.
Així ha quedat després de l'actuació de la Conselleria de Medi Ambient.
Així ha quedat després de l'actuació de la Conselleria de Medi Ambient.
Tamarells arrabassats.
Les tortugues d'aigua han perdut el seu hàbitat.

La desmesurada intervenció que la Conselleria de Medi Ambient ha fet al torrent des Mercadal vulnera les normatives vigents. El GOB tramita aquests dies vàries denúncies al respecte.

L'anomenada “neteja” del torrent que va des Mercadal a Tirant ha arrasat completament la vegetació i tota la fauna que hi havia (vegeu les fotografies). La vegetació de ribera està protegida a nivell europeu, estatal i autonòmic. A més, en les plantes eliminades hi havia nombrosos tamarells de gran port i en llit del torrent hi havia tortuga d'aigua; ambdues espècies es troben protegides amb la categoria d'especial protecció.

Veure que la pròpia administració responsable de Medi Ambient, incompleix de manera flagrant les normatives ambientals en ple 2012, dona un idea del poc nivell que alguns dirigents tenen. El GOB demanarà responsabilitats per aquesta infracció de les lleis vigents.

S'estan preparant escrits dirigits al Conseller de Medi Ambient, Gabriel Company, com a màxim responsable del cas. També al Director General de Recursos Hídrics, que és el responsable de vetlar per protegir el domini públic hidràulic, i a la Directora General de Medi Natural, que és la responsable de vigilar el compliment de la protecció d'espècies.

Així mateix, s'envien escrits documentats al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (per posar en coneixement que amb els seus diners s'estan fent actuacions contràries a Llei) i també a l'Agència de Reserva de Biosfera de Menorca, perquè demani explicacions per la desproporció de la intervenció feta en el torrent.

Les plantes amb categoria d'especial protecció, com els tamarells, no es poden recol·lectar, talar, mutilar, arrabassar ni destruir. Els animals protegits en el mateix nivell, com la tortuga d'aigua, no es poden matar, capturar, perseguir o molestar, i no es poden destruir ni deteriorar les seves àrees de reproducció, hivernada o repòs.

Per la seva part, la transposició de la Directiva europea de l'aigua a la legislació estatal estableix que els objectius ambientals (entre d'ells, prevenir el deteriorament de les masses d'aigua superficials, així com protegir, millorar i regenerar el seu estat) s'han d'assolir abans del 31/12/2015. Difícilment es poden plantejar objectius ambientals en zones que a l'octubre de 2012 són absolutament arrasades per iniciativa de la pròpia administració responsable de recuperar-les.

Aquestes proteccions no surten del no res. S'ha pogut comprovar repetidament que la vegetació de ribera ajuda a controlar la formació d'avingudes, frena la velocitat de l'aigua i afavoreix la recàrrega d'aqüífers. Així mateix, redueix el risc d'erosió i actua com a corredor biològic tant de fauna terrestre com aquàtica.

El GOB ha proposat en moltes ocasions que la neteja de torrents per mantenir-los operatius, es faci obrint pas a la zona central del llit, però no eliminant la vegetació de vorera, que fa funcions ambientals i de control de l'aigua como les descrites. Les peticions del GOB es poden escoltar o no, però les lleis s'han de complir.

Comentaris

gràcies gob!

Gracies a volsaltres gob! que hen fem de ximpleries amb aquesta gent que mana i fan el que volen, i ni saben el que fan! gracies de tot cor!estem amb vosaltres tots els socis!

Coberts de glòria

Encara sort que va ser la Conselleria de Medi Ambient (nom molt mal triat) qui va promoure el desastre si arriba a ser el Ministeri de Foment aprofiten per fer-hi tres rotondes a dos nivells i soterrar el torrent. Ens estan acabant sa capacitat de sorprendre'ns .... i també sa paciència.

Quina tristesa

Quines mans amb tant poca sensibilitat no van sentir que estaven malmatent el torrent? No només hi ha una manca de sensibilitat per part de la Conselleria, sino també per part d'aquells a qui s'els hi encomana fer la intervenció directe.

Accountability

Oh dear. I don't need the translation to see this is awful. Poor turtle :-( The politicians responsible for protecting the environment are allowing it to be damaged. Hmmm. Where have I heard that before? I hope those responsible are held to account.

On tenen la sensibilitat?

Sembla que només la tenen a la butxaca!!! Haviam si es dónen comte de que les lleis s'han de respectar i de que tots (fins i tots ells) vivim gràcies a la natura.

Increíble

La veritat és que ser lluny de Menorca i al obrir el correu em trobi amb una -mala- notícia com aquesta fa que em vinguin ganes de tornar corrents a exigir explicacions als responsables d'aquesta barbaritat. Com a biòleg m'entristeix molt sentir tot això, però més encara com a menorquí que s'estima la seva terra i la fauna i la flora amb que la compartim.

No es pot denunciar a la fiscalia?

Vistes les fotografies i els comentaris, en consideració a que han vulnerat les lleis, no es podria denunciar a la fiscalia de medi ambient? Em sembla que cal anar a totes. I moltes gràcies per la feina que feis!!

arrasando la naturaleza por el gobern

nos estamos convirtiendo en los gendarmes y fiscales de los desmanes del gobierno, en materia medio ambiental. ¿Quien ha nombrado a esa panda de inútiles que deciden tales fechorias ? . Es triste que sigan en sus poltronas desordenando lo que la naturaleza nos a regalado."" Pido su dimision""

arrasando la naturaleza por el gobern

nos estamos convirtiendo en los gendarmes y fiscales de los desmanes del gobierno, en materia medio ambiental. ¿Quien ha nombrado a esa panda de inútiles que deciden tales fechorias ? . Es triste que sigan en sus poltronas desordenando lo que la naturaleza nos a regalado."" Pido su dimision""

la ignorància prepotent destrossa el torrent

No podem permetre als nostres polítics una actuació com aquesta!!!,el poble de Menorca es un exemple per a molta gent de que..cuidar el nostre petit mon amb sensibilitat i coneixement es possible..Gob,endevant amb totes les denùncies i peticions de responsabilitat q facin falta,coratge una vegada mes..,teniu el recolzament de socis i moltes altres persones amants de la natura.gràcies per existir i lluitar!!

Indignez-vous

He vist les fotos amb el meu fill de 6 anys. Les primeres li han semblat molt boniques i ha flipat amb les següents: "això no és res de bonic"... Fins i tot 1 xiquet sap més que els que manen i cobren. Trágedies com el prestige, l'incendi brutal d'este estiu a la comunitat valenciana i actuacions com la que penjeu u a la vostra web no les haurien de permetre. Quan estan fetes ja no tenen remei. Fins a quan aguantarem que ens prenguen el pèl?

i també els arbres que en podat a Maó

I també intentar que no es torni a repetir la burrada de podar els arbres del port de Maó quan encara no han caigut les fulles... i més que sebeu vosaltres que jo d´aquest tema, que no els hi fagin mal són esser vius. JA ESTAR BE!!!!

No sólo galápagos

El torrente de Mercadal ha sido desde hace años uno de mis puntos de observación preferido, pues era refugio y comedero para multitud de especies, al igual que otros torrentes de Menorca. Ranas comunes, galápagos, culebras de agua e incluso, allá por los ochenta o noventa, anguilas habitaban el cauce. Ranitas meridionales y salamanquesas aguardaban al acecho sobre hojas y rocas. Grandes libélulas patrullaban su trazado a la caza de insectos voladores, mientras metalizados caballitos esperaban pacientes en los juncos. Si permanecías quieto y callado por un rato, de los bosquetes de tarayes y la vegetación ribereña surgían garzas reales, imperiales, fochas, pollas de agua, azulones y otras anátidas, algún zampullín despistado, también el desconfiado martinete y hasta el tímido rascón. Un destello azul señalaba la presencia del martín pescador zambulléndose desde su posadero en pos de pequeñas lisas. Currucas se escondían raudas entre los protectores zarzales, mientras los papamoscas efectuaban sus divertidas piruetas para atrapar el alimento y muchos otros paseriformes bullían entre las ramas. En fin, todo un torrente de vida destruido en un momento por la acción de unos bárbaros.

torrent d´es mercadal

Una altre de nova , i fan... Amb aquestes actuacions barroeres ens estan deixant es patrimoni natural fet un desastre, patrimoni que es dels pocs bens que tenim pero que sembla que amb aquestes actuacions, la llei de costes i el desaforat afany d´anar cobrint l´illa de ciment i d´ altres actuacions similars , la política sigui la d´anar carregant-se allò que es el valor principal de Menorca, sa natura. Això demana responsabilitats iudicials ,polítiques i la corresponent dimisió immediata dels responsables de sa desgràcia

torrent de mercadal

He llegit tot els comentaris, estic convençut que teniu tota la raó, els que ens manen son uns inutils. Si pero hi ha un problema, amen, per que les han votat la majoria de Menorquins, Mallorquins, Ibicens i els de Formentera. El que hem de fer es no voltals a la propera, ni per les illes ni per als nostres pobles.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.